Dash

 

Dash traden

De altcoin Dash (DASH) is in 2015 ontstaan, maar voor die tijd bestond deze coin al langer onder de naam DarkCoin. De afkorting staat voor Digital Cash. Misschien vraag je je af wat er zo bijzonder is aan digitaal geld, want alle cryptocurrencies zijn toch digitale valuta? Dat is niet volledig het geval. De eerste cryptocurrency op de markt, de Bitcoin, had al als doel om als betaalmiddel te fungeren, maar dat is tot op heden niet gelukt. Dit heeft een aantal redenen. Zo duurt het lang voordat transacties worden geverifieerd, zijn de fees hoog en zijn de transacties niet volledig anoniem. Door deze eigenschappen is de Bitcoin niet aantrekkelijk genoeg betalingen mee te verrichten. De cryptovaluta is weliswaar volledig op de Bitcoin gebaseerd, maar DASH heeft deze problemen waar de Bitcoin tegenaan loopt, zeer goed op weten te lossen.

Dash biedt een decentrale manier van betalen aan. Bij het doen van een betaling blijven de zender en de ontvanger anoniem. De privacy van de gebruikers blijft dus gewaarborgd. Ook kunnen de transacties veilig worden gedaan, zijn de fees (transactiekosten) zeer laag en worden de transacties per direct geverifieerd. Hiermee hebben ze alle essentiële eigenschappen van contant fiatgeld en is het een geschikte valuta om betalingen mee te verrichten. Dash is daarmee een nieuwe generatie digitale valuta met verschillende interessante innovaties.

Masternodes

Bij vele cryptocurrencies, waaronder de Bitcoin, wordt iedere transactie in de blockchain vastgelegd. Op deze manier is het altijd aantoonbaar vanaf welk wallet-adres een transactie is verstuurd. Ook is in te zien wat de waarde van een betreffende transactie was en naar welk wallet-adres de transactie is verstuurd. Met Dash is het mogelijk om semi-anoniem transacties te verrichten. Dit is mogelijk door zogeheten Masternodes. Dit zijn speciaal ingerichte computers die transacties verzamelen. Dit decentrale netwerk, bestaande uit zo’n 4100 computers, voert verschillende transacties op hetzelfde moment uit. Hierdoor is het onduidelijk om te zien welke transactie naar welke ontvanger gaat. Met deze PrivateSend technologie blijven verzenders en ontvangers anoniem. Het is op deze manier niet mogelijk om transacties te traceren, wat ook het geval is bij contant geld.

Mixingrondes

Deze anonimiteit kan door gebruikers nog extra worden vergroot. Zo kun je ervoor kiezen om aan meerdere ‘mixingrondes’ mee te doen. Door hieraan mee te doen, is het voor derden helemaal moeilijk om transacties te achterhalen. Deze onduidelijkheid en anonimiteit heeft als voordeel dat derden jouw transacties niet in kunnen zien en dus ook niet jouw vermogen uit kunnen rekenen. Maar let op: de anonimiteit van Dash is niet waterdicht. Wanneer een hacker over aanzienlijke middelen beschikt, kan hij/of zij alsnog door deze beveiliging heen breken.

InstantSend-technologie

Dash heeft ook een interessante innovatie als het aankomt op snelheid. Wanneer je DASH-valuta uit jouw wallet wil versturen, kun je namelijk kiezen voor de optie InstantX. Zodra je deze functie inschakelt, wordt jouw transactie binnen slechts vijf seconden verzonden naar de ontvanger. De Masternodes draaien namelijk 24 uur per dag en 7 dagen per week, waardoor ze transacties razendsnel kunnen bevestigen. Hier komen geen miners aan te pas, zoals dit bij vele andere cryptocurrencies wel het geval is. Dat betekent dat de ontvanger jouw DASH coins al in een oogwenk ontvangen heeft. Dit is een groot contrast met Bitcoin. Aangezien de Bitcoin lastig schaalbaar is, en er meer transacties worden gedaan dan er bevestigd kunnen worden, kan het erg lang duren voordat een transactie wordt geverifieerd. Dash heeft niet hierdoor niet alleen korte wachttijden – ook onnodige transactiekosten worden voorkomen.

Dash Treasury

Deze cryptovaluta heeft nog een bijzondere eigenschap, namelijk de Dash Treasury. Dit kun je zien als een soort schatkist voor algemene middelen. Deze schatkist wordt gebruikt voor de ontwikkeling en financiering van diverse belangrijke Dash-projecten. 10% van de transactiefees-opbrengsten komen terecht in deze schatkist. Leden van de Dash-community kunnen een voorstel indienen om een bepaalde eigenschap of functie van de munt te ontwikkelen. Ook kunnen zij voorstellen om marketingcampagnes op te zetten. De rest van de communityleden stemmen vervolgens over deze voorstellen. Als de meerderheid een project wil laten uitvoeren, kan een bedrag uit de schatkist worden gebruikt om het project op te zetten. Hierdoor is Dash onafhankelijk als het aankomt op financiële middelen om verder te groeien. Zo zijn donaties en vrijwilligers niet essentieel voor deze cryptovaluta. Dash functioneert dankzij de Treasury als het ware als een zelfstandige economie.

Dash kopen

De Dash coin wordt op verschillende exchanges te koop aangeboden. Eén van deze exchanges is LiteBit. LiteBit is een populaire Nederlandse handelaar in cryptocurrencies. Je kunt hier zo’n 50 soorten cryptovaluta kopen, waaronder DASH. Om DASH te kopen, maak je eerst een account aan op LiteBit. Zoek vervolgens naar DASH en vul de hoeveelheid coins in die je wilt kopen. Je ziet direct staan hoeveel euro het kost om de betreffende hoeveelheid DASH coins aan te schaffen. Kies de wallet waarnaartoe je cryptocoins verstuurd moeten worden. Na eenvoudige betaling met iDeal, staan je coins binnen korte tijd in je wallet. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de coins naar jouw exchange wallet te laten sturen, maar er zijn ook een aantal veiligere opties. Onder het kopje “Wallet” lees je hier meer over. Lees op deze pagina onze review over LiteBit.

Dash coins zijn tevens te koop op de internationale exchange Binance. Deze beurs is aan de complexe kant, maar biedt wel een stuk meer exchange opties aan dan LiteBit. Het is op dit moment (nog) niet mogelijk om cryptocurrencies met euro’s en iDeal te betalen. Wel kun je Bitcoins (BTC) omwisselen voor DASH. Koop simpelweg een hoeveelheid BTC op LiteBit en verstuur je BTC naar je Binance wallet. Vervolgens kun je jouw BTC hier omwisselen voor DASH. Lees op onze review pagina meer over Binance.

Koop Bitcoin en andere cryptocurrencies met iDEAL bij Bitvavo! Betrouwbaar, veilig en met DNB registratie!

Dash wallet

Dash coins kun je opslaan in de officiële DASH wallet. Je kunt er echter ook voor kiezen om je cryptomunten in een hardware wallet op te slaan. Een hardware wallet is de meest veilige en betrouwbare manier om je coins in te bewaren. Zo loop je niet het risico om je coins kwijt te raken of dat je wallet gehackt wordt. Kies bijvoorbeeld voor één van de volgende populaire hardware wallets:

  • De Ledger Nano S wallet is een zeer veilige manier om jouw coins in te bewaren. In deze wallet kun je vele soorten cryptocoins bewaren, waaronder Bitcoin, Ethereum, Ripple en Dash. Middels een USB-verbinding kun je de wallet koppelen aan je computer. De wallet is uitgerust met een OLED beeldscherm. Hiermee kun je transacties dubbel controleren en bevestigen, wat zeer veilig is.
  • De Trezor wallet is een betrouwbare en gebruiksvriendelijke wallet. In deze wallet kunnen tevens meerdere soorten cryptovaluta worden bewaard, waaronder Bitcoin, Ethereum en Dash. De ‘key’ waarmee je een transactie moet ondertekenen, wordt in de Trezor wallet zelf bewaard. Zelfs wanneer je de Trezor wallet koppelt aan een computer met een virus, kunnen je coins nog steeds niet gestolen worden.

Wil je meer informatie over de Trezor of de Ledger Nano S of wil je een wallet aanschaffen, ga dan naar onze wallets pagina.

Koers Dash

Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange