Handelen in Indices

Wat zijn Indices?

Het beleggen in indices wordt door veel beleggers gedaan. Kort gezegd zijn indices indexen zoals de AEX en de Dow Jones. Indices komen in verschillende landen voor en zijn een soort verzameling van de belangrijkste aandelen van een land. Indices zijn het gewogen gemiddelde van de aandelen die bij de index horen. Daarmee kan je aan de index goed zien hoe het op de beurs en met de economische situatie in het land gesteld is. Ook geeft het een goede indicatie van de ontwikkeling van organisaties in een land.

aandelen

Graadmeter economie

De koers is vaak een goede graadmeter voor de economische ontwikkeling van een land. Als het economisch minder gaat, daalt de koers. In economisch betere tijden zal de koers weer stijgen. Hierdoor is het relatief eenvoudig om de koersontwikkeling op de langere termijn te voorspellen. Dit is een groot voordeel van het handelen in indices. Een ander voordeel is een transparante prijsvorming. Door de grote handelsvolumes kunnen grote partijen de prijs niet gemakkelijk beïnvloeden en is een betrouwbare prijsvorming mogelijk.

Stabiele koeren

De koers verloopt vaak stabiel. De koers is een gewogen gemiddelde van alle onderliggende aandelen. Extremen worden hierdoor tegen elkaar afgestreept en de koers is vaak relatief stabiel. Dit kan echter ook een nadeel zijn. Het rendement van het handelen in indices is nooit enorm hoog. Specifieke aandelen binnen de index presteren soms beter dan de index zelf en dat kan frustraties opleveren bij beleggers.

koers

Bekendste indices

Er zijn verschillende typen indices waarin beleggers kunnen gaan handelen. Wereldwijd zijn er per land veel bekende indices. Hieronder de bekendste indices op een rijtje die voor de Nederlandse belegger vaak het meest interessant zijn.

 • De AEX index is de bekendste index in Nederland. Dit zijn de 25 meest waardevolle Nederlandse bedrijven die beursgenoteerd zijn. Hieronder vallen onder meer ING, Ahold en Royal Dutch Shell. Vergeleken met andere Europese indices is de AEX relatief klein en is daardoor afhankelijk van de koers van andere indexen.
 • De DAX30 is de belangrijkste index in Duitsland en betreft de 30 meest waardevolle Duitse beursgenoteerde bedrijven. Deze index wordt gezien als de belangrijkst en meest invloedrijke Europese index.
 • De NASDAQ is de grootste Amerikaanse index en telt meer dan 3.000 beursgenoteerde bedrijven. Binnen de NASDAQ wordt vaak gesproken over de NASDAQ100. Dat zijn de 100 belangrijkste bedrijven binnen deze index. Onder de NASDAQ vallen veel technologiefonsen zoals Facebook, Apple en Google.
 • De Dow Jones index is de belangrijkste Amerikaanse index en bevat 30 beursgenoteerde bedrijven waaronder Boeing, McDonals en Coca-Cola. Wereldwijd is deze index het meest invloedrijk en de belangrijkste graadmeter.

Passief beleggen

Beleggen in indices wordt vaak als een meer passieve manier van beleggen gezien. Je volgt als het ware de markt en koopt of verkoopt niet actief aandelen van een bepaald bedrijf. Als je wilt proberen de strijd met de markt aan te gaan, kan je beter niet gaan beleggen in indices. Bij indices loop je geen specifiek risico zoals je dat wel loopt als je aandelen van een specifiek bedrijf of voor een specifieke sector hebt. Je hebt enkel te maken met het zogenaamde marktrisico. Dit is het risico dat de economie als geheel loopt. Als de economie tegenzit, doen alle bedrijven het vaak even wat minder en dalen de koersen van de indices ook.

geldboom

Hoe werkt handelen in indices?

Er zijn verschillende manieren waarop een belegger kan handelen in indices. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen het handelen met en zonder hefboom. Met een hefboom kan je de inzet met een bepaalde verhouding vermenigvuldigen. Hiermee kan je grotere winsten behalen, maar maakt het risico op verliezen ook groter. Ervaren beleggers gebruiken vaak een hefboom, maar beginnende beleggers niet of slechts een kleine hefboom.

Handelen zonder hefboom kan door trackers of EFT’s aan te kopen of te verkopen. Met hefboom handelen kan met instrumenten zoals futures, turbo’s, opties en CFD’s. CFD’s zijn hierbij een veelgebruikt instrument dat vele voordelen boven de andere instrumenten kent.

Wat zijn de voordelen?

 • Risico’s gespreid
 • Schommelingen lager dan individuele aandelen
 • Stabiele verloop van de koers
 • Grote voorspelbaarheid koersontwikkeling lange termijn
 • Transparante prijsvorming

Wat zijn de risico’s?

 • Vaak grote verschillen betreffende winst en verlies
 • Door hefboomwerking worden verliezen nog groter
 • Marktrisico
 • Rendement nooit enorm hoog door stabiele koers
Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange