Handelen in grondstoffen

Wat zijn grondstoffen?

Onze maatschappij is opgebouwd uit allerlei grondstoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hout, baksteen, cement, tarwe en olie. Allemaal grondstoffen waar we niet meer zonder kunnen. Door in grondstoffen te handelen kan je hier geld mee verdienen zonder zelf de grondstoffen aan te hoeven schaffen. Op de beurs kan je naast beleggen in aandelen en valuta’s ook beleggen in grondstoffen. De wisselwerking tussen de vraag en het aanbod bepaalt de prijs van deze grondstoffen.

grondstoffen

Commodities

De naam commodities wordt bij het beleggen vaak gebruikt bij in plaats van grondstoffen. Commodities is een vorm van beleggen. Het gaat over de handel in grondstoffen, basisgoederen en hulpgoederen. Beleggen in commodities is dan ook eigenlijk niets anders dan het beleggen in grondstoffen. Er zijn verschillende soorten commodities:

  • Edelmetaal: goud, zilver en koper
  • Delfstoffen: zand, cement en zout
  • Agrarisch: graan, katoen en tarwe
  • Energie: olie, aardgas en kerosine

Termijnhandel

Vooral in de wereld van de termijnhandel wordt de naam commodities gebruikt in plaats van grondstoffen. Deze kunnen namelijk voor langere termijn opgeslagen worden en hierdoor blijft de waarde van de grondstoffen vaak enige tijd vaststaan. Ook worden commodities voornamelijk op de beurs verhandeld met termijncontracten. Dit zijn zogenaamde future contracten waarbij de koper en verkoper verplicht worden de grondstoffen te kopen en te verkopen. Zij hebben hierbij vooraf de hoeveelheid, prijs en kwaliteit vastgesteld.

lange termijn trading

Voor- en nadelen van handel in grondstoffen

Het handelen via een termijncontract kent zowel een voordeel als een nadeel. Het voordeel is dat je van te voren weet hoeveel geld er betaald moet gaan worden. Maar dit is ook meteen een nadeel. Als de marktprijs lager uitvalt, dan betaal je al snel te veel. Het handelen in grondstoffen kan wel goede rendementen bieden. Het koersverloop is vaak minder grillig en onvoorspelbaar dan die van aandelen. Ook zijn er verschillende grondstoffen die regelmatig het nieuws halen. Hiermee kan je dan gemakkelijk op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en hier profijt uit halen.

Hoe werkt handelen in grondstoffen?

Er zijn verschillende methodes die je kan gebruiken bij het handelen in commodities. De eerste methode is de directe methode. Hierbij koop je letterlijk de grondstof waarmee je geld wil gaan verdienen. Je koopt bijvoorbeeld een aantal goudstaven, een liter olie of een kilo suiker. Je verwacht dan dat de prijs in de periode daar volgt zal gaan stijgen. De grondstoffen worden daardoor meer waard en na deze periode kan je deze voor meer geld verkopen.

Daarnaast kan je in de grondstoffen handelen door aandelen te kopen in de bedrijven die de grondstoffen produceren. Hierdoor handel je indirect ook in de grondstof. Het nadeel hiervan is dat niet alleen de prijs van de grondstof bepalend is voor de koers, maar ook de bedrijfsvoering. Je kan ook handelen via een beleggingsfonds. Je wordt hierbij geholpen door een tussenpersoon, een broker genoemd. De broker bemiddelt tussen de koper en de verkoper. Doordat brokers vaak gebruik maken van een hefboom kan je met een kleine inleg veel geld verdienen.

Daarnaast kan je ook in commodities handelen door middel van opties. Je kiest een grondstof waarin je wil gaan beleggen en geeft een bepaalde tijdsperiode aan. Je kiest een laag optie als je verwacht dat de prijs gaat dalen en een hoog optie als je verwacht dat de prijs gaat stijgen. Ook kan je handelen door middelen van een future contract, ook wel een termijncontract genoemd. Hierin worden de koper en verkoper verplicht de grondstoffen te kopen of verkopen. Van te voren hebben zij hierbij de prijs, hoeveelheid en kwaliteit vastgesteld.

Wat zijn de voordelen?

  • Prijs is van te voren bekend
  • Waardevast
  • Stabiele koersverloop
  • Voorspelbare ontwikkelingen
  • Grondstoffen vaak in het nieuws

Wat zijn de risico’s?

  • Als marktprijs daalt, betaal je al snel te veel
Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange