Wat is een ICO?

Een ICO is een Engelse afkorting voor een ‘Initial Coin Offering’. Zo’n ICO is een alternatieve manier van crowdfunding. Deze vorm van peer-to-peer financiering is buiten het traditionele financiële systeem ontstaan. In het geval van cryptocurrencies, kan er een ICO campagne gestart worden als een bedrijf een nieuwe cryptomunt wil gaan creëren en lanceren. Dit is doorgaans een cryptomunt waarvan het bedrijf denkt dat het revolutionair zal zijn. Ook kun je bijvoorbeeld een ICO starten als je een nieuw blockchainplatform wil opzetten. Met een Initial Coin Offering kan een succesvol cryptoproject door hun investeerders een vliegende start maken.

Wie mogen ICO’s starten?

Niet alleen grote bedrijven, maar vooral start-ups zetten momenteel veel ICO’s op. Veel start-ups hebben niet veel ervaring, waardoor 9 van de 10 ICO’s falen. Als een ICO faalt terwijl jij erin hebt geïnvesteerd, is de kans aanwezig dat jij jouw investering verliest. Dit risico wil je natuurlijk zo veel mogelijk beperken. Daarom is het van belang om de informatie op deze pagina goed door te nemen alvorens je investeert in een Initial Coin Offering. Door goed onderzoek te doen, maak je niet alleen een keuze op basis van goed vertrouwen, maar is dit vertrouwen daadwerkelijk ergens op gebaseerd.

Beperkte regulering Initial Coin Offerings

Zoals gezegd verloopt een ICO niet via een bank of een broker, maar via het bedrijf dat het initiatief heeft genomen om een ICO te starten. Momenteel vinden er veel ICO’s plaats, maar het is echt nog een nieuwe wereld. Zo nieuw, dat de regulering rondom ICO’s zeer beperkt is. Door deze beperkte regulering, zijn de risico’s hoog. ICO’s vallen lang niet altijd binnen het toezicht van de AFM (de Autoriteit Financiële Markten). En als er geen toezicht is door de AFM, betekent dit dat ICO’s tevens aantrekkelijk zijn voor criminaliteit, misleiding, manipulatie en oplichting. Veel ICO’s zijn dan ook scams. Wanneer je overweegt om in één of meerdere ICO’s te investeren, is het dus van groot belang om je niet te laten misleiden door hoge rendementen. Gelukkig zijn de toezichthouders momenteel hard bezig met het ontwikkelen van nieuwe regelgeving, maar tot die tijd is het van belang om extra goed onderzoek te doen. Aan de hand van de onderstaande checklist, kom je al een heel eind.

Checklist ICO

Overweeg je om te investeren in een Initial Coin Offering? Dan doe je er goed aan om de ICO-structuur uitvoerig te controleren op de onderstaande punten. Door deze checklist door te nemen, verklein je de kans dat je te maken hebt met een ICO die niet deugt.

– De ontwikkelaars

Wie zijn er bij het team betrokken? Door naar de website van de ICO te gaan, kun je deze informatie vaak achterhalen. Aan de hand van deze informatie, kun je onderzoek doen naar de ontwikkelaars. Hebben zij bijvoorbeeld al veel relevante ervaring met het ontwikkelen van ICO’s, cryptocurrencies of blockchainprojecten? Door het team op te zoeken op Google en/of LinkedIn, kun je hier als het goed is achterkomen. Achterhaal bovendien of het team makkelijk te bereiken is en of zij de investeerders goed op de hoogte houden over de ontwikkelingen. Mocht je geen informatie kunnen vinden, dan zou je vraagtekens kunnen stellen bij de ICO.

– Het Whitepaper

Het is van groot belang dat er een duidelijk Whitepaper gemaakt is. Voor een ICO wordt vaak een whitepaper gemaakt. Hierin staat beschreven wat het project inhoudt, wat er nodig is om het idee op te starten, uit te werken en te ontwikkelen. Daarnaast staat er in een whitepaper aangegeven hoeveel virtuele coins zij met de cryptocurrency willen uitgeven. Een percentage van dit totale aantal coins wordt doorgaans als crypto-tokens verkocht aan de eerste investeerders in de munt. Dit kun je zien als een alternatief soort aandeel. Ook staat er in een whitepaper aangegeven met welke valuta je de nieuwe cryptovaluta kunt kopen. Vaak is dit met de Bitcoin of Ethereum, en in enkele gevallen met normaal ‘fiat’ geld. Tot slot staat er in het whitepaper aangegeven hoe lang de Initial Coin Offering gaat duren. Mocht er aan het einde van de ICO periode niet genoeg geld zijn opgehaald, dan worden de investeringen teruggestuurd naar de investeerders.

– De Blockchain

De blockchain technologie waarop de ICO wordt gebouwd, is ook van grote invloed. De munt is namelijk afhankelijk van deze blockchain. Mocht er iets mis gaan met de blockchain, dan komt de ICO ook in de problemen. Kies daarom bij voorkeur voor een blockchain technologie waarbij niet alle transacties over één blockchain netwerk te hoeven gaan.

– De Wallet

Het is belangrijk om te achterhalen welke wallet wordt gebruikt voor de nieuwe ICO tokens. De tokens moeten namelijk op een veilige manier kunnen worden opgeslagen. Om te bepalen of de wallet die bij de nieuwe munt hoort veilig is, kijk je of het geld in een speciale ICO-coin escrow wallet of een smart contract met voldoende beveiliging wordt beheerd. Ook kun je bekijken of de wallet met meervoudige handtekeningen wordt beschermd, waarbij één van de keys in handen is van een vertrouwde, derde partij.

– De fase

Controleer of er reeds een Bèta of testversie van de ICO beschikbaar is. Door te bepalen in welke fase de ICO zit, kun je achterhalen of er alleen nog maar sprake is van een idee, of dat er al een werkend product bestaat. Als er een werkend product bestaat, dan is de kans dat de ICO slaagt over het algemeen groter.

– De Community

Door simpelweg te bekijken of de ICO support krijgt van een community, kun je vaststellen of de Initial Coin Offering veel aanhang heeft. Dit is vaak van groot belang voor startende bedrijven die een Initial Coin Offering campagne starten. Zoek bijvoorbeeld op of de ICO een Facebookpagina heeft, of bekijk op het Bitcointalk.org forum of er veel over de betreffende coin wordt gepraat.

Dit zijn slechts een aantal aspecten waarnaar je onderzoek kan doen voordat je geld in een Initial Coin Offering stopt. Aan de hand van de uitkomst van je onderzoek, kun je zelf de afweging maken of je het risico wilt nemen. Dit onderzoek biedt echter geen garantie voor een goede investering. ICO’s slagen in de meeste gevallen niet. Wanneer je in een Initial Coin Offering gelooft, is het dus ook raadzaam om alleen het bedrag te investering dat je bereid bent om te verliezen.

Investeren in ICO’s

ICO

Een ICO is meestal publiek en de prijs van een nieuwe cryptocurrency ligt bij een ICO in de meeste gevallen vast. Deze prijs is vaak heel laag. ICO crypto-tokens kun je op een cryptocurrency exchange kopen. Investeerders kiezen ervoor om een bepaalde munt financieel te helpen starten, omdat zij bijvoorbeeld geloven in het idee achter de munt. Ze hopen daarnaast natuurlijk dat de koers van de betreffende cryptocucrrency flink zal stijgen na de Initial Coin Offering, wat overigens in veel gevallen gebeurt. Als het project door de ICO fase komt, wordt de munt gelanceerd tot een werkend eindproduct. Aangezien de cryptomunt op zo’n moment vaak in waarde stijgt, kiezen de eerste investeerders er veelal voor om de ICO-tokens direct te verkopen voor een veel hogere prijs. Hiermee pakken zij veel winst. Dit is een vorm van een ‘pump & dump scheme’.

Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange