Wat is een fee?

fee cryptocurrenciesEen fee is een ander woord voor de transactiekosten die je moet betalen als je cryptomunten naar een ander wallet-adres verstuurt. Het zijn de kosten die miners in rekening brengen voor het rekenwerk dat vereist is om jouw transactie te verwerken. Met een fee zorg je dat een transactie tijdig bevestigt wordt door de miners, zodat je geld spoedig bij het gewenste adres op de wallet staat.

Waarom zijn er fees?

Met de start van de Bitcoin, waren er nog niet veel gebruikers. Transacties werden in die tijd kosteloos verwerkt. Toen er steeds meer cryptogebruikers bij kwamen, en de marktwaarde ging stijgen, werd het noodzakelijk om een fee te betalen. Dat komt door de volgende ontwikkeling. Voorheen was de block reward zeer hoog, maar doordat de block reward iedere 4 jaar gehalveerd wordt, halen miners minder winst uit het oplossen van wiskundige sommen. Daardoor is de beloning die miners uit fees ontvangen van gebruikers, steeds belangrijker aan het worden. Deze fee zorgt ervoor dat de cryptominers op een eerlijke manier blijven handelen. Het is dus noodzakelijk om een fee te betalen.

Competitie om de fee

Nu er steeds meer transacties moeten worden goedgekeurd door de miners, ontstaat er een competitie. Dit komt doordat er beperkte ruimte beschikbaar is in de blocks van de blockchain. Het Bitcoin netwerk kan momenteel maar zo’n 7 transacties per seconde verwerken. Maar het netwerk wordt steeds drukker. Als gevolg hiervan, staan er meer transacties in de wachtrij om bevestigd te worden, dan dat er in een block passen. De blocks raken snel vol en er ontstaan ontstoppingen. Miners geven dan de voorkeur aan de transacties met de hoogste fees, omdat zij hier simpelweg meer aan verdienen. Het is dus aan de gebruikers om te bepalen hoeveel zij zijn bereid om te betalen aan transactiekosten. Als er vele gebruikers zijn die een hogere fee dan betalen dan jij doet, bestaat de kans dat jouw transactie lang in de wachtrij staat of zelfs helemaal niet in een block wordt opgenomen.

Hoe bepaal je de fee?

De fee wordt bepaald door de hoeveelheid transacties die door miners verwerkt moet worden. Het is bekend dat cryptomunten grote koerswisselingen doormaken. De waarde daalt en stijgt soms wel met tientallen procenten op één dag. De fee beweegt met deze wisselingen mee. Daarom vraag je jezelf misschien af hoeveel fee je op een bepaald moment aan de transactie toe moet voegen, om te zorgen dat je transactie snel wordt bevestigd. In dit geval is de beste optie om een dynamische fee toe te voegen aan iedere transactie. Veel wallets bepalen automatisch een aangeraden fee. Je kunt de fee ook handmatig aanpassen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je wallet een standaard fee toe te laten voegen aan iedere transactie, maar dan bestaat de kans dat je te veel fee betaalt of dat een transactie langdurig onbevestigd blijft.

Het probleem van fees

Als cryptomunten explosieve koersstijgingen doormaken, en er steeds meer vraag komt naar de munten, betekent dit dat de fees net zo hard meestijgen. Natuurlijk is dit bij iedere transactie vervelend, hoe groot of klein de transactie ook is. Maar deze hoge fees zitten vooral in de weg dat cryptocurrencies in de toekomst ons betaalmiddel zullen worden. Door de hoge transactiekosten van de Bitcoin is het heden ten dage niet logisch om een klein bedrag met deze munt te betalen, zoals een krant of een kopje koffie. In zo’n geval kan de fee zelfs hoger zijn dan de prijs van een krant. De hoge fees zijn dus zeer onpraktisch. En dat is jammer, omdat we op deze manier niet dichter bij een geaccepteerd decentraal betaalsysteem komen. Dit probleem moet dan ook worden opgelost alvorens we betalingen met bankoverschrijvingen zoals we die nu kennen, kunnen vervangen door betalingen met cryptomunten.

Een oplossing voor dit probleem zou het Lightning Network kunnen zijn. Wil je daar meer over lezen, ga dan naar deze pagina.

Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange