Wallets

wallets cryptocurrenciesTraditionele valuta, zoals de Euro of de Dollar, staan veilig opgeslagen in de kluis bij de bank. Jouw geld is gekoppeld aan een persoonlijk bankrekeningnummer en een pincode. Met deze pincode kun je geld overmaken of opnemen. Brief- en muntgeld kun je vervolgens bewaren in een portemonnee. Bij cryptovaluta is dit anders. Om cryptomunten op te slaan heb je een ander soort portemonnee nodig: een ‘wallet’. Hierin wordt het saldo getoond van de cryptomunten die je bezit. Ook staat er in je wallet een overzicht van de transacties die je hebt gedaan met de bijbehorende crypto-adressen. Bij cryptocurrencies komt er geen tussenpersoon aan te pas, zoals een bank. Daarom is iedere eigenaar van cryptovaluta zijn eigen bank en is je wallet als het ware je eigen kluis. Wallets bestaan uit een private key en een public key. Dit zijn beveiligingssleutels waarmee je cryptovaluta kunt versturen en ontvangen.

Private key

Een private key is de sleutel waarmee je bij je cryptomunten kan komen. Met een private key kun je bovendien cryptocurrencies versturen. Deze key is ‘private’. Je ziet deze dus ten alle tijden voor jezelf te houden. Een private key is als het ware een digitale handtekening, een pincode waarmee je aantoont dat jij de eigenaar bent van de cryptovaluta. Aangezien niemand anders deze pincode weet, is het van groot belang dat je de private key van je wallet goed onthoudt. Zonder private key is namelijk niet meer mogelijk om bij jouw cryptosaldo te komen.

Public key

Vanuit een private key kunnen public keys worden gegenereerd. Zoals de naam al zegt, kan je deze keys aan iedereen bekendmaken. Met public keys kun je namelijk cryptocurrencies ontvangen. Je zou een public key kunnen vergelijken met je IBAN-nummer.

Verschillende soorten wallets

Er zijn vier soorten cryptocurrency wallets waaruit je kunt kiezen. Ze hebben elk hun voor- en nadelen.

Online wallets

Een online wallet wordt ook wel een ‘hot wallet’ genoemd. Dit door het feit dat deze wallet online toegankelijk is. De online wallet is de meest gebruiksvriendelijke manier om je cryptomunten te bewaren. Online wallets zijn populair, omdat ze meestal gratis zijn. Bovendien hoef je alleen maar een account aan te maken bij een cryptocurrency exchange om een online wallet te gebruiken. Vervolgens kun je vanaf je laptop of smartphone altijd en overal eenvoudig je saldo beheren. Een groot nadeel is dat online wallets diefstalgevoelig zijn. Bij een online wallet worden je private keys op een andere server van een externe partij worden opgeslagen. Die server kan worden gehackt, waarna al je cryptomunten gestolen kunnen zijn.

Software wallets

Een software wallet wordt ook wel een hot wallet genoemd. Een software wallet download je van het internet naar je computer of mobiele telefoon. Net als online wallets zijn software wallets meestal gratis te gebruiken. Ontwikkelaars van nieuwe cryptocurrencies stellen vaak een wallet beschikbaar die speciaal voor de betreffende cryptomunt is gemaakt. Hier kun je alleen die specifieke cryptomunt in bewaren. Ook zijn er software wallets waar meerdere cryptocurrencies tegelijkertijd in kunnen worden bewaard. Dit zijn zogeheten ‘multi-cryptocurrency wallets’. Net als online wallets zijn software wallets te hacken, aangezien ze op een apparaat staan dat is verbonden met het internet. Afhankelijk van de hoeveelheid cryptovaluta die je bezit, kun je de afweging maken of dit het risico waard is.

Papieren wallets

Een papieren wallet is zoals de naam al doet vermoeden een manier waarop je digitale valuta bewaart op papier. Een papieren wallet is dan ook een ‘cold wallet’, en is hiermee veiliger dan een online of software wallet. Met een papieren wallet bewaar je je public keys en private keys zonder tussenkomst van derden. Een papieren wallet kan natuurlijk wel gestolen worden, kwijt raken of beschadigd raken. Daarom is het aan te raden om meerdere papieren wallets uit te printen en deze veilig te bewaren in onder andere een kluis. In tegenstelling tot een hardware wallet, is een papieren wallet niet zozeer geschikt voor grote hoeveelheden cryptovaluta.

Hardware wallets

hardware wallets

Een hardware wallet kan je vergelijken met een USB-stick. Het is een vorm van ‘cold storage’. Dit betekent dat zo’n wallet niet online staat. Daardoor is een hardware wallet niet gevoelig voor onder andere virussen of hackers. Hardware wallets genereren de private keys waarmee je transacties kunt autoriseren, op het apparaat zelf. Je beschermt een hardware wallet met een wachtwoord. Bij activatie van je hardware wallet ontvang je een ‘seed’. Dit is een unieke code die je voor jezelf moet houden. Als je de hardware wallet verliest of als deze wordt gestolen, kan je met behulp van de seed, de inhoud van je wallet op een andere hardware wallet zetten. Hardware wallets worden dan ook wel gezien als de veiligste methode. Echter zijn hardware wallets niet gratis. Een reden om toch te kiezen voor een hardware wallet, is wanneer je een grote hoeveelheid aan cryptovaluta bezit. Lees ook ons blogartikel “hoe werkt een hardware wallet“.

Soorten hardware wallets

Er zijn vele soorten hardware wallets waaruit je een keuze kunt maken. Niet alle hardware wallets zijn hetzelfde. Zo verschillen ze onder andere in de soorten cryptocurrencies die je op de wallet op kunt slaan. Sommige hardware wallets zijn meer geschikt voor het doen van vele transacties, waar andere weer meer geschikt voor lange termijn opslag. Wij bespreken hier een aantal populaire hardware wallets:

Ledger Wallet

De Ledger Nano S ondersteunt de Bitcoin, de Litecoin, de Ethereum en andere cryptovaluta die op de Ethereum gebaseerd zijn. De Ledger Nano S is een klein apparaat met USB-aansluiting. Het apparaatje heeft een OLED-display. Een pincode is vereist om de Ledger te ontgrendelen. Ook ondersteunt de Ledger Nano S de Two Factor Authentication voor extra beveiliging. De Ledger Nano S is voor €135,00 te koop.

Trezor Wallet

De Trezor Wallet is één van de eerste hardware wallets op de markt. Deze wallet ondersteunt de Bitcoin en verschillende altcoins als Ethereum, Bitcoin Cash, Litecoin, Dash en Zcash. De Trezor mag dan minder geavanceerd zijn dan de Ledger – De Trezor wallet is nog steeds één van de veiligste keuzes. Deze hardware wallet heeft een eenvoudige interface, wat het makkelijk in gebruik maakt, en heeft verschillende opties ter beveiliging. De Trezor Wallet is voor €89,00 te koop.

Keepkey Wallet

De Keepkey Wallet is één van de grotere in zijn soort en is zeer simpel en veilig in gebruik. De Keepkey ondersteunt de Bitcoin, maar ook altcoins als Namecoin, Dogecoin, Dash, Testnet en Lightcoin. Bij gebruik moet er steeds een wachtwoord worden ingevoerd om toegang te krijgen. Je private key staat veilig op de Keepkey; deze verlaat nooit het apparaat. De Keepkey Wallet is voor €133,00 te koop.

Soorten software wallets

Er zijn vele software wallets waaruit je kunt kiezen. Sommige exchanges en brokers kiezen ervoor om een eigen software wallet uit te brengen.

 

Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange