Lisk

Lisk altcoinLisk (LSK) is net als Bitcoin een gedecentraliseerd netwerk. Het doel van Lisk is om de technologie van blockchains voor iedereen een stuk toegankelijker te maken. Daarom heeft Lisk ervoor gekozen om een raamwerk te bieden dat het bedrijven een stuk gemakkelijker maakt om de blockchaintechnologie te implementeren in hun bedrijf.

Software Development Kit

Op het netwerk van Lisk wordt een Software Development Kit (SDK) aangeboden, wat het voor iedereen mogelijk maakt om een blockchainapplicatie op een sidechain te ontwikkelen, inclusief eigen cryptotoken. Deze blockchainapplicaties kunnen worden ontwikkeld met Javascript. Javascript is een zeer veelzijdige programmeertaal, waarmee uiteenlopende applicaties gebouwd kunnen worden. Je kunt hierbij denken aan chatapplicaties, games, sociale netwerken en exchanges. Veel programmeurs zijn bekend met de programmeertaal Javascript, waardoor zij gemakkelijk op de Lisk blockchain aan de slag kunnen gaan.

Modulaire blockchain

Lisk is een modulaire blockchain. Dit houdt in dat de blockchain uit meerdere ontwerpmodules bestaat. In de praktijk betekent dit dat er gemakkelijk extra zijketens aan de blockchain worden toegevoegd. Deze extra ketens worden ook wel sidechains genoemd. De blockchainapplicaties die middels de Software Development Kit worden gebouwd, worden dan ook gepubliceerd op sidechains. Hierdoor zijn ze verbonden zijn met het netwerk en de mainchain van Lisk. Dit geeft organisaties veel flexibiliteit om aanpassingen en implementaties te doen betreffende hun decentrale toepassingen.

Wat zijn sidechains?

Sidechains zijn in feite op zichzelf staande blockchains die parallel aan de mainchain lopen. Het zijn toevoegingen van extra blockchains aan de mainchain van Lisk. Deze sidechains zijn custom, wat inhoudt dat je ze volledig naar eigen wens kunt inrichten. Decentrale applicaties die worden geprogrammeerd, hoeven hierdoor niet aan de mainchain worden toegevoegd. Het heeft vele voordelen om applicaties als sidechains toe te voegen. Zo heeft het programmeren van de applicaties én de werking van de applicaties totaal geen invloed op de werking van de (main) blockchain. De applicaties en activiteiten op deze applicaties werken dus zelfstandig binnen hun eigen sidechain. Hierdoor wordt de transactiesnelheid niet vertraagd, wat ervoor zorgt dat Lisk onder alle omstandigheden soepel blijft werken. En mocht er een fout ontstaan in één van de sidechains, dan heeft dit geen gevolgen voor de mainchain van Lisk. Het heeft slechts impact op de vertakking zelf. Let wel dat de applicaties voor iedereen inzichtelijk zijn. Alle applicaties die in sidechains worden ontwikkeld, staan namelijk in een soort ‘applicatiebibliotheek’. Programmeurs van andere sidechains kunnen ervoor kiezen om jouw code te kopiëren, waarna zij zelf de applicatie kunnen gebruiken of verbeteren.

Eigen token

Transacties die op een sidechain worden gedaan, vereisen een kleine fee. Deze fee kun je betalen met de coin van Lisk: LSK. Het is ook mogelijk om betalingen te verrichten met je eigen cryptotoken. Deze token kun je zelf creëren, waarna deze alleen op jouw sidechain te gebruiken is. Je token wordt vervolgens gezien als een nieuwe cryptovaluta. Dit biedt verschillende mogelijkheden. Zo is het zelfs mogelijk om je token te laten verhandelen op exchanges of om je token tijdens een ICO uit te geven.

Praktijkvoorbeeld van een App

Een voorbeeld van een applicatie die op een sidechain gebouwd kan worden, is een spelletje. Spelletjes zijn van alle tijden en worden gespeeld door mensen van jong tot oud. Tegenwoordig worden de meeste spelletjes gespeeld op telefoons. Met Lisk is het mogelijk om een game te ontwikkelen waarin je met cryptovaluta speelt. Zo kan er op de sidechain een game worden ontwikkeld waarin spelers eigen economieën hebben en waarin zij cryptocoins kunnen uitgeven én verdienen. Al deze transacties die bij het uitgeven en verdienen plaatsvinden tussen de spelers, vinden plaats op de sidechain zelf. Aangezien de transacties via de mainchain van Lisk gaan, blijven de voordelen van de gedecentraliseerde blockchain behouden.

De voordelen van Javascript

Javascript is onder developers de meest gebruikte taal. De taal is relatief makkelijk in gebruik en je kunt er allerlei applicaties mee bouwen. Daarom is het heel verstandig dat Lisk ervoor heeft gekozen om met Javascript te werken. Doordat je op de blockchain van Lisk met Javascript kan programmeren, trekt Lisk automatisch veel potentiele programmeurs aan voor de LSK coin. Met Javascript is het heel eenvoudig om de sidechains met bijbehorende decentrale applicaties te programmeren. Het is bovendien mogelijk om de programmeertalen CSS3 en HTML5 te gebruiken bij het ontwikkelen van apps. Dit stelt programmeurs in staat om over de hele wereld verscheidene decentrale applicaties kunnen programmeren op een Lisk sidechain. Dit is niet alleen gunstig voor programmeurs, maar ook voor Lisk zelf. De applicaties die door de programmeurs worden gebouwd, komen namelijk ook ten goede voor de opbouw van het ecosysteem van Lisk en de integratie met andere systemen en blockchainnetwerken. Developers krijgen veel vrijheid bij het ontwikkelen van applicaties. Dat betekent dat een developer bijvoorbeeld een app kan bouwen die voor extra veiligheid binnen de blockchain zorgt. Deze app heeft vervolgens een groot positief effect, omdat alle LSK transacties veiliger worden.

Proof-of-Stake

Om het Lisk netwerk te beveiligen, wordt er gebruik gemaakt van Delegated Proof-of-Stake. Dit betekent dat iedere Lisk gebruiker – iedereen die LSK coins bezit – kan stemmen welke delegates (afgevaardigden) het Lisk-netwerk mogen gaan beveiligen. Wel is er een maximum van 101 personen die het netwerk mogen beveiligen. Deze personen kunnen meedenken over belangrijke beslissingen wat betreft de ontwikkeling van Lisk. Alleen de personen die onder deze 101 delegates vallen, kunnen block rewards ontvangen. Block rewards zijn beloningen die zij ontvangen voor het beveiligen van het netwerk. Deze beloningen zijn in de vorm van LSK coins. De personen die niet zijn gekozen als delegate, staan stand-by, tot het moment dat ze wél worden gekozen. Mochten er sidechains zijn die tevens Delegated Proof-of-Stake gebruiken, dan kunnen delegates er ook voor kiezen om een sidechain te gaan beveiligen, mochten die sidechains daar behoefte aan hebben. Als de programmeur van een sidechain op zoek is naar een delegate, kan hij of zij deze vinden in de ‘delegate marketplace’. Dit is een online omgeving waarin de huur van delegates wordt geregeld.

Het team

Begin 2016 is Lisk opgericht door Max Kordek en Oliver Beddows, maar het team bestaat inmiddels uit 34 werknemers. Dit team bestaat voornamelijk uit front-end en back-end developers, maar ook marketingmanagers en financiële analysten zijn onderdeel van het team. Het team is dus niet alleen gespecialiseerd in alle relevante aspecten in de blcokchaintechnologie – het team is ook sterk gevarieerd. Ook Charles Hoskinson en Steven Nerayoff horen bij het team. Dat is interessant, want deze twee personen hebben een zeer belangrijke rol gespeeld bij het lanceren van de altcoin Ethereum.

LSK coin

De afkorting van de cryptovaluta van Lisk is LSK. TIjdens een vier weken durende ICO in 1016 zijn de eerste 100 miljoen LSK coins verkocht. De opbrengst kwam neer op maar liefst om en nabij 80 miljoen dollar, wat een enorm bedrag is. Hiermee behoort Lisk tot de top 50 meest populaire ICO’s.

Lisk kopen

De LSK coin wordt op verschillende exchanges te koop aangeboden. Een veelgebruikte exchange is LiteBit. Op deze Nederlandse beurs zijn zo’n 50 cryptovaluta te koop, waaronder dus LSK. Een groot voordeel van deze exchange is dat je de coins eenvoudig middels iDeal kunt betalen. LiteBit heeft een eigen wallet dienst. Hierdoor kun je jouw cryptovaluta op de exchange bewaren. Lees op deze pagina onze review over de exchange LiteBit

Een andere populaire exchange is Binance. Deze internationale exchange is de grootste ter wereld en is zeer professioneel. Hier kun je zo’n 50 verschillende kopen en verkopen, waaronder LSK. Helaas is het nog niet mogelijk om LSK coins te kopen met euro’s middels iDeal. Hier is gelukkig een oplossing voor.

Maak allereerst een account aan op Binance. Ga vervolgens naar de Nederlandse exchange LiteBit. Deze exchange biedt namelijk wel de optie aan om cryptovaluta met euro’s middels iDeal aan te schaffen. Door Bitcoins (BTC) op LiteBit te kopen, en deze naar het adres van je Binance exchange wallet te laten versturen, is het probleem opgelost. Zodra de BTC in je wallet staan, dit is op werkdagen meestal al binnen een half uur, kun je jouw Bitcoins omwisselen voor LSK coins. Lees op deze pagina onze review over de exchange Binance

Koop Bitcoin en andere cryptocurrencies met iDEAL bij Bitvavo! Betrouwbaar, veilig en met DNB registratie!

Lisk wallet

De Lisk Foundation heeft twee wallets ontwikkeld. Deze kunnen worden gebruikt voor het bewaren, versturen en ontvangen van LSK cryptocoins. De Lisk Core Wallet is de volledige versie en wordt in de praktijk alleen gebruik voor developers die applicaties op een sidechain van de LSK blockchain willen produceren. Zij gebruiken deze wallet ook wanneer ze willen bijdragen aan de beveiliging van de netwerkinfrastructuur. Heb je niet meer nodig dan de normale wallet functionaliteit, dan kun je het beste kiezen voor een hardware wallet.

Ledger Nano S

De Ledger Nano S is een hardware wallet die je via USB aan de computer aan kunt sluiten. Transacties kun je met deze wallet dubbel controleren en bevestigen. Op deze hardware wallet kun je naast LSK ook vele andere altcoins en Bitcoin bewaren. De Ledger Nano S is in tegenstelling tot de meeste software en exchange wallets niet gratis, maar is wel een stuk veiliger dan een exchange wallet en een software wallet. Vooral wanneer je LSK coins voor langere tijd wilt ‘holden’ en geen gebruik wilt maken van de overige functionaliteiten van de Lisk blockchain, is een hardware wallet een goede keuze. Wil je meer informatie over de Ledger Nano S of wil je deze of een andere wallet kopen, ga dan naar onze wallets pagina.

Koers Lisk

Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange