Handelen in opties

Wat zijn opties?

Met een optie koop je het recht om een onderliggende waarde af te nemen of weer verder te verkopen. Deze waarde kan een aandeel, valuta of index zijn. Je koopt of verkoopt deze waarde binnen een bepaalde periode en tegen een vooraf afgesproken prijs. Hiervoor betaal je een zogenaamde optiepremie. Met het kopen van opties kan je met een kleine investering hoge rendementen behalen en inspelen op koersdalingen en koersstijgingen.

handelen in opties

Afgeleid product

De waarde van een optie is gebaseerd op de koers van een onderliggende waarde. Dit maakt een optie een afgeleid product. De onderliggende waarde is de valuta of het aandeel waar de optie betrekking op heeft. Zo kon een optie uit bijvoorbeeld vijftig aandelen bestaan. Dit geeft je het recht om vijftig aandelen te kopen of verkopen.

Betrokken partijen en looptijd

Bij het kopen en verkopen van opties zijn twee partijen betrokken, de koper en de schrijver. De koper koopt de optie en verkrijgt daarmee een recht. Een ander gaat een verplichting met dit recht aan. Deze persoon wordt de schrijver van de optie genoemd. Een optie is een product dat de koper pas na de looptijd koopt. De looptijd is een periode die je afgesproken hebt. Deze spreek je samen met de prijs van te voren af. Om hiermee winst te kunnen maken is het belangrijk dat het product waarvan je een optie gekocht hebt, na de looptijd in waarde gestegen is. De waarde van een optie is dus gebaseerd op het product.

Call-opties en put-opties

Er zijn twee soorten opties, call-opties en put-opties. Call-opties geven het recht om de opties na de afgesproken tijd te kopen. Put-opties geven het recht om de opties na de afgesproken tijd te verkopen. De koper betaalt de optiepremie en mag na de looptijd de optie voor de afgesproken prijs kopen. De schrijver van de optie krijgt dan optiepremie en is verplicht de optie te leveren als de koper dat wil. De koper is echter niet verplicht om de optie ook daadwerkelijk te kopen. Als de optie namelijk minder waard is dan de afgesproken prijs, kan de koper ook van de koop afzien. De koper betaalt dan wel de optiepremie.

hoe werkt handelen in opties

Hoe werkt handelen in opties?

Het handelen in opties draagt risico’s met zich mee. Kennis en ervaring zijn daarom belangrijke factoren. Het is namelijk mogelijk om meer geld te verliezen dan dat je investeert. Weet daarom waar je aan begint voordat je in opties gaat handelen.

Bij het handelen in opties kan je gebruik maken van een hefboom. Een hefboom versterkt het effect van een kleine investering. Met een hefboom kan je je inzet met een bepaalde verhouding vermenigvuldigen. Met een klein bedrag en de inzet van een hefboom kan je hoge rendementen behalen.

Wat zijn de voordelen?

  • Hoge rendementen met een relatief lage investering
  • Koper is niet verplicht de optie daadwerkelijk te kopen na de looptijd
  • Gemakkelijk inspelen op koersstijgingen en koersdalingen

Wat zijn de risico’s?

  • Risico op het verlies van meer geld dan de oorspronkelijke investering
  • Volledige inleg kunnen verliezen
Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange