Wat is minen?

cryptocurrencies minen

De term ‘minen’ wordt bij cryptocurrencies vaak gebruikt, omdat cryptocurrencies net als grondstoffen zoals goud, gedolven ofwel ‘gewonnen’ moeten worden. Bitcoins worden dan ook wel het ‘digitale goud’ genoemd. Nog geen overeenkomst met goud is dat het aantal Bitcoins beperkt is tot een maximum, namelijk 21 miljoen. Deze 21 miljoen Bitcoins zijn verdeeld over een blockchain die uiteindelijk zal bestaan uit 6.929.999 blocks. Men vermoedt dat het laatste block van de blockchain gedolven zal worden in het jaar 2140.

Hoe gaat het in z’n werk?

Om uit te leggen hoe minen werkt, nemen we de Bitcoin als voorbeeld. Ieder block van de blockchain bevat een deel van alle goedgekeurde transacties van het Bitcoin-netwerk. Ook bevat elk block een verwijzing naar het vorige block met daarbij een zeer complexe, wiskundige puzzel. Zo’n puzzel kan worden opgelost door te minen. De snelheid van het netwerk en de moeilijkheidsgraad van de puzzel bepalen de snelheid waarmee een block wordt gevonden. De gegevens van de transacties in het gevonden block, worden bij de vorige blokken met transacties gevoegd. Het block is op dat moment ‘gemined’ en is nu onderdeel van de blockchain geworden. En uit dit nieuwe block ontstaan weer nieuwe Bitcoins.

Block Reward

Wie als eerste de oplossing van een block vindt, krijgt hier een beloning voor in de vorm van Bitcoins. Dit wordt ook wel een ‘Block Reward’ genoemd. Per jaar worden er zo’n 210.000 blocks gevonden. Dit is gemiddeld 1 block per 10 minuten en 144 per dag. Bij elke 210.000 blocks halveert de beloning die je als miner krijgt voor het vinden van de oplossing van de puzzel. In de beginfase ontving je 50 Bitcoins voor het oplossen van één puzzel, maar die tijd is helaas voorbij.

Verschillende soorten van minen

Er zijn verschillende methoden van cryptocurrency mining. De meest gangbare methoden zijn individueel minen en minen in een pool. Met de verdergaande ontwikkeling van Bitcoin ontstaan er ook steeds meer professionele mining bedrijven.

Individueel minen

Individueel minen is de traditionele manier van Bitcoin mining. Hiervoor laat je een computer werken om de complexe rekensom van een block op te lossen. Tegenwoordig zijn er relatief veel miners en zijn de rekensommen zeer complex. Dit maakt het moeilijker om Bitcoins te verdienen. De complexe rekensommen vereisen veel rekenkracht en daarmee de benodigde hardware, wat een grote investering met zich meebrengt.

Mocht je toch cryptocurrencies willen minen, dan kun je je inschrijven bij een platform dat ervoor zorgt dat jouw computer opdrachten krijgt om complexe rekensommen op te lossen. Er zijn gratis platformen, maar deze zijn niet heel stabiel. Momenteel zijn er veel nep-platformen die je proberen op te lichten. Er bestaan ook platformen die als vergoeding om een klein percentage cryptocurrency vragen. Deze platformen zijn vaak betrouwbaarder. Maar het is aan te raden om altijd research te doen naar het platform dat je van plan bent om te gaan gebruiken.

Is individueel minen winstgevend?

Minen klinkt misschien alsof je er gratis rijk van wordt, maar dit is echter niet het geval. Als jij je computer een week lang dag en nacht zou laten werken, dan verdien je ongeveer 14 euro in bijvoorbeeld bitcoins. Hier moeten vervolgens de toeslag van het platform en jouw kosten voor de stroom nog vanaf worden getrokken. Ook wordt af de levensduur van je computer door het minen korter.

Waarom kiezen mensen er dan toch voor? Als je hetzelfde principe op een grote schaal kan uitvoeren, dan wordt het op langer termijn wel rendabel. Er worden zelfs mini computers verkocht die ruimte besparen en het makkelijker maken om veel meer tegelijk te minen. Deze mini computers worden “mining rigs” genoemd. Als je dit zelf wilt gaan doen en dit wilt opzetten, heb je duizenden euro’s nodig om er goed mee te gaan verdienen.

Mensen die al sinds het begin van cryptocurrencies minen, hebben soms een flink vermogen opgebouwd en zijn eigenaar van grote “mines”. Sommige eigenaren van deze mines verhuren als het ware stukjes van hun mine aan jou om cryptocurrencies mee te minen. Zo kan jij cryptocurrencies ‘winnen’ zonder een grote investering via een online platform.

Lang niet alle miners zijn bereid om te investeren alles hierbij komt kijken, en wijken uit naar andere manieren om te minen, zoals minen in een ‘pool’.

Minen in een ‘pool’

Een mining pool bestaat uit een grote groep gebruikers die gezamenlijk Bitcoins minen. Aangezien de rekenkracht van alle computers van de gebruikers wordt samengevoegd, is de kans aanzienlijk dat de rekensom van het block, ook wel de ‘Bitcoin-sequentie’ genoemd, sneller wordt opgelost dan wanneer je individueel gaat minet. De Block Reward moet uiteraard wel verdeeld worden onder alle deelnemers. Ook gaat een deel van de opbrengst naar de eigenaar van de betreffende mining pool.

Mining bedrijven

Er ontstaan steeds vaker mining bedrijven die echt hun core business van het minen van cryptocurrencies (meestal Bitcoin) hebben gemaakt. Een voorbeeld hiervan is Hut8 waar de Nederlander Marc van der Chijs bij betrokken is.

Het nadeel van minen

Cryptomunt mining is tegenwoordig niet meer zo winstgevend als een aantal jaar terug, zeker niet in het geval van de Bitcoin. Om de transacties in een block te controleren, moeten miners een algoritme op hun computer of op speciale mining hardware draaien dat speciaal gemaakt is voor het minen. Dit algoritme zorgt er weliswaar voor dat de Bitcoin betrouwbaar is, maar het laten draaien van dit algoritme kost heel veel rekenkracht en daarmee veel stroom en geld. De Bitcoin verbruikt ruim 200 kWh per transactie. Dit is genoeg om zeker 20 huishoudens een dag van stroom te voorzien. Meegenomen dat er per dag zo’n 300.000 transacties worden uitgevoerd, is het duidelijk dat het cryptocurrency mining momenteel verre van duurzaam is.

Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange