Cardano

 

Cardano traden

Cardano (ADA) is een openbaar en gedecentraliseerd blockchain project. Net als de altcoin Ethereum, heeft Cardano het doel om een Smart Contract platform te worden, maar dan wel met meer geavanceerde features. Het is dan ook geen toeval dat de oprichter van Ethereum, Charles Hoskinson, hierachter zit. Smart Contracts laten kortgezegd applicaties en systemen automatisch handelingen uitvoeren. Dit gebeurt door vooraf in de blockchain geprogrammeerde logica.

“Derde generatie blockchain”

De ontwikkelaars van de Cardano claimen dat dit het eerste blockchain platform is dat op wetenschappelijk onderzoek en wiskundige theorieën gebaseerd is. Het team noemt de blockchain en de ADA cryptocurrency dan ook wel de “derde generatie blockchain”. Deze focus op wiskundige onderbouwing is de reden voor de naam. Cardano is de achternaam van de wiskundige Gerolamo Cardano. Deze meneer was gedurende de Renaissance een zeer invloedrijke wiskundige. Hij heeft in zijn leven vele revolutionaire wiskundige theorieën ontwikkeld.

Het team achter dit platform bestaat uit onderzoekers en expert ingenieurs. Zij combineren wetenschappelijk onderzoek met technische kennis. Dit maakt de blockchain flexibel, veilig en schaalbaar. Schaalbaarheid is precies waar de ontwikkelaars zich op focussen. Het doel is namelijk dat deze cryptcurrency door miljoenen mensen gebruikt kan worden. Om te begrijpen hoe deze munt dat voor elkaar wilt krijgen, gaan we dieper in op de blockchain technologie van deze cryptocurrency.

De Cardano Blockchain

De Blockchain Cardano is door een technologisch bedrijf ontwikkeld, genaamd IOHK. Dit project voegt al het goede van andere cryptovaluta samen, om zo een gebalanceerd Blockchain ecosysteem te bieden aan de ADA gebruikers. Cardano combineert de veilige opslag van Bitcoin, de lage transactiekosten van Litecoin en de Smart Contracts van Ethereum.

Daarnaast bestaat de Blockchain niet uit één, maar uit twee lagen. De ontwikkelaars noemen deze lagen de Settlement Layer (CSL) en de Cardano Computation Layer (CCL). Door deze twee lagen worden de transactiegegevens en de transactievoorwaarden van elkaar gescheiden. Met andere woorden: de transacties die met de cryptovaluta ADA worden gedaan, worden gescheiden van de Smart Contracts van Cardano. Deze gegevens hoeven niet samen te worden bewaard, waardoor veel ruimte wordt bespaard. En dit maakt de Cardano Blockhain een stuk beter schaalbaar. Het team achter Cardano is druk bezig met deze ontwikkeling. Momenteel kunnen er op het blockchainnetwerk 15 transacties per seconde worden uitgevoerd. In de toekomst zal het waarschijnlijk mogelijk zijn om 256 transacties per seconde uit te voeren.

Side Chains

Cardano wil te allen tijde voorkomen dat de blockchain te groot wordt en dat de transacties te langzaam gaan. Daarom maakt de Cardano Blockchain tevens gebruik van ‘side chains’. Side chains kunnen naast de ‘hoofd chain’ van Cardano bestaan. Op deze side chains kunnen andere functies worden geprogrammeerd, en dit terwijl deze net zo veilig zijn als de hoofdchain.

Consensus algoritme

Veiligheid is voor de oprichters van Cardano van groot belang. Ze willen zelfs het meest veilige cryptoplatform op de markt zijn. Daarom hebben zij ervoor gekozen om van de programmeertaal Haskell gebruik te maken. Haskell is op dit moment één van de veiligste programmeertalen. Daarnaast gebruikt Cardano het consensus algoritme Ouroboros. Dit is een nieuw soort Proof-of-Stake (PoS) consensus algoritme. Met PoS hoeven cryptocoins niet ‘gemined’ te worden, zoals bijvoorbeeld bij de Bitcoin wel het geval is. Het simpelweg ‘holden’ van de ADA in je wallet, zorgt ervoor dat er meer ADA wordt gegenereerd. Cardano is niet de eerste munt met een Proof-of-Stake algoritme. Cryptovaluta als NEO en DASH maken hier ook gebruik van. Maar bij deze munten lijkt dit algoritme veiligheidsproblemen met zich mee te brengen. Met Ouroboros zijn al deze problemen opgelost, wat het team achter Cardano zelfs wetenschappelijk kan bewijzen.

Soft Forks

De derde kenmerkende eigenschap is de flexibiliteit. De cryptovaluta wil namelijk ook voorbereid zijn op de snelle wereld, waarbij problemen snel moeten kunnen worden opgelost. Om Cardano te verbeteren, hoeven er geen afsplitsingen, of wel hard forks, te worden gedaan. Er kan simpelweg gebruik worden gemaakt van soft forks. Een soft fork is een kleine verandering in het blockchain-netwerk, die kan draaien op de oudere softwareversies. Hierdoor is geen software-update vereist.

Cardano kopen

De cryptocurrency Cardano wordt nog niet op heel veel exchanges te koop aangeboden. Een betrouwbare exchange waarop je deze cryptocurrency wél kunt kopen, is Binance. Deze internationale exchange is wat complexer dan bijvoorbeeld de Nederlandse exchange LiteBit. Wel biedt Binance meer exchange opties aan, wat wellicht interessant is.

Wil je ADA kopen op Binance, dan kun je kosteloos een account aanmaken. Op deze exchange is het echter nog niet mogelijk om ADA te kopen met euro’s middels iDeal. Je kunt Cardano’s alleen kopen met de Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH). Daarom dien je eerst in het bezit te zijn van Bitcoins of Ethereum, om deze vervolgens te kunnen verhandelen voor Cardano’s. Heb je reeds BTC of ETH, dan kun je deze versturen vanuit je huidige wallet naar je Binance exchange wallet versturen. Heb je nog geen BTC of ETH, dan kun je deze eerst op een exchange als LiteBit kopen. Hier kun je met euro’s betalen. Deze coins stuur je vervolgens naar je Binance wallet, waarna je de BTC of ETH om kunt ruilen voor ADA coins. Lees op deze pagina onze review over Binance.

Koop Bitcoin en andere cryptocurrencies met iDEAL bij Bitvavo! Betrouwbaar, veilig en met DNB registratie!

Cardano wallet

Natuurlijk kun je de ADA coins bewaren in je Binance exchange wallet. Exchanges zijn echter regelmatig het doelwit van hackers. Daarom is het verstandig om alleen de coins waarin je handelt, op de exchange te bewaren. Het is daarbij zeer aan te raden om de 2 Factor Authentication in te schakelen op je exchange wallet. Mocht de exchange namelijk gehackt worden, dan zijn jouw coins beter tegen diefstal beveiligd. De coins waarin je niet handelt, kun je het beste bewaren in een beter beveiligde wallet. Een voorbeeld hiervan is de eigen wallet van Cardano: de Daedalus wallet. Deze wallet is door het team van Cardano gereleased. Het is een gebruiksvriendelijke en veilige software wallet waarin jij je ADA kunt bewaren. Deze wallet is beschikbaar voor zowel Windows als MacOS. Er wordt nog gewerkt aan een versie voor mobiele apparaten. Je kunt de wallet downloaden op de Daedalus website. Momenteel is er nog geen hardware wallet op de markt waarin je Cardano coins kunt opslaan.

Koers Cardano

Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange