0x

0x altcoin0x (ZRX) is een coin die in oktober 2016 is opgericht. De afkorting ‘0x’ staat voor ‘Zero Exchange’. 0x is bijzonder, want het is een protocol waarop exchanges kunnen worden gebouwd. Hierbij moet je niet denken aan een gecentraliseerde exchange zoals Binance, maar aan gedecentraliseerde exchanges. Het 0x platform is gebouwd op de Ethereum blockchain. Dat is niet voor niets, want op deze gedecentraliseerde exchanges kun je op een peer-to-peer wijze handelen met ERC20 tokens.

ERC20 tokens

ERC20 tokens zijn tokens van cryptoprojecten die op de Ethereum Blockchain zijn gebaseerd. Ethereum is één van de meest populaire blockchains van dit moment. Nieuwe cryptoprojecten kunnen ervoor kiezen om hun netwerk op de blockchain van Ethereum te baseren. De projecten die hiervoor kiezen, faciliteren kun netwerk bovendien vaak met een token, waarmee je bijvoorbeeld transacties kunt doen. De token standaard van Ethereum wordt een ERC20 token genoemd. Kies je als blockchain project voor een ERC20, dan is de achterliggende gedachte hiervan dat je het streven hebt om het Ethereum-netwerk te verbeteren. Een aantal bekende ERC20 tokens zijn ICON, OmiseGO, Zilliqa, VeChain en Binance Coin.

Een ’tokenized’ wereld

Momenteel verschijnen er dagelijks nieuwe tokens op de markt. Het team van 0x is er dan ook van overtuigd dat er in de toekomst enorm veel ERC20 tokens beschikbaar zullen zijn, misschien wel duizenden. Ze vermoeden dat de hele wereld ‘getokenized’ zal worden. Mocht dit gebeuren, dan wil 0x hierop voorbereid zijn door de mogelijkheid te bieden om al deze tokens op een efficiënte én betrouwbare manier met elkaar te kunnen verruilen (traden). 0x vindt het Ethereum blockchainnetwerk geschikt voor deze toepassing, omdat het platform heel veelzijdig is en een grote reikwijdte van gedecentraliseerde applicaties heeft.

Waarom een nieuw protocol?

De reden waarom 0x heeft gekozen voor het ontwikkelen van een protocol voor gedecentraliseerde exchanges, is de volgende. Op de bekende exchanges waarop je in crypto’s kunt handelen, zoals Binance, is er relatief weinig handelsvolume aanwezig. Binance heeft bijvoorbeeld zo’n $1,1 miljard aan volume. De gedachte achter het 0x-protocol is dat wanneer alle gedecentraliseerde exchanges op het 0x-protocol worden gebouwd, de liquiditeit gedeeld wordt. Mochten er bijvoorbeeld 10 exchanges met elk $1 miljoen volume op het protocol worden gebouwd, dan betekent dit dat zij samen al voor $10 miljoen aan transacties verwerken.

Hoe werkt 0x?

0x functioneert door gebruik te maken van de Smart Contracts van Ethereum. Dit is een systeem waarop gedecentraliseerde handelstransacties kunnen geschieden. Door deze Smart Contracts, blijf je als cryptoproject eigenaar van jouw tokens. Dit in tegenstelling tot een gecentraliseerde exchange, waar jouw tokens het bezit worden van een centrale partij. Het protocol is bovendien onafhankelijk en legt geen kosten op de gebruikers van het protocol. Dat betekent dat 0x gratis te gebruiken is.

Soorten orders

Met het 0x protocol kun je twee soorten orders doen: een broadcast order en een point-to-point order.

– Met broadcast order kunnen zowel koop- als verkooporders buiten de blockchain worden verricht. De order wordt pas aan de blockchain toegevoegd zodra deze is voldaan. Dit zorgt voor lagere transactiekosten. Ook wordt de blockchain een stuk minder belast door uitstaande orders.

Bij het verkopen van een token is het echter wel prettig om te weten welke uitstaande orders er zijn. Hier is door 0x een oplossing voor bedacht. Zogenaamde ‘relayers’ geven aan gebruikers aan welke onuitgevoerde orders er open staan.

– Met een point-to-point order stel je in hoeveel tokens je wilt inwisselen. Ook geef je aan tegen welke prijs en met elk adres je dit wilt doen. Op deze manier is het mogelijk om aan een specifiek persoon jouw tokens te verkopen of verwisselen. Je hebt hierbij de volledige vrijheid om zelf een prijs te kiezen, ook als dit sterk afwijkt van de prijs die op de markt wordt geboden.

Voordelen van een gedecentraliseerde exchange

Een gedecentraliseerde exchange heeft verschillende voordelen ten opzichte van een gecentraliseerde exchange.

  • Een gedecentraliseerde exchange als 0x is minder gevoelig voor hackers. De exchange wordt niet op één centraal punt gehost, maar door alle nodes binnen het Ethereum-netwerk. De veiligheid van de exchange hangt dus niet af van één server. De macht is bovendien verdeeld over al deze nodes en is niet in handen van de oprichters van de exchange.
  • Een gedecentraliseerde exchange is bovendien transparant: dankzij de open-source code kan iedereen inzien hoe het platform is gemaakt en is het tevens mogelijk om het platform te helpen verbeteren. Hierbij wordt niemand buitengesloten, doordat er aan gedecentraliseerde exchange geen landsgrenzen verbonden zijn. Zolang je maar een internetverbinding hebt, kun je overal op de wereld gebruik maken van de exchange.
  • Een gedecentraliseerde exchange is ook interessant voor mensen die persoonlijke informatie voor henzelf willen houden. Bij decentrale exchanges hoef je meestal geen persoonsgegevens achter te laten. Dit zorgt niet alleen voor een hogere anonimiteit – identificatiefraude is hierdoor ook niet aan de orde. Daarnaast heb je zelf de beschikking over je private key, waardoor jij volledig eigenaar bent van je coins. Centrale exchanges beschikken doorgaans over jouw private key, waardoor jij je coins kwijt bent wanneer de betreffende exchange wordt gehackt of wanneer de exchange failliet gaat.

0x kopen

Een populaire exchange waarop je ZRX kunt kopen is Binance. Deze internationale exchange is de grootste ter wereld en is zeer professioneel. Hier kun je zo’n 50 verschillende kopen en verkopen, waaronder dus ZRX. Helaas is het nog niet mogelijk om ZRX coins te kopen met euro’s middels iDeal. Hier is gelukkig een oplossing voor.

Maak allereerst een account aan op Binance. Ga vervolgens naar de Nederlandse exchange LiteBit. Deze exchange biedt namelijk wel de optie aan om cryptovaluta met euro’s middels iDeal aan te schaffen. Door Bitcoins (BTC) op LiteBit te kopen, en deze naar het adres van je Binance exchange wallet te laten versturen, is het probleem opgelost. Zodra de BTC in je wallet staan, dit is op werkdagen meestal al binnen een half uur, kun je jouw Bitcoins omwisselen voor ZRX coins. Lees op deze pagina onze review over de exchange Binance.

Koop Bitcoin en andere cryptocurrencies met iDEAL bij Bitvavo! Betrouwbaar, veilig en met DNB registratie!

0x wallet

Wanneer je bij de exchange Binance handelt in ZRX, kun je deze coins gratis opslaan in je exchange wallet. Dit is een veelgebruikte en gebruiksvriendelijke exchange-wallet. Wel is het verstandig om de 2 Factor Authentication in te schakelen. Wanneer de exchange wordt gehackt, zijn jouw valuta beter beveiligd tegen diefstal.

Ledger Nano S

Wil je geen risico lopen om je ZRX coins te verliezen, dan kun je het beste kiezen voor een hardware Ledger Nano S wallet. Deze wallet kun je via USB aan de computer aansluiten. Transacties kun je met deze wallet dubbel controleren en bevestigen. Op deze hardware wallet kun je naast ZRX ook vele andere altcoins en Bitcoin bewaren. De Ledger Nano S is in tegenstelling tot de meeste software en exchange wallets niet gratis, maar is wel een stuk veiliger dan een exchange wallet en een software wallet. Vooral wanneer je ZRX coins voor langere tijd wilt ‘holden’ is een hardware wallet aan te raden. Wil je meer informatie over de Ledger Nano S of wil je deze of een andere wallet kopen, ga dan naar onze wallets pagina.

Koers 0x

Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange