Handelen in derivaten

Wat zijn derivaten?

Een derivaat is een financieel instrument dat afgeleid is van de handel in een bepaald product. Derivaten worden daarom ook wel ‘afgeleide producten’ genoemd. Handelen in derivaten is dus eigenlijk handelen in afgeleide producten. Derivaten geven de koper de rechten om iets voor een bepaalde koers te verkopen of kopen. Het gaat hierbij om de onderliggende waarde van het product. Bij financiële derivaten zijn dit valuta’s, grondstoffen en aandelen.

derivaten

Bescherming bij financiële tegenvallers

Derivaten voorkomen grote financiële tegenvallers. Ze dekken de kostenposten die sterk kunnen fluctueren. Doordat het afgeleiden zijn heb je meer mogelijkheden om met je belegging geld te verdienen. Het gebruik van derivaten kent vele voordelen. Je kan handelen in alle bekende aandelen en deze snel verkopen. Door short selling kan je bij dalende koersen geld verdienen en door een hefboom in te zetten kan je nog meer winst maken.

Soorten derivaten

Er zijn verschillende soorten derivaten. Bekende derivaten zijn swaps, opties, futures, CFD’s en forwards. De laatste drie gaan over het toekomstig kopen van producten. Met opties heb je de mogelijkheid om iets in de toekomst te kopen, maar kan je hier niet toe worden verplicht. Bij een swap ruil je je eigen variabele rente met een andere partij met een vergelijkbare vaste rentelast. Hiermee kan je je beschermen tegen sterk schommelende rentekosten. Hiernaast heb je ook nog een swaption. Dit is een afspraak waarin je vastlegt in de toekomst een swap af te gaan sluiten.

derivaten 2

Caps en floors

Caps en floors zijn derivaten die door corporaties gebruikt worden. Hierbij kan de rente binnen een bepaalde bandbreedte worden bepaald. Als de rente buiten deze bandbreedte terecht komt, wordt er bijbetaald door de partij die het derivaat uitgeeft. Deze derivaten zijn vaak duur in aanschaf, maar kunnen wel veel zekerheid bieden en de risico’s verminderen.

Handelen in derivaten

Naast het kopen van derivaten om jezelf te beschermen tegen financiële tegenvallers en risico’s, kan je ook zelf in derivaten handelen en deze verkopen. Hiermee kan je dan proberen winst te maken.

Hoe werkt handelen in derivaten?

Bij een (online) broker zijn derivaten vaak vrij te verhandelen. Hier kan je kiezen in welke derivaten je wilt handelen of welke derivaten je in wil stellen om het financiële risico te beperken. Het is belangrijk om het derivaat te kiezen dat bij jou belegging past en je jezelf hiermee tegen grote financiële tegenvallers beschermt.

Wat zijn de voordelen?

  • Beperkt financiële risico’s
  • Meer mogelijkheid om met je belegging geld te verdienen
  • Verschillende soorten derivaten

Wat zijn de risico’s?

  • Partijen hoeven zich niet aan de afspraken te houden
Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange