Hoe werkt een hardware wallet?

5 – 6 minuten

Een “hardware” wallet… deze term kan best raar klinken als je niet thuis bent in de cryptowereld. Maar iedereen die in het bezit is van cryptovaluta is ermee bekend. Lang niet iedereen is echter in het bezit van een hardware wallet, jij misschien ook niet. Na het lezen van deze blog zou daar wel eens verandering in kunnen komen.

Waarom een hardware wallet?

Misschien vraag je je af waarom je in hemelsnaam een hardware wallet zou gebruiken. Ik begrijp het wel: een hardware wallet kost geld en het is toch veel makkelijker om je coins volledig online te beheren? Dat is wat veel mensen denken. Ze bewaren hun cryptovaluta daarom in een exchange wallet of software wallet. Heel gemakkelijk, maar zeker niet heel veilig. Aangezien je private keys, die je kunt vergelijken met wachtwoorden en pincodes, verbinding maken het internet, betekent dit automatisch dat de kans bestaat dat ze worden gehackt. Worden je private keys gehackt, dan ben je jouw cryptocoins hoogstwaarschijnlijk allemaal kwijt. Mocht je denken “ach, dat gebeurt mij niet”, het kan helaas iedereen overkomen.

Wat is een hardware wallet eigenlijk?

Gelukkig kun je voorkomen dat je cryptocoins worden gestolen, en dat kan door voor en hardware wallet te kiezen. Een hardware wallet is een fysiek apparaatje en staat bekend als de veiligste manier om je cryptocoins te beheren. Deze wallet is zo veilig, omdat de private keys offline op jouw wallet worden opgeslagen. Aangezien een hardware wallet geen verbinding maakt met het internet, is dit zo veilig. Met een hardware wallet neem je jouw cryptovaluta dus in eigen beheer. En dat loont, want tot op heden is er nog geen enkele hardware wallet gehackt. Zeker wanneer je een serieus bedrag aan cryptovaluta bezit, is een hardware wallet een uitstekende keuze. Op onze wallets pagina kun je meer lezen over de soorten wallets.

Nog even voor de duidelijkheid: niet je coins staan op de hardware wallet opgeslagen, maar juist de private keys die jou toegang geven tot je coins. Deze private keys zijn op hun beurt weer aan je transactiegeschiedenis gekoppeld. Deze transactiegeschiedenis staat opgeslagen in de blockchains van de munten die jij bezit.

Hoe ziet een hardware wallet eruit?

Er zijn vele soorten hardware wallets op de markt en ze zijn natuurlijk allemaal verschillend, maar het apparaatje heeft meestal veel weg van een geavanceerde USB-stick, een mini tablet of een apparaatje dat je voor internetbankieren gebruikt. Intern biedt een hardware wallet echter extra technologische beveiligingen die jouw cryptovaluta optimaal beschermen. Door in het bezit te zijn van een hardware wallet ben je als het ware je eigen bank, en dat is natuurlijk best leuk en bijzonder.

Welke hardware wallet kies je?

De Ledger Nano S en de Trezor zijn de meest populaire hardware wallets die op de markt te verkrijgen zijn. Qua prijs liggen ze redelijk dicht bij elkaar. In deze blog leg ik de focus daarom op deze twee wallets.

  • De Ledger Nano S is een zeer veilige en gebruiksvriendelijke hardware wallet. De wallet heeft veel weg van een USB-stick. De Ledger heeft geen batterij en werkt alleen door hem met de bijgeleverde kabel aan te sluiten aan de computer.
  • De Trezor is ook een zeer veilige en gebruiksvriendelijke wallet. Deze wallet heeft meer weg van een internetbankieren-apparaatje. Ook deze wallet heeft geen batterij en werkt alleen door hem met de bijgeleverde kabel aan te sluiten aan de computer.

Trezor

 Welke cryptovaluta kun je opslaan?

Je kunt momenteel enorm veel cryptovaluta opslaan op de hardware wallets die ik zojuist heb besproken. De kans is heel groot dat de coins die jij bezit door deze hardware wallets worden ondersteund. Voor een volledig overzicht kun je een kijkje nemen op de website van Ledger en de website van Trezor. Het is verstandig om eerst te controleren of jouw coins daadwerkelijk in de hardware wallet kunnen worden opgeslagen, anders is het natuurlijk zonde van je aankoop. Mochten je coins er niet tussen staan, hou dan zeker de websites in de gaten. Het aantal ondersteunende coins groeit namelijk constant.

Installatie

Het installatieproces van deze twee hardware wallets lijkt sterk op elkaar en is heel eenvoudig. Wanneer je de hardware wallet aan de computer aansluit en deze voor het eerst aanzet, krijg je een korte introductie met uitleg te zien. Daarna is het tijd om de wallet te configureren. Allereerst moet je een pincode te kiezen. Deze pincode dient als extra beveiligingslaag en moet tussen de vier tot acht cijfers bevatten. Kies een lastig te raden pincode en schrijf deze bij voorkeur niet op. Sla deze ook niet op je computer op.

Seed

Daarna maak je een “seed” aan. Met deze seed worden private keys gegenereerd. Als je een seed aanmaakt ontvang je een reeks van maar liefst 24 woorden. Deze worden om de beurt op het schermpje van je hardware getoond. Misschien apart, maar het is heel belangrijk om deze woorden allemaal te noteren. Deze 24-woorden-code is namelijk jouw back-up voor het geval dat je jouw hardware wallet kwijtraakt. Om te controleren dat je alle 24 woorden netjes hebt opgeschreven, moet je ter controle enkele codewoorden herhalen. Daarna is je Ledger Nano S wallet geïnstalleerd. Vergeet niet om het papier met je code op een zeer veilige plek te bewaren, zoals een kluis. Doorloop dit installatieproces bij voorkeur op een rustige en veilige omgeving en lees de code voor alle zekerheid niet hardop voor.

Hardware wallet

Software

Je hardware wallet is geïnstalleerd! Wat nu? De volgende stap is het installeren van de officiële software op je computer. Dit is nodig om transacties mee uit te voeren, omdat het scherm van je display hier te klein voor is. Op de officiële websites van de hardware wallets zijn verschillende programma’s te downloaden. Deze software is altijd makkelijk te installeren. Hierna is je hardware wallet klaar voor gebruik! Je kunt nu aangeven welke cryptovaluta je wilt bewaren op je hardware wallet.

Een transactie doen met je hardware wallet

Wil je een transactie doen? Sluit de hardware wallet dan via de USB-kabel aan op je computer. Via het programma dat je op je computer hebt geïnstalleerd zie je een transactie-overzicht en zijn er verschillende opties mogelijk, zoals het aanmaken van adressen en het versturen van transacties. Als je een transactie wilt versturen, krijg je op het schermpje van jouw hardware wallet een deel van het adres van de ontvanger te zien. Ook zie je het bedrag dat je wilt verzenden en de transactiekosten. Je bevestigt jouw transactie door de knoppen aan de bovenkant van de wallet tegelijkertijd in te drukken.

Kopen

Zie je een leuke aanbieding of overweeg je om een tweedehands wallet van iemand over te kopen? Slecht idee. Je weet namelijk nooit in welke staat de wallet is en of er misschien met de wallet is geknoeid. Koop je hardware wallet daarom altijd bij een officiële retailer. Je kunt de verkoper dan niet alleen vertrouwen, je krijgt ook nog eens garantie. Cryptomaan is een officiële en betrouwbare reseller. De Ledger Nano S is momenteel in de aanbieding bij Cryptomaan en kost €79,00. De Trezor wallet kost €86,99. Als je een hardware wallet bij Cryptomaan koopt, dan heb je deze de volgende dag al in huis. Ook kan Cryptomaan je vakkundig advies geven wanneer je ergens niet uitkomt of vragen hebt. Erg handig dus. Wil je meer weten over Cryptomaan? Klik dan op de banner hieronder. Zodra je jouw hardware wallet binnen hebt, controleer dan altijd of de verpakking de officiële verpakking is en of de wallet onbeschadigd is en een lege recovery seed kaart heeft.

Veilig bewaren

Een hardware wallet mag dan de meest veilige wallet zijn, je bent natuurlijk nog steeds ver van huis wanneer je wallet gestolen wordt of wanneer je deze kwijt raakt. Mocht iemand namelijk je pincode weten, dan kun je alsnog al je coins kwijtraken. Kies daarom zorgvuldig een plek uit waar je jouw hardware wallet bewaart. Laat deze bijvoorbeeld niet rondslingeren in je woonkamer. Bewaar je wallet bijvoorbeeld in een kluis en haal deze alleen tevoorschijn wanneer je een betaling gaat doen. Mocht je jouw hardware wallet toch verloren zijn of mocht deze beschadigd zijn, dan heb je gelukkig (als het goed is 😉 ) altijd nog jouw “seed words” waarmee je een back-up kunt maken.

Wat vind jij van hardware wallets? Laat het ons weten!

Disclaimer

Handelen in financiële producten brengt risico met zich mee. Wees je hiervan bewust en investeer nooit meer geld dan je bereid bent te verliezen. FinancialTrading.nl is op geen enkele manier aansprakelijk voor schade die kan voortvloeien uit bezoek aan en gebruik van deze website.

Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange