Handelen in CFD’s

Wat zijn CFD’s?

De populariteit van CFD’s stijgt onder particuliere beleggers. CFD staat voor Contract For Difference. Dit is een financieel instrument en betreft een afspraak tussen twee partijen. Deze partijen spreken af om het verschil in waarde van hetgeen waarin gehandeld wordt met elkaar te verrekenen. Het product waarin gehandeld wordt kan uiteenlopend zijn, van een aandeel tot een grondstof zoals olie, een beursindex of een vreemde valuta.

handelen in CFD's

De belegger is geen eigenaar

Bij CFD’s wordt de belegger niet de eigenaar van het handelswaar. De belegger legt enkel vast dat de waardeverandering verrekend gaat worden. Hierdoor lijkt het wel alsof de belegger de eigenaar is geweest. Het contract wordt meestal afgesloten bij een broker. Een broker is de tussenpersoon tussen de belegger en de markt. De broker sluit voor de belegger koop- en verkooporders af. Een CFD broker richt zich specifiek op de handel in CFD’s. Je gaat bij de broker een contract aan om te handelen in CFD’s. Je koopt een bepaald effect. Bij een long trade krijg je geld als de waarde stijgt en bij een short trade krijg je geld als de waarde van het effect daalt.

Beleggen op de korte termijn met CFD’s

Met CFD’s kan geld verdiend worden door de waardeveranderingen die op korte termijn in de financiële markten aanwezig zijn. Met aandelen kan het vaak maanden duren voor er rendement wordt behaald, met CFD’s is het een kwestie van enkele dagen. Door het hefboomeffect is het ook nog eens mogelijk om met een klein geldbedrag groots te handelen. Met de hefboom kan je de inzet met een bepaalde verhouding vermenigvuldigen. Hierdoor hoef je niet veel in te zetten om wel veel rendement te behalen. Hiermee bepaal je ook zelf hoeveel risico je wil lopen. Een ander voordeel is dat er geen vast moment is waarop het contract beëindigd wordt. Net als  bij aandelen kan je zelf bepalen wanneer je het CFD wil beëindigen.

hefboom effect

Actief beleggen met CFD’s

Het handelen in CFD’s is een actieve manier van beleggen. Omdat je dagelijks nieuwe beslissingen kan nemen, kan je actief elke dag je beleggingen bijhouden en proberen zoveel mogelijk rendement behalen. Het is daarmee mogelijk om 24 uur per dag te handelen en dit kan gewoon vanuit de luie stoel. Omdat er gemakkelijk online in CFD’s gehandeld kan worden, kan je dit heel eenvoudig vanuit huis doen. Ook is het mogelijk om zowel op een stijgende als een dalende koers in te zetten en rendement te behalen. De belegger is daarom niet afhankelijk van de richting van de koers.

Hoe werkt handelen in CFD’s?

Bij het aangaan van een CFD maak je met de broker de afspraak om het prijsverschil tussen het moment van afspreken en het moment van het sluiten van de positie te verrekenen. Je koopt dus niks, maar sluit een overeenkomst. Hiervoor moet je bij sommige brokers transactiekosten betalen.

Als je in CFD’s gaat beleggen hoef je niet direct de gehele onderliggende waarde te financieren. Je hoeft enkel de margin te financieren. Dit is 5% tot 10% van de marktwaarde van de belegging. Meestal hebben de contracten een onbeperkte looptijd, maar als je wel een expiratiedatum hebt, moet je deze ook vast laten leggen.

Wat zijn de voordelen?

  • Dagelijkse nieuwe beslissingen nemen
  • 24 uur per dag handelen
  • Makkelijk vanuit huis
  • Inzetten op zowel stijgende als dalende koersen
  • Geen expiratiedatum
  • Met hefboom is er met een klein bedrag groot rendement te behalen
  • Niet de fysieke eigenaar

Wat zijn de risico’s?

  • Meer risico bij hefboomwerking
  • Geen automatische rem
Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange