Handelen in olie

Olie, een veelzijdige handel?

Olie wordt veel gebruikt als brandstof, maar ook als grondstof voor plastic en cosmetica. Het is een product dat veel tijd kost om te produceren, maar we gebruiken het ook veel. Olie is daarom een schaars product. Het is moeilijk om als beginnend belegger winst te halen uit de handel in olie, maar beleggen in de olie kan uitermate lucratief zijn. Voorheen was het vooral winstgevend om met een groot kapitaal in olie te beleggen. De prijs van olie was stabiel. Maar door recente ontwikkelingen is de olieprijs minder stabiel geworden en is het handelen in olie ook voor particuliere beleggers steeds interessanter aan het worden.

olie industrie

Aandelen in oliebedrijf of beleggen in olieprijs

Je kan natuurlijk niet zelf een vat ruwe olie kopen en zo in olie gaan beleggen, maar je kan wel beleggen door aandelen in grote oliemaatschappijen te kopen. Je koopt dan aandelen in een bedrijf. De koers van het bedrijf reageert op de olieprijs, maar ook op de bedrijfsvoering. Je kan ook alleen in de grondstof beleggen door bijvoorbeeld CFD’s te kopen. De grootste olieraffinaderij is Royal Dutch Shell. Deze multinational is de bekendste olieraffinaderij en is erg afhankelijk van de olieprijs. Als de prijs van olie voor een langere tijd laag blijft, kan Shell problemen krijgen. Dit is het risico van het beleggen in een bedrijf. Naast het kopen van aandelen bij een olieraffinaderij kan je ook beleggen in de ontwikkeling van de olieprijs. Hierbij kan er wel sprake zijn van flinke koersschommelingen.

Stabiele olieprijs

Het is lastig om winst te maken met het beleggen in olie. Dit komt door de relatief stabiele olieprijs. Door recente ontwikkelingen is deze prijs wel minder stabiel geworden dan een aantal jaren geleden. Hierdoor is het beleggen in olie interessanter geworden voor particuliere beleggers. Om een hoog rendement te behalen is het goed om op het nieuws in te spelen. Tijdens een periode van tijdelijke schaarste, bijvoorbeeld bij een natuurramp of oorlog, is het goed om olie te kopen. De vraag neemt dan toe en de koers zal stijgen. Helaas is het vaak moeilijk om deze gebeurtenissen aan te zien komen en op tijd in olie te beleggen.

Schaarste in de toekomst

Olie zal in de toekomst steeds schaarser gaan worden en de koers zal in de toekomst dan ook gaan stijgen. Maar zolang er in de wereld nog nieuwe olievelden ontdekt worden, zal dit nog even uitblijven.

Hoe werkt handelen in olie?

Er zijn verschillende manieren om in olie te kunnen beleggen. Door via CFD’s in olie te bleggen kan je direct speculeren op de prijs van een vat olie. Dit is een goede manier op de korte termijn een hoog rendement te kunnen behalen. Daarnaast kan je ook in olie beleggen door aandelen te kopen van een grote oliemaatschappij of energiemaatschappij die afhankelijk zijn van de olieprijs. Dit is een meer indirecte manier van het beleggen in olie.

Wat zijn de voordelen?

  • Schaars product

Wat zijn de risico’s?

  • Moeilijk om als beginnend belegger winst uit te halen
  • Bij handel in aandelen van een bedrijf is ook de bedrijfsvoering van invloed
Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange