Wat zijn algoritmes?

algoritmes cryptocurrencies

Zoals op de pagina over cryptocurrencies is uitgelegd, hebben cryptomunten hun veiligheid te danken aan cryptografie. Cryptografie staat voor het versleutelen van gegevens op basis van een bepaald algoritme. De algoritmes zorgen voor de codering van informatie. Hiermee is alle informatie in de blockchain van een cryptocurrency beveiligd. Door middel van mining kunnen wiskundige sommen worden opgelost, waarna nieuwe blocks ontstaan.  Algoritmes verschillen in mate van beveiliging. Zo zijn er soorten algoritmes die makkelijk te kraken zijn en algoritmes die zeer goed beveiligd zijn. Niet iedere cryptomunt maakt gebruik van hetzelfde soort algoritme. We bespreken een aantal soorten algoritmes die veel worden gebruikt door cryptocurrencies. Wil je meer weten over algoritmes in het algemeen kijk dan op Wikipedia.

Algoritmes die bij cryprocurrencies worden gebruikt:

SHA256

SHA staat voor Secure Hash Algoritme. Dit algoritme is ontwikkeld door de Amerikaanse NSA. Dit algoritme is als het ware een grote wiskunde som die gemaakt is om bijvoorbeeld wachtwoorden of netwerken te beveiligen. Bitcoin gebruikt dit algoritme om na te gaan of de door jouw opgeloste sommen voor het minen daadwerkelijk zijn uitgevoerd. Daarnaast gebruikt Bitcoin SHA256 om Bitcoinadressen te generen en te beveiligen.

PoW

PoW staat voor Proof of Work. Proof of Work is niet een op zichzelf staand algoritme. Het wordt meestal gecombineerd SHA256 en andere vormen die gebaseerd zijn op de SHA algoritmes. Dit PoW algoritme is het onderdeel van SHA256 dat controleert of de miners hun de sommen daadwerkelijk goed hebt opgelost, voordat zij als block reward hun Bitcoins krijgen toegewezen.

Et Hash

Et Hash is een algoritme dat valt onder SHA3 (SHA256 van Bitcoin valt onder categorie SHA2). SHA3 is een nieuw soort algoritme. Dit is in het leven geroepen toen men dacht dat het algoritme van SHA2 bijna zou zijn opgelost. Men vreesde tevens voor de veiligheid van SHA2, nadat SHA1 was gekraakt en SHA2 grotendeels op dezelfde basis is ontworpen. Door vroegtijdig over te stappen naar SHA3, hoopte men een gekraakt algoritme te voorkomen. Echter is SHA2 uiteindelijk nog nooit gekraakt geweest en is er dus al wel een SHA3 gemaakt die intern compleet anders werkt dan SHA2.

Scrypt

Scrypt is wederom een algoritme voor het oplossen van rekensommen voor het minen van cryptocurrencies. Tevens dient Scrypt ter beveiliging. Ten opzichte van andere algoritmes, verschilt scrypt doordat het vermogen dat Scrypt nodig heeft van jouw computer, dynamisch is. Hoe moeilijker de rekensom, hoe meer vermogen Scrypt van de computer vraagt die aan het minen is. Bij de andere algoritmes wordt er van tevoren een deel werkgeheugen gereserveerd, waarop wordt gewerkt. Het voordeel van Scrypt is dus dat dit algoritme sneller werkt. Een ander voordeel van Scrypt is dat dit algoritme moeilijk te kraken lijkt. Onder andere cryptocurrency Litecoin werkt met dit algoritme.

X11

X11 is een algoritme dat is ontwikkeld voor de cryptocurrency Dash. Er werken echter meerdere cryptocurrencies met dit algoritme. Dit algoritme maakt gebruik van 11 algoritmes die in een specifieke volgorde zijn geplaatst. Het voordeel hiervan ten opzichte van Scrypt, is dat deze manier van minen 20 tot 30% efficiënter is wat betreft stroomverbruik. Echter is deze methode wel langzamer dan Scrypt.

PoS

PoS staat voor Prove of Stake en behaalt hetzelfde resultaat als PoW. Echter doet PoS dit wel op een andere manier. Waar Proof of Work wiskundige sommen laat oplossen om nieuwe blokken in de blockchain te creëren, wordt de maker van een nieuw blok bij Prove of Stake gekozen via verschillende combinaties en random selectie.

Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange