Decred

Decred altcoinDecred (DCR) is een blockchaintechnolgie die sinds februari 2016 bestaat. De naam staat voor ‘DEcentralized CREDit’. Deze cryptovaluta heeft de focus op het behouden van een decentraal systeem. Door een goede balans van stem- en bestuursrechten, blijft het altijd mogelijk om waarden als DCR op een decentrale manier uit te wisselen. Om dit voor elkaar te krijgen, werken ontwikkelaars en de gemeenschap van Decred aan de best mogelijke cryptografische technologieën.

Combinatie van Proof-of-Work en Proof-of-Stake

Decred heeft gekozen voor een unieke implementatie van Proof-of-Work én Proof-of-Stake. Middels een hybride consensus algoritme kan de cryptovaluta DCR op een democratische manier worden ontwikkeld. Dat maakt Decred zeer uniek. In de praktijk houdt dit in dat het minen van DCR (het verifiëren en bevestigen van transacties) op de blockchain voor iedereen mogelijk is én blijft.

Proof-of-Work (PoW)

Cryptovaluta zoals Bitcoin hanteren een Proof-of-Work protocol. Met een PoW protocol bereik je overeenstemming over het verifiëren van transacties. Om transacties met het PoW protocol te bevestigen, heb je als miner de taak om zeer ingewikkelde wiskundige sommen op te lossen. Deze sommen zijn op te lossen door de rekenkracht van een computer te gebruiken. Je computer doet als het ware het miningwerk en waagt constant een poging om de wiskundige formule op te lossen. Als jouw computer als eerste van alle miners de oplossing van de formule heeft gevonden, heb je als het ware alle transacties in één block van de blockchain geverifieerd. Je hebt nu een block gemined en ontvang als beloning cryptovaluta, zoals BTC. PoW is weliswaar zeer veilig, maar nu er steeds meer BTC in omloop zijn, zijn de wiskundige sommen heel moeilijk geworden. Daardoor is een block minen op de Bitcoin blockchain tegenwoordig alleen nog mogelijk wanneer je over dure apparatuur beschikt, zoals ASIC-chips, en computers met enorme rekenkracht hebt. Slechts een kleine groep miners is financieel in staat om deze dure apparatuur te kopen. Dat betekent dat deze selecte groep in de hand heeft of een specifieke transactie al dan niet wordt bevestigd. Hierdoor wordt de blockchain toch niet zo decentraal en onafhankelijk bestuurd als aanvankelijk de bedoeling was.

Hybride vorm van consensus

Decred realiseerde dat de manier waarop bij Bitcoin consensus wordt bereikt, verre van democratisch is. Grote partijen hebben veel macht en daarmee veel stemrecht. Decred is van mening dat dit ingaat tegen de gedachtegang van cryptovaluta en heeft daarom gekozen voor een hybride vorm van consensus. Decred kiest voor consensus: het met elkaar eens zijn. Het idee achter deze hybride vorm van consensus van Decred is dat de blockchain een stuk decentraler en onafhankelijker wordt. De DCR coin is op deze decentrale manier democratischer. Miners kunnen in totaal maximaal 60% van de invloed hebben op het minen. De overige 40% gaat naar de ‘stakers’: de gebruikers van het Decred netwerk.

Proof-of-Stake (PoS)

Proof of Stake is een protocol waarbij er bij het minen geen beroep wordt gedaan op de rekenkracht van je computer. Bij Decred heeft PoS betrekking op het saldo in een DCR wallet. Dit werkt als volgt. Iedereen die een Decred wallet heeft, kan zijn of haar DCR coins in deze wallet ‘vergrendelen’. In zo’n geval zet je jouw coins in (ook wel ‘staken’ genoemd) om het Decred netwerk te beveiligen. Op deze manier maak je als DCR gebruiker kans om het eerstvolgende block aan de blockchain te mogen toevoegen. Hiervoor ontvang je een vergoeding van het blockchain netwerk. Middels dit PoS protocol worden transacties zowel door bedrijven met dure hardware bevestigd alsmede door mensen die DCR gebruiken voor het verrichten van betalingen. Dit maakt het voor miners moeilijker en duurder om heel veel macht naar zich toe te trekken binnen het Decred-netwerk.

Stemrecht

Bij Decred heb je dus niet alleen stemrecht wanneer je miner bent, maar ook als je gewoon in het bezit bent van Decred coins en je deze in jouw DCR wallet hebt staan. Zolang je maar gebruiker bent van het Decred netwerk, heb je stemrecht. Je kunt meestemmen over fundamentele beslissingen over de Decred blockchain. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan upgrades aan het protocol of aanpassingen in de grootte van de blocks in de blockchain. Een praktijkvoorbeeld is het stemmen over het Lightning Network. Gebruikers van Decred mochten via hun wallet stemmen of zij voor- of tegen de implementatie van het Lightning Network waren. Maar liefst 98% stemde voor. De stemmen van PoS miners wegen daarbij zwaarder dan de stemmen van PoW miners. Dit is een bewuste keuze van Decred, want zo hebben de daadwerkelijke DCR gebruikers meer invloed op het maken van belangrijke beslissingen dan bijvoorbeeld bedrijven die slechts in hun eigen (commerciële) belang een stem uitbrengen.

Decred ontwikkelt zichzelf

De cryptomunt Decred ontwikkelt zichzelf steeds maar verder. Van elk nieuw block dat aan de Decred blockchain wordt toegevoegd, gaat 10% naar de ontwikkelaarspool. Ontwikkelaars in de Decred community worden uitgenodigd om aan deze ontwikkelaarspool deel te nemen, om zo de cryptovaluta verder te ontwikkelen. Decred is dus niet van een team afhankelijk; de hele gemeenschap kan meedoen.

Decred kopen

Een populaire exchange waarop je DCR kunt kopen is Binance. Deze internationale exchange is de grootste ter wereld en is zeer professioneel. Hier kun je zo’n 50 verschillende kopen en verkopen, waaronder dus DCR. Helaas is het nog niet mogelijk om DCR coins te kopen met euro’s middels iDeal. Hier is gelukkig een oplossing voor.

Maak allereerst een account aan op Binance. Ga vervolgens naar de Nederlandse exchange LiteBit. Deze exchange biedt namelijk wel de optie aan om cryptovaluta met euro’s middels iDeal aan te schaffen. Door Bitcoins (BTC) op LiteBit te kopen, en deze naar het adres van je Binance exchange wallet te laten versturen, is het probleem opgelost. Zodra de BTC in je wallet staan, dit is op werkdagen meestal al binnen een half uur, kun je jouw Bitcoins omwisselen voor DCR coins. Lees op deze pagina onze review over de exchange Binance.

Koop Bitcoin en andere cryptocurrencies met iDEAL bij Bitvavo! Betrouwbaar, veilig en met DNB registratie!

Decred wallet

De beste wallet waarin je jouw DCR kunt opslaan, is de Decredition. Dit is een wallet die door de ontwikkelaars van Decred zelf is ontwikkeld. Deze wallet is gratis te downloaden en te installeren op de website van Decred. De wallet is geschikt voor Windows, MacOS en Linux. De Decredition wallet is gebruiksvriendelijk en is geschikt wanneer je deel wilt nemen aan de Proof-of-Stake mining. Zo kun je geld verdienen met jouw DCR coins. Het kan even duren voordat de wallet volledig is geïnstalleerd. Een synchronisatie met de Decred blockchain is namelijk onderdeel van dit proces. Tijdens de installatie dien je 33 unieke woorden te noteren. Het is van belang dat deze woorden op een veilige plek worden bewaard. Dit is namelijk de recovery seed. Met deze 33 woorden kun je jouw wallet altijd herstellen, mocht je computer crashen.

Ledger Nano S

Een hardware wallet, zoals de Ledger Nano S, is een zeer veilige manier van opslag. Deze wallet kun je via USB aan de computer aansluiten. Transacties kun je met deze wallet dubbel controleren en bevestigen. Op deze hardware wallet kun je naast DCR ook vele andere altcoins en Bitcoin bewaren. De Ledger Nano S is in tegenstelling tot de meeste software en exchange wallets niet gratis, maar is wel een stuk veiliger dan een exchange wallet en een software wallet. Vooral wanneer je DCR coins voor langere tijd wilt ‘holden’ is een hardware wallet aan te raden. Wil je meer informatie over de Ledger Nano S of wil je deze of een andere wallet kopen, ga dan naar onze wallets pagina.

Koers Decred

Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange