Handelen in aandelen voor beginners

Door de komst van het internet zie je dat handelen in aandelen steeds aantrekkelijker is voor de beginnende belegger. Het openen van een account bij een broker is zo gebeurd en vervolgens kan je naar hartenlust aandelen kopen en verkopen. Maar hoe werkt het verhandelen van aandelen via het internet nu eigenlijk en waar moet je als beginner op letten?

Daghandel of echte handel

Je kan op het internet allerlei artikelen vinden over beleggen in aandelen. Een goed voorbeeld is dit artikel over het handelen in aandelen. Veel websites geven goedbedoelde adviezen die de gemiddelde belegger vooruit kunnen helpen. Toch zie je dat beleggers nog regelmatig geld verliezen. Bij sommige aanbieders verliezen beginners zelfs in meer dan 80% van de gevallen geld.

Dit klinkt niet erg aantrekkelijk, zeker wanneer je bedenkt dat een chimpansee in 50% van de gevallen een goed resultaat kan behalen op de beurs. Wanneer een chimpansee het beter doet dan de gemiddelde belegger dan weet je dat er iets aan de hand moet zijn.

Emoties blokkeren

Emoties blokkeren de meeste beleggers en zorgen ervoor dat ze niet hun volledige potentie waarmaken. De angst om te verliezen is zo sterk dat beleggers winstgevende beleggingen te vroeg afkappen en verliesgevende posities juist openlaten. Wat moet je doen om tot die 20% te behoren die het wel goed doen? Juist! Je moet ervoor zorgen dat je precies het tegenovergestelde doet.

In de algemene linie geldt dit vaak. Wil je ergens succesvol in zijn? Dan moet je iets anders doen dan het gros van de mensen. De meeste mensen zijn immers niet erg succesvol. Nu je weet waar je op moet letten, ben je waarschijnlijk benieuwd hoe het handelen in aandelen voor beginners precies werkt. Daar gaan we in de rest van het artikel op in.

Twee manieren

Er zijn grofweg twee manieren waarmee je geld kunt verdienen met het verhandelen van aandelen. De eerste manier is het kopen en verkopen van aandelen via een ‘traditionele broker’. Je koopt dan een aandeel bij een aanbieder als DEGIRO in de hoop dat deze meer waard wordt over een bepaalde periode. Wanneer dit inderdaad het geval is, behaal je een positief resultaat.

Niet iedereen heeft hier het geduld voor. Sommige mensen kiezen er dan ook voor om actiever te handelen. Dit noemen we ook wel eens daghandel. Daghandel is het snel kopen en verkopen van aandelen met als doel het behalen van koerswinst op de korte termijn. Voor deze vorm van handelen wordt vaak een derivaat gebruikt. Een voorbeeld van een derivaat dat je kunt gebruiken is de CFD.

Actief aandelen verhandelen

Met een CFD kan je handelen in het prijsverschil van een aandeel. Grappig genoeg word je nooit daadwerkelijk de eigenaar van het aandeel. Je koopt of verkoopt alleen de prijs van het aandeel zelf.

Hier kan je vervolgens een hefboom op toepassen. Met een hefboom kan je met een kleiner bedrag een veel grotere positie innemen. Hierdoor neemt zowel de kans op een grote winst als de kans op een groot verlies toe. Voordat je op deze manier begint met het actief verhandelen van aandelen, is het dan ook verstandig om eerst te oefenen met een demo. Gelukkig kunnen beginners dit bij de meeste brokers geheel zonder kosten doen. Want onthoud.. je kunt altijd geld verliezen wanneer je gaat beleggen!

Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange