Wat is een paper wallet?

3 – 4 minuten

Digitale valuta zoals Bitcoin worden op vele manieren opgeslagen. Grofweg kun je een onderscheid maken tussen online of offline opslag. Bij online opslag bewaar je jouw BTC op een ‘hot wallet’: een wallet die verbinding maakt met het internet. De één kiest ervoor om zijn coins in de exchange wallet te bewaren, de ander slaat zijn coins op in een software wallet, vaak in de vorm van een mobiele app. Maar het is alom bekend dat offline opslag de meest veilige manier van opslag is. Bij offline opslag staan jouw coins niet op het internet opgeslagen, maar in een ‘cold wallet’. Een populaire manier van offline opslag is de hardware wallet, maar heb je ook gedacht aan de paper wallet?

Een papieren portemonnee

De oudste manier om digitale valuta op te slaan, is in een paper wallet. Deze offline wallet bestaat letterlijk uit een stuk papier. Doordat dit stuk papier vanzelfsprekend geen contact maakt met het internet, kan de paper wallet niet worden gehackt. Dat is een groot verschil met een hot wallet, aangezien deze wél altijd gevoelig zijn voor hackers. Een paper wallet is een fysieke wallet die je op een veilige plek dient te bewaren.

Paper wallet

De functies van een paper wallet

Op een paper wallet kun je jouw Bitcoins en andere cryptovaluta offline opslaan. Hier zit geen limiet aan verbonden. Aangezien een paper wallet ‘cold storage’ is, bewaar je de toegang tot jouw Bitcoins offline. Je coins zijn dus niet online aanwezig. Met een paper wallet kun je geen betalingen doen. Om betalingen en/of overboekingen te verrichten naar andere wallets of exchanges, dien je een online wallet aan te maken. Naar deze online wallet kun je jouw cryptocoins versturen, waarna je een betaling kunt doen.

Public key en private key

Op de paper wallet staan zowel je public en private key weergegeven. De keys staan vaak aangegeven in QR-vorm. De public key is openbaar en hoef je niet voor jezelf te houden. De public key is als het ware jouw bankrekeningnummer, waarnaar jij of andere Bitcoin gebruikers BTC kunnen versturen. Wel is het heel erg belangrijk om de private key strikt geheim te houden. De private key is namelijk als het ware jouw pincode, waarmee je vanuit jouw wallet coins kunt versturen.

Voor wie is een paper wallet geschikt?

Een paper wallet is allereerst geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een veilige manier om hun coins te bewaren. Aangezien de paper wallet offline is en niet kan worden gehackt, is dit een goede keuze. Verder is een paper wallet geschikt voor mensen die hun coins willen ‘holden’ (voor langere tijd willen bewaren). Mocht je een trader zijn die zijn wallet vaak gebruikt, maar ben je wel op zoek naar een veilige wallet, kies dan bij voorkeur voor een hardware wallet. Een hardware wallet is tevens een zeer veilig manier van opslag, maar hiermee is het sneller om betalingen te verrichten dan met een paper wallet.

Een paper wallet maken, zo gedaan

Wil je een paper wallet maken? Dat is helemaal niet zo moeilijk. Er bestaan verschillende paper wallet generators die een paper wallet voor jou genereren. Enkele voorbeelden hiervan zijn Bitaddress.org en Walletgenerator.net. Dit zijn open-source generatoren die willekeurige public en private keys genereren. Dit gebeurt middels JavaScript in jouw browser, wat betekent dat er geen key over het internet worden verzonden. Bij het genereren van jouw public en private keys, wordt er een willekeurige reeks gebruikt. Deze keys worden op het volgende scherm weergegeven, waarna je deze kunt afrukken (bij voorkeur op een beveiligde printer). De wallet kun je vervolgens uitknippen met een schaar. Vaak worden er op de paper wallet vouwlijnen weergegeven. Langs deze lijnen kun je jouw wallet op een handige manier opvouwen.

Kluis

Veilig is relatief…

Zolang jouw paper wallet veilig is, zijn je coins veilig. Daarom is het van heel groot belang om een zeer veilig plek te kiezen waar jij jouw paper wallet bewaart. Een goed voorbeeld van een veilige plek is een kluis. Maar ga nou niet doodleuk aan iedereen vertellen dat jij een kluis in huis hebt met een paper wallet erin. Je weet maar nooit wie kwade bedoelingen heeft. Iemand zou jouw code kunnen achterhalen, een foto kunnen nemen van jouw paper wallet en de wallet terug kunnen leggen. Op deze manier raak je alsnog je coins kwijt. Ga daarom heel voorzichtig om met deze informatie en kies er bijvoorbeeld voor om jouw wallet te verzegelen met een speciale sticker. Deze kun je onder andere kopen op websites waarop je jouw paper wallet genereert.

Daarnaast is papier nou ook niet erg duurzaam materiaal. Mocht er brand ontstaan in de ruimte waarin jij jouw paper wallet hebt opgeslagen, of mocht deze ruimte overstromen, dan blijft er waarschijnlijk niet veel over van jouw wallet. Ook kan de inkt gedurende de jaren vervagen, waardoor de tekst slecht leesbaar of zelfs onleesbaar wordt. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt treffen om je paper wallet iets steviger te maken. Denk bijvoorbeeld aan het plastificeren van het papier, of bewaar je paper wallet in een afgesloten plastic tas. Sla hoe dan ook nooit een kopie van je paper wallet op in een computer of telefoon.

Wat vind jij van paper wallets?

Disclaimer

Handelen in financiële producten brengt risico met zich mee. Wees je hiervan bewust en investeer nooit meer geld dan je bereid bent te verliezen. FinancialTrading.nl is op geen enkele manier aansprakelijk voor schade die kan voortvloeien uit bezoek aan en gebruik van deze website.

Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange