Ethereum Classic

 

Ethereum Classic traden

Ethereum Classic (ETC) is een coin met een bijzondere geschiedenis. De coin bestaat sinds 16 juli 2016 en is ontstaan door een splitsing van de Ethereum-blockchain. Deze hard fork is niet zomaar gedaan. Er had een grote hack plaatsgevonden. In deze hack is een grote hoeveelheid Ethereum buitgemaakt, ter waarde van maar liefst 50 miljoen dollar. Het was noodzakelijk om de grootste schade te beperken. Supporters van Ethereum hadden verschillende meningen over wat hier de beste oplossing voor zou zijn. Uiteindelijk is ervoor gekozen om de hack terug te draaien middels een splitsing. Zo is Ethereum Classic ontstaan.

Smart Contract

Ethereum Classic is een gedecentraliseerd platform met als motto “code is wet”. Net als Ethereum maakt Ethereum Classic gebruik van “Smart Contracts”. Dit zijn kortweg applicaties die precies worden uitgevoerd zoals ze zijn geprogrammeerd. Overeenkomsten worden hierbij niet nageleefd op basis van afspraken, maar op basis van code. Dit brengt grote voordelen met zich mee, want hierdoor is censuur, fraude, uitvallen of tussenkomst van derde partijen omogelijk. Ook is het netwerk vrij van externe invloeden en zijn subjectieve aanpassingen van transacties niet mogelijk. Mocht je dus een Smart Contract op het Ethereum Classic platform uitvoeren, dan ben je er zeker van dat het netwerk neutraal blijft. De code waarmee je zelf vrijwillig communcieert, bepaalt de uitkomst van de transacties. Deze transacties zijn vervolgens niet te annuleren. Ook kunnen applicaties niet worden stopgezet.

DAO

DAO staat voor Distributed Autonomous Organisation en is de naam van het Smart Contract op de Ethereum Blockchain. Het doel van dit Smart Contract Project was om een decentraal investeringsbedrijf op te zetten dat kon opereren zonder personeel. Decentraal houdt in dat er geen tussenpersoon of centrale autoriteit aan te pas komt, wat betekent dat investeringen niet alleen goedkoper, maar ook sneller afgehandeld kunnen worden. In theorie zou dit meer grip, veiligheid en transparantie voor investeerders bieden.

DAO ICO

Dit DAO programma is zeer complex, maar het raamwerk was goed uitgedacht. Natuurlijk was er wel financiering nodig om dit project te kunnen financieren. Gelukkig trok dit Smart Contract tijdens de ICO veel investeerders aan. Gedurende de Initial Coin Offering van DAO was het mogelijk om DAO-tokens, aandelen in DAO, te kopen in ruil voor Ethereum (ETH). Dat ging als volgt: iedereen die ETH naar een walletadres verzond, ontving 100 DAO-tokens. Dit bleek een zeer groot succes. Aan het einde van de ICO was er in totaal 12,7 miljoen euro Ethereum geinvesteerd. Destijds had dit een waarde van €250 miljoen.

Hack

De lancering van DAO was een groot succes en alles liep op rolletjes, maar aan dit succes kwam een einde op 18 juni 2016. Leden van de Ethereum community ontdekten op die dag dat er op grote schaal geld verdween uit de DAO. In slechts enkele uren verdwenen 3.6 miljoen Ethereum coins. Deze hoeveelheid coins had op dat moment een waarde van zo’n €70 miljoen, een enorm bedrag dus. Dit was het gevolg van een aanval. Een hacker had namelijk een kwetsbaarheid in de DAO-code gevonden. Hierdoor was het de hacker gelukt om meerdere malen ETH uit het Smart Contract op te nemen, terwijl hij maar éénmaal voor de tokens betaalde. Op deze manier had hij miljoenen euro’s buit gemaakt. Deze kwetsbaarheid in de DAO-code wordt ook wel een “recursive call exploit” genoemd.

Wat nu?

Een kleine troost was dat deze recursive call exploit niet een kwetsbaarheid was van de Ethereum blockchain in z’n geheel. Het was enkel te wijten aan de Smart Contract toepassing DAO. Maar dat nam niet weg dat er absoluut sprake was van een hack en dat hier zeker iets aan gedaan moest worden. Om het probleem op te lossen, werd de Ethereum Community ingeschakeld. Het doel hiervan was om te zorgen dat het gestolen bedrag niet door de hacker kon worden opgenomen, en dat het geld weer bij de rechtmatige eigenaren terug zou komen. Als dit op de juiste manier werd gedaan, was de kans aanwezig dat dit zou lukken.

Hard Fork

Ieder lid van de Ethereum Community mocht meebeslissen over wat de beste oplossing zou zijn voor het beperken van de schade na de DAO-hack. De community kwam met verschillende oplossingen, maar de overgrote meerderheid (89%) was het erover eens dat een hard fork de beste oplossing was. Het doen van een aanpassing in de Ethereum blockchain, moest ervoor zorgen dat alle fondsen die de investeerders van DAO hadden geïnvesteerd konden worden veiliggesteld. Vanaf block 1920000 werd de blockchain opgesplitst. Op dit moment waren er 2 blockchains die nagenoeg identiek waren. Echter was er nu sprake van twee afzonderlijke cryptovaluta’s, namelijk de Ethereum (ETH) en de Ethereum Classic (ETC). Iedereen die op het moment van deze fork Ethereum bezat, krijg dezelfde hoeveelheid Ethereum Classic.

Vrijwel alle fondsen van de investeerders waren naar de Ethereum blockchain overgeplaatst. Vervolgens werd er een nieuw Smart Contract opgezet, waarmee gestolen DAO investeringen aan de rechtmatige eigenaren werden terugbetaald. Deze bedragen werden op hun Ether wallets gestort. Dit betekent dus dat er een aanpassing was in de blockchain en dat transacties werden teruggedraaid. In feite gaat dit volledig tegen de principes in van de blockchain. Om die reden was ook niet iedereen het eens met de beslissing dat de munten werden teruggevorderd. De mensen die het hier niet mee eens waren, bleven bij Ethereum Classic, waar het principe van “code is wet” wél nog steeds behouden bleef. Hiermee is Ethereum Classic een nieuwe levendige cryptocurrency geworden met dezelfde mogelijkheden als Ethereum.

Ethereum Classic kopen

De Ethereum Classic coin is na de hard fork goed geaccepteerd en wordt op verschillende exchanges te koop aangeboden. Eén van deze exchanges is Binance. Binance is één van de grootste exchanges ter wereld en is zeer betrouwbaar. Wellicht vind je de exchange wat complex wanneer je nog niet bekend bent met zo’n omgeving. De exchange is echter logisch ingericht en biedt interessante exchange opties aan. Kies je ervoor om ETC te kopen op Binance, dan kun je gratis een account aanmaken.

Helaas is het op Binance (nog) niet mogelijk om cryptocurrencies te kopen met euro’s middels iDeal. De oplossing hiervoor is om Bitcoins om te ruilen voor ETC. Heb je reeds BTC in je bezit, dan kun je deze vanuit je huidige wallet naar jouw Binance exchange wallet versturen. Heb je nog geen Bitcoins, dan kun je deze het beste aanschaffen op LiteBit. LiteBit is een veelgebruikte Nederlandse exchange, waar je wél cryptovaluta kunt betalen met euro’s en af kunt rekenen middels iDeal. Bij het kopen kun je direct het adres van je je Binance exchange wallet invoeren. Meestal zijn je BTC al na een half uurtje in je wallet bijgeschreven. Vervolgens kun je jouw BTC omwisselen voor ETC. Lees op deze pagina onze review over LiteBit en lees op deze pagina onze review over Binance.

Koop Bitcoin en andere cryptocurrencies met iDEAL bij Bitvavo! Betrouwbaar, veilig en met DNB registratie!

Ethereum Classic wallet

Natuurlijk kun je jouw ETC coins in je exchange wallet bewaren, maar dit is zeker niet de meest veilige manier. Daarom adviseren wij om jouw coins te bewaren in een hardware wallet. Een hardware wallet is zeer goed beveiligd, waardoor je ervan verzekerd bent dat je coins van jou blijven. Denk bijvoorbeeld aan de Trezor Wallet of de Ledger Nano S wallet. Op onze wallets pagina vind je meer informatie over deze hardware wallets. Mocht je jouw ETC toch in je exchange wallet bewaren, dan is het sterk aan te raden om je account in ieder geval te beveiligen met de 2 Factor Authentication. Mocht de exchange namelijk worden gehackt, dan is de kans kleiner dat je al jouw coins kwijtraakt.

Koers Ethereum Classic

Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange