Hoe kies je een goede cryptocurrency exchange?

5 – 6 minuten

Het moment is aangebroken: je wilt cryptocurrency kopen. Al jarenlang lees en hoor je van alles over de cryptowereld de volatiele cryptokoersen, en nu is het jouw moment om eigenaar of eigenaresse van digitale valuta te worden. Heel erg leuk en vooral spannend, want het kopen van crypto’s is een bijzonder proces. Cryptovaluta kopen doe je namelijk op een cryptocurrency exchange. Een cryptocurrency exchange is een platform waarop je crypto’s kunt kopen en verkopen. Crypto exchanges zijn als het ware financiële bedrijven die het mogelijk maken om te handelen in Bitcoin en Altcoins.

Oké, een cryptocurrency exchange dus. Maar nu er op het internet tal van crypto exchanges te vinden zijn, wordt het er niet makkelijker op om een keuze te maken. Want welke cryptocurrency exchange is nu de beste keuze? Bij het kiezen van een crypto exchange is het raadzaam om onderzoek te doen naar de volgende factoren:

1. Veiligheid

Veiligheid is essentieel bij een cryptocurrency exchange. Je bent immers met geld aan het handelen. Daarom is het zaak om te achterhalen of de exchange gebruikmaakt van een beveiligde verbinding. Dit is te zien door naar de url te kijken. Ontbreekt de ‘s’ en begint de url met ‘http://’, dan betekent dit dat er geen sprake is van een beveiligde verbinding. Begint de url met ‘https://’, dan zit je goed.  Je weet nu alsnog niet 100% zeker dat je met een zeer veilige website te maken hebt, maar de kans dat je op een veilige exchange zit is bij https wel een stuk groter.

2. Gebruiksgemak

Gebruiksgemak is voor een exchange heel belangrijk. Hieronder valt dat alles goed te vinden is op de website en dat het duidelijk is hoe de website werkt. Maar mocht je ergens niet uitkomen, dan is een goede klantenservice natuurlijk erg handig. Een goede klantenservice geeft snel antwoord en helpt je goed bij je vraag. Onder gebruiksgemak valt ook dat je gemakkelijk crypto’s kunt kopen en verkopen, en dit tegen zo laag mogelijke transactiekosten. Hoe lager het bedrag dat je moet betalen voor het versturen van cryptovaluta, hoe beter. Deze ‘fee’ verschilt per exchange.

3. Opties

Elke cryptocurrency exchange heeft weer andere opties. Een groot verschil is het aanbod munten waarin je kunt handelen. Zo kun je op de ene exchange alleen in Bitcoin en de grootste altcoins handelen, terwijl een andere exchange juist veel relatief onbekende altcoins aanbiedt. Ook is het handig om te letten op de betalingsopties, zoals of je met euro’s middels iDeal kunt betalen en dat je jouw cryptocoins uit kunt laten betalen in euro’s. Dit is vaak het geval bij Nederlandse exchanges. Mocht je willen traden op een internationale exchange, let dan op de ‘trading pairs’. Een voorbeeld van een handelspaar is BTC/ETH. Dit betekent dat je jouw Bitcoin om kunt ruilen voor Ethereum coins en andersom.

4. Exchange

Tot slot is het verstandig om onderzoek te doen naar de cryptocurrency exchange in het algemeen. Zo kun je zoeken naar reviews die op het internet staan. Veel recente en positieve gebruikerservaringen is een goed teken. Ook kun je kijken naar het kapitaal dat in de exchange beschikbaar is. Hoe hoger de marktkapitalisatie, hoe beter. Tot slot kijk je naar het trading volume. Het handelsvolume geeft de hoeveelheid munten aan die op de exchange worden verhandeld. Dit wordt vaak per 24 uur weergegeven. Dit volume geeft aan hoeveel er op de exchange wordt gehandeld.

Cryptocoins

Nu we deze factoren hebben besproken, is het tijd om onze selectie van de beste cryptocurrency exchanges te bespreken. Hierbij maken we een onderscheid tussen Nederlandse en internationale exchanges.

De voordelen van Nederlandse exchanges

Bij een Nederlandse exchange komen verschillende voordelen kijken. Zo is het heel gemakkelijk om cryptomunten aan te schaffen, omdat dit bij Nederlandse exchanges gewoon middels iDeal kan. Daarnaast is het heel handig dat deze exchanges in Nederland gevestigd zijn en dat je bij vragen Nederlandse klantenondersteuning krijgt.

Top 3 Nederlandse exchanges

Bitvavo

BitvavoBitvavo is een Nederlandse exchange die bekend staat om het grote gebruiksgemak. Dit maakt deze exchange zeer geschikt voor beginnende traders. Op deze exchange kunnen cryptovaluta eenvoudig met euro’s worden aangeschaft. Een account aanmaken op Bitvavo is gemakkelijk en gratis. Bitvavo heeft tevens vele verschillende cryptovaluta (zo’n 30). Een exchange wallet wordt automatisch voor jou aangemaakt. Hierin kun je vele soorten cryptomunten bewaren.

LiteBit

LiteBit logoLiteBit is een Nederlandse exchange met een enorm aanbod aan bekende en minder bekende cryptovaluta. Naast Bitcoin kun je zo’n 50 soorten cryptocurrency kopen en hier worden steeds meer cryptovaluta aan toegevoegd. Net als bij Bitvavo is het bij LiteBit mogelijk om cryptocoins met iDeal te kopen. Er zijn ook andere betaalmethoden mogelijk, zoals SEPA. Met één klik heb je een exchange wallet aangemaakt. In deze wallet kun je jouw cryptocoins in de portfolio overzichtelijk beheren.

Bitonic

BitonicBitonic is gespecialiseerd in Bitcoin. Je kunt hier dan ook enkel en alleen Bitcoin aanschaffen. Dit kan net als bij de andere Nederlandse exchanges met iDeal. Bitonic heeft in Nederland al meer dan 350.000 BTC gekocht, wat gelijkstaat aan een verkoopwaarde van meer dan 2.4 miljard euro.

Waarom kiezen voor een internationale exchange?

Bij internationale exchanges is het doorgaans niet mogelijk om met euro’s middels iDeal te betalen. Dat is voor veel mensen een groot nadeel, omdat je jouw cryptovaluta in zo’n geval moet kopen met een omweg. Zo dien je eerst Bitcoin op een Nederlandse exchange te kopen, om deze vervolgens naar je wallet van de internationale exchange te sturen. Vervolgens kun je hier andere cryptovaluta mee kopen. Ook is de klantenservice doorgaans in het Engels. Toch hebben veel mensen deze moeite er graag voor over, omdat internationale exchanges vaak veel trading opties hebben. Dit is vooral interessant voor meer gevorderde cryptohandelaar.

Top 3 internationale exchanges

Binance

Binance is de meest gebruikte crypto exchange ter wereld. Deze internationale exchange staat vooral bekend om het gemak waarmee je cryptovaluta kunt kopen. Binance biedt een groot aanbod aan cryptovaluta en heeft zelfs een eigen coin: Binance coin (BNB). De exchange is heel overzichtelijk en heeft een uitgebreide handelsomgeving, wat interessant is voor gevorderde traders. Zoals net aangegeven is het dus niet mogelijk om met euro’s te betalen of in euro’s uit te laten betalen. De exchange heeft een dagelijks handelsvolume van maar liefst 1 miljard dollar. Handig voor Android gebruikers: Binance heeft een app waarmee je eenvoudig onderweg kunt handelen.

Kraken

krakenKraken is een internationale exchange uit San Francisco. Het handelsplatform van deze exchange mag dan niet zo bijzonder zijn – het is wel een heel betrouwbare cryptobeurs. Voor Nederlandse traders is het relatief gemakkelijk om op Kraken te handelen. Kraken werkt samen met de Fidor bank in Duitsland, waardoor SEPA-overschrijvingen en -terugboekingen snel verlopen. De exchange heeft veel trading opties, maar biedt niet bijster veel soorten cryptovaluta aan. Wel is de dienstverlening uitstekend te noemen.

Coinbase

CoinbaseCoinbase is één van de oudste en bekendste internationale cryptocurrency exchanges. Deze exchange heeft een laag aanbod aan cryptovaluta. Alleen Bitcoin en een handjevol altcoins kun je op Coinbase kopen. Deze exchange wordt veel gebruikt om cryptomunten voor langere tijd te bewaren (te ‘Holden’). Voor Nederlandse traders heeft Coinbase een groot voordeel. Je kunt jouw cryptovaluta namelijk direct uit laten betalen in euro’s en op je bankrekening laten storten!

Hoe kom je erachter welke exchange bij jou past?

De bovenstaande factoren en cryptocurrency exchanges helpen jou hopelijk op weg bij het selecteren van de voor jou geschikte exchange. Maar omdat iedere exchange weer andere opties biedt, is er in feite geen beste exchange. Om erachter te komen welke exchange het best bij jou past, is het aan te raden om bij verschillende exchanges een account aan te maken. Aanmelden is gratis, en door gewoon even rond te kijken en te vergelijken, kom je er al snel achter welke exchange voor jou geschikt is.

Tip

De tip die wij altijd geven wanneer we het over crypto exchanges hebben, is dat je ten alle tijden gebruik moet maken van de Two Factor Authentication (2FA). Door deze 2FA in te schakelen, is de kans een stuk kleiner dat jouw exchange wallet leeg getrokken kan worden wanneer een cryptocurrency exchange wordt gehackt. 2FA zorgt ervoor dat je cryptocoins veel veiliger bewaard blijven. Een kleine moeite dus, met een groot effect!

Welke cryptocurrency exchange heeft jouw voorkeur en waarom?

Disclaimer

Handelen in financiële producten brengt risico met zich mee. Wees je hiervan bewust en investeer nooit meer geld dan je bereid bent te verliezen. FinancialTrading.nl is op geen enkele manier aansprakelijk voor schade die kan voortvloeien uit bezoek aan en gebruik van deze website.

Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange