Wat is een trading bot?

4 – 5 minuten

In tegenstelling tot de traditionele aandelenmarkten, slaapt de cryptomarkt nooit. De markt is 24/7 geopend en de volatiele koersen kunnen dan ook constant wijzigen. Voor de daytraders onder ons kan dit best stressvol zijn, want voor dat je het weet slaap je zelf ook niet meer ;-). Mocht je wel gewoon netjes gaan slapen, dan kun je ’s ochtends wakker worden met een aangename of een onaangename verrassing, afhankelijk van het feit of je een leuke winst of een jammerlijk verlies hebt gemaakt. Gelukkig zijn daar de trading bots.

Wat is een trading bot?

Een trading bot is een computerprogramma dat indicatoren gebruikt om trends in de koers te herkennen. Zo’n softwareprogramma communiceert rechtstreeks met de exchange die je gebruikt, zoals Binance. Algoritmische handelssoftware bestond al langer in de aandelen-, grondstoffen- en valutamarkten, maar deze software was te prijzig voor de gemiddelde particuliere belegger. Handelsrobots voor particuliere traders bestaan pas sinds – je raad het misschien al – de cryptomarkt!

Hoe werkt een trading bot?

Een trading robot kun je op zo’n manier programmeren dat deze automatisch transacties uitvoert op vooraf geprogrammeerde punten of momenten op de koers. Een tradingbot doet zijn werk op basis van de door jou ingestelde indicatoren. De bot neemt beslissingen door koersbewegingen te volgen en hierop te reageren. Hierbij verzamelt de bot onder andere het handelsvolume, de orders, de prijs en de tijd. Op deze manier heb je ten allen tijde de controle over jouw handel, zonder dat je constant voor achter je scherm hoeft te zitten. Dit bespaart een hoop tijd. Hierdoor worden trading bots steeds populairder onder traders.

Het nut van een trading bot

De trading bot houdt jouw strategie aan en wijkt hier niet vanaf. Een correct gespecificeerde bot kan transacties bovendien efficiënter uitvoeren dan dat je zelf (handmatig) zou kunnen. Dit kan een groot voordeel zijn, want wanneer je zelf aan het traden bent, kun je worden meegevoerd in je emoties, waarna je gaat kopen of verkopen. Maar je kan het eigenlijk ook zien als een nadeel, want een trading bot houdt geen rekening met actuele gebeurtenissen, zoals het nieuws of verkiezingen. 

Hoe winstgevend zijn bots?

Dat is een hele goede vraag. Handelsrobots kunnen zeker werken en winstgevend zijn, maar dit is niet voor iedereen het geval. Wanneer je een effectieve strategie juist hebt uitgewerkt, kun je met behulp van een trading bot meer winst maken dan wanneer je alles handmatig zou moeten doen. Mocht je een verkeerde handelsstrategie hanteren, en de trading bot hierop automatiseren, dan kan een reeks slechte beslissingen volgen. Ik hoef denk ik niet uit te leggen dat je op deze manier juist meer verlies dan winst kunt maken. Het vergt dus wel aardig wat kennis en voorbereiding voordat je een lekkere winst kunt pakken.

cryptocoins

De beste trading bots

Inmiddels zijn er honderden soorten cryptovaluta. Deze populariteit zorgt automatisch voor een enorme toename van het aantal beschikbare trading bots. Dit zijn een aantal van de meest gebruikte trading bots:

Gunbot is de meest populaire trading software op de cryptomarkt. De software beschikt over verschillende strategieën en ingebouwde indicators. Gunbot linkt aan acht exchanges, waaronder Binance, Bittrex en Kraken en ondersteunt diverse coinpairs. De goedkoopste versie, de Lite Edition, kost 0.02 BTC.

Haas Online wordt ook wel Haasbot genoemd. Deze tradingbot ondersteunt alle grote Bitcoin cryptocurrency exchanges, waaronder Kraken en Poloniex. Bij Haas Online is het mogelijk om diverse trading bots in te stellen. De goedkoopste versie, de Beginner versie, kost 0.073 BTC.

CryptoTrader is een cloud-based platform dat gebruikers in stelt staat om hun eigen trading bots te ontwikkelen. De software van CryptoTrader ondersteunt meerdere cryptovaluta en exchanges. Mocht jouw strategie goed werken, dan kun je deze op de CryptoTrader marktplaats verkopen. CryptoTrader kost 0.0048 BTC.

Het risico van trading bots

Een handelsrobot kan erg handig zijn, maar ook aan trading bots zijn risico’s verbonden. Steeds wanneer je geld aan een derde partij geeft, of dit nu een exchange, software wallet of handelssoftware als een trading bot is, loop je de kans om je cryptocoins kwijt te raken. Niet iedere handelsbot is op een goede manier gecodeerd. Bijvoorbeeld als je kiest voor een relatief jonge trading bot, of voor een trading bot met fouten in de software, kan de bot crashen of kun je verliezen maken. Daarnaast zijn trading bots gevoelig voor oplichting, wat betekent dat je het slachtoffer kan worden van diefstal. Daarom is het sterk aan te raden om te kiezen voor een trading bot met een goede reputatie op het gebied van crypto trading.

Vertrouw niet blindelings op je trading bot

Lekker achterover zitten en de trading bot alle winst binnen laten halen, klinkt ideaal toch? Is het ook, maar vergeet nooit dat je een trading bot echt als een hulpmiddel moet zien. De cryptocurrency markt evolueert dagelijks; de koers is zo volatiel dat er binnen korte tijd grote veranderingen kunnen optreden. Om goed te blijven functioneren in de marktomstandigheden, is het van belang dat je jouw (nieuwe) handelsstrategieën blijft implementeren en bijwerken. In de praktijk houdt dit in dat je parameters aanpast, aan de hand waarvan de trading bot transacties uitvoert. Doe je dit goed, dan is de trading bot zeker een handig hulpmiddel. Doe je dit minder goed, dan kan een trading bot je juist meer financiële risico’s bezorgen dan wanneer je zonder trading bot zou handelen. Mocht je gaan starten met het gebruik van een trading bot, dan wens ik je in ieder geval veel succes!

Wat vind jij van trading bots?

Disclaimer

Handelen in financiële producten brengt risico met zich mee. Wees je hiervan bewust en investeer nooit meer geld dan je bereid bent te verliezen. FinancialTrading.nl is op geen enkele manier aansprakelijk voor schade die kan voortvloeien uit bezoek aan en gebruik van deze website.

Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange