Wat is traden?

In de cryptowereld wordt onder ‘traden’ het handelen in cryptocurrencies verstaan. Traden in cryptomunten is nog redelijk nieuw. Steeds meer mensen en organisaties zien een toekomst in cryptocurrencies en de Blockchain-techniek die hierachter zit. Vele cryptomunten zijn in de afgelopen jaren flink in waarde gestegen. Traden in Bitcoins en altcoins is daardoor steeds populairder aan het worden. Dit wil niet zeggen dat alle ‘traders’ veel winst halen uit het handelen in cryptomunten. Een groot verschil met de traditionele beurs is dat 1 jaar handelen in de cryptowereld gelijk staat aan 4 jaar op de normale beurs. Nog een verschil met de traditionele beurs is dat de handel in cryptomunten 24/7 doorgaat. Dit betekent dat je met cryptocurrencies ook in het weekend kan handelen. Dat kan handig zijn als je doordeweeks niet veel tijd hebt om te traden.

Het doel van handelen

online trading

Het doel van traden is redelijk simpel. Je koopt de cryptocurrencies in bij een bepaalde waarde en probeert ze vervolgens te verkopen wanneer de waarde van de munt is toegenomen. Je kunt ervoor kiezen om de cryptocurrency een langere periode vast te houden en slechts op grote hoogtepunten te handelen. Ook kun je ervoor kiezen om meerdere malen per dag kleine winsten te pakken. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je bereid bent te steken in het handelen in cryptocurrencies.

Handelen in grote cryptocurrencies vs. handelen in kleine cryptocurrencies

Cryptocurrencies die een groot volume hebben, nemen snel toe in populariteit. Een aantal voorbeelden zijn de Bitcoin, de Litecoin en de Ethereum. Deze populariteit heeft te maken met de sterke koersstijgingen die deze cryptomunten hebben laten zien in de afgelopen jaren. In deze munten wordt dan ook veel gehandeld. Handelen in cryptocurrencies is nog vrij nieuw is en er komen dagelijks nieuwe munten bij. Dit betekent dat er ook veel munten zijn waarin nog weinig wordt gehandeld. Als er nog weinig in een munt wordt gehandeld, betekent dit dat er relatief meer winst uit zo’n nieuwe cryptocurrency te behalen valt dan bij een cryptocurrency die momenteel al een groot volume heeft, zoals de Bitcoin.

Volaliteit

handelen in cryptocurrencies

Traden in cryptocurrencies is niet zonder risico’s. De sterke koerswisselingen, ook wel de volatiliteit genoemd, zorgen ervoor dat winsten en verliezen flink kunnen oplopen. Zo kan de koers van een cryptomunt in slechts enkele minuten tientallen procenten stijgen of dalen. Het lijkt daarom verstandig om bij het traden in cryptomunten alleen geld te investeren dat je kan missen. Als je met al je spaargeld aan het handelen bent, kan dit in zo’n volatiele markt veel stress opleveren. Ook is het aan te raden om bewuste keuzes te maken bij het handelen. Zo kun je voor jezelf op papier zetten op welke koers je cryptomunten gaat kopen of verkopen. Op deze manier voorkom je dat je beslissingen maakt op basis van emoties.

Waar kan ik handelen in cryptocurrencies?

Er zijn diverse brokers waar je kan handelen in cryptocurrencies. Zie hieronder reviews over en mooie bonussen van de brokers waar FinancialTrading.nl mee samenwerkt:

Plus500 review
Markets.com review
24option review
Vestle review

Hoe start je met traden?

  1. Allereerst maak je een account aan bij een exchange. Hierbij is vereist dat je identiteit geverifieerd wordt. Dit kan voelen als een aanslag op je privacy. Je dient in veel gevallen namelijk een kopie van je paspoort op te sturen. Toch is dit de enige manier om enige veiligheid voor de exchanges en voor jezelf te garanderen. In je account vind je onder andere een exchange-portemonnee met een wallet-adres. Hier kun je cryptocurrencies naartoe sturen.
  2. Vervolgens is het aan te raden om naast je exchange-portemonnee nog een andere wallet te hebben. Hierbij kun je denken aan een wallet die je op je computer of telefoon kan downloaden. Beschik je over een grote hoeveelheid cryptocurrencies met een hoge waarde, dan kun je beter kiezen voor een hardware wallet. Dit is de meest veilige keuze. Op deze wallet kun je de cryptomunten zetten waarmee je niet handelt, zodat niet alles in je exchange-portemonnee staat, mocht de exchange gehackt worden.
  3. Als je je registreert bij een exchange, wordt er vaak gevraagd of je jouw account wilt beveiligen door middel van een 2 Factor Authentication. Dit is een extra veiligheidsmaatregel. Mocht de exchange gehackt worden, dan is je wallet op de exchange beter beveiligd. Het is dus aan te raden om je account met een 2FA te beveiligen.
  4. Nu kun je cryptomunten gaan kopen. Mensen beginnen vaak met het kopen van Bitcoins. Vanuit deze munt kun je namelijk naar vrijwel alle cryptocurrencies traden. Vaak kun je op de exchange zelf Bitcoins kopen, maar dit kan niet altijd met iDeal. Je kunt er ook voor kiezen om Bitcoins bij een andere aanbieder te kopen, zoals Bitonic of BTC Direct. Bij aankoop kun je de Bitcoins sturen het adres van je exchange-wallet. Zodra de transactie door de blockchain is goedgekeurd, staan de munten in je wallet en kun je beginnen met traden.

Je geld verdienen met trading?

Er zijn mensen die van trading hun beroep hebben gemaakt. Om hiervan te kunnen leven moet je steengoed zijn en is het bijna een way of life. Toch zijn er mensen die de stap hebben gemaakt en actief zijn als Trader of Bitcoin Handelaar.

De risico’s van traden op exchanges

Mensen die traden in cryptocurrencies, dienen de munten op een exchange te plaatsen alvorens ermee gehandeld kan worden. Dit betekent dat de exchanges het beheer krijgen over alle cryptocurrencies die op dat moment op het exchange-platform staan. En dit zijn er vaak miljoenen. Dit maakt dat cryptobeurzen een interessant doelwit zijn voor hackers. Het is meerdere keren voorgekomen dat een beurs ten prooi is gevallen aan hackers, die er vandoor gingen met miljoenen coins. Mensen die hun hele cryptocurrency-vermogen in hun account op zo’n exchange hadden staan, waren meteen alles kwijt. Mocht je willen handelen op een exchange, dan doe je er goed aan om alleen de coins waarmee je handelt op de exchange te hebben staan. Je overige cryptomunten kun je het beste in een andere, veiligere wallet stoppen, zoals een hardware wallet. Hiermee verklein je het risico om al je munten kwijt te raken.

De private key

Zoals bekend is het van belang dat de private key van je wallet voor jezelf houdt. Als je gaat handelen op een beurs wordt dit een probleem. De beurs heeft namelijk jouw private key nodig voordat je kan beginnen met handelen. Natuurlijk is de private key precies wat de hackers willen hebben. Beurzen doen met hun beveiligingsteam natuurlijk hun uiterste best om de hackers te verweren, maar er is altijd een kans dat de exchange waarop jij handelt, wordt gehackt.

Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange