Cryptodiefstal in 2018 verdriedubbeld

3 – 4 minuten

De cryptowereld is een miljarden business: alleen al in Nederlanders bezitten cryptovaluta met een gezamenlijke waarde van zo’n €3 miljard en de huidige marktwaarde van de top 100 cryptovaluta op Coinmarketcap.com is zo’n 270 miljard dollar. Nu de allereerste Bitcoin exchange zo’n 8 jaar geleden is opgericht, zou je verwachten dat de beveiliging van crypto-exchanges inmiddels waterdicht is.

Maar het tegendeel blijkt waar te zijn. In de eerste helft van dit jaar werd er wel meer dan 760 miljoen dollar aan cryptovaluta gestolen uit exchanges. Dit is bijna drie keer meer dan in heel 2017. Deze cijfers komen van CiperTrace. Dit is een in Californië gevestigd blockchainbedrijf dat met meer dan 40 bedrijven en overheden samenwerkt om zo cryptotransacties te traceren.

Witwaspraktijken

Criminelen stelen steeds meer cryptovaluta van exchanges. Deze diefstallen stimuleren de groei van het witwassen van cryptocoins. Het opvallende is dat de diensten die deze vuile klusjes doen overal beschikbaar zijn en soms zelf publiekelijk via Google Adwords adverteren.

De oorzaak

Momenteel zijn er wel 1600 cryptocurrencies op de markt, en er komen er alsmaar meer bij. Deze cryptovaluta zijn zo veel geld, en er zijn wereldwijd talrijke exchanges waarop je in cryptocoins kunt handelen. Dit trekt niet alleen traditioneel cyberbendes aan, maar ook een nieuwe generatie cybercriminelen.

Door het grote aantal cryptovaluta, wordt het steeds moeilijker om al deze cryptocurrencies te volgen. Dit geeft een opening voor criminelen. Deze opening is onder andere te wijten aan de exchanges zelf. Zij doen op er op dit moment nog niet genoeg aan om de identiteit van alle klanten te controleren. Ook letten zij niet voldoende op of gebruikers al dan niet gestolen geld witwassen. De oorzaak hiervan zijn de anonieme adressen, waarachter de traders schuilgaan. Zolang deze beveiligings-kwetsbaarheden niet doeltreffend worden aangepast, zullen er hacks blijven plaatsvinden.

Het probleem

Het hacken van een exchange is een stuk makkelijker dan het beroven van een fysieke bank. En dat niet alleen: zodra je cryptovaluta zijn gestolen, kunnen de coins niet worden teruggegeven en is het enorm lastig om de dieven te traceren.

hack

De grootste hacks van het jaar 2018 op een rij

– Hack bij Coincheck: in januari is de Japanse crypto-exchange Coincheck gehackt, waarbij het enorme bedrag van 500 miljoen dollar is buitgemaakt.

– Hack bij Coinrail in juni is de Zuid-Koreaanse crypto-exchange Coinrail gehackt, waarvan de roof van onbekende omvang is.

– Hack bij Bithumb: ook in juni is de eveneens Zuid-Koreaanse crypto-exchange Bithumb gehackt, waarbij criminelen voor 30 miljoen aan cryptovaluta hebben buitgemaakt.

Wat je ertegen kunt doen

Als trader kan dit nieuws best schrikken zijn. Misschien heb je wel een grote hoeveelheid cryptovaluta in je exchange wallet staan en vrees je ervoor dat je door een hack straks alles kwijtraakt. Dat is begrijpelijk: de kans is niet heel groot, maar de mogelijkheid dat dit je zal overkomen is zeker aanwezig. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je kunt treffen. Mocht de exchange waarop jij handelt worden gehackt, dan zullen de gevolgen voor jou beperkt blijven.

  • 2FA
    Stel ten allen tijde een Two Factor Authentication in op je exchange account. Op deze manier log je niet alleen in met een wachtwoord, maar ook met een authenticatiemiddel. Elke keer wanneer je inlogt, genereert dit authenticatiemiddel een nieuwe code voor jou. Een goed voorbeeld is de Google Authenticator.
  • Hardware wallet
    Veel traders bewaren hun cryptocoins in hun exchange wallet, maar ik hoef jou nu waarschijnlijk niet meer uit te leggen dat dit zeker niet een veilige plek is. Iedereen die in het bezit is van een aanzienlijke hoeveelheid cryptovaluta, raad ik dan ook aan om een hardware wallet aan te schaffen. Een hardware wallet is een fysiek apparaatje en is een zeer veilige manier om jouw cryptocoins in te bewaren. Bewaar bijvoorbeeld alle coins die je aan het holden bent in je hardware wallet, en laat op je exchange wallet alleen de coins staan waarin je op dat moment actief aan het handelen bent. Wil je weten hoe een hardware wallet werkt? Lees dan deze blog.

Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange