Cryptovaluta uit laten betalen

7 – 8 minuten

Iedereen die in het bezit is van cryptovaluta weet vanzelfsprekend hoe je deze valuta kunt kopen. Met de vele blogs en handleidingen die op het internet staan, kun je weloverwogen de keuze maken voor een exchange waarop je cryptocoins wilt kopen. Maar ik merk steeds vaker dat er veel mensen zijn die eigenlijk helemaal geen idee hebben hoe zij hun cryptocoins weer kunnen verkopen. Niet zo gek, want op het internet wordt er nou eenmaal veel meer geschreven over het kopen van cryptocoins dan over het verkopen daarvan. Toch is het heel handig om te weten hoe dit moet. Mocht de koers van jouw cryptcoins een aantrekkelijke stijging doormaken, dan wil je de coins wellicht gaan verkopen. Dan is het erg handig als je op dat moment al weet hoe dat eigenlijk moet. Val jij ook onder deze groep? Geen nood, ik leg op een eenvoudige manier uit hoe jij je cryptocoins het beste kunt verkopen en waar je allemaal op moet letten.

Disclaimer

Handelen in financiële producten brengt risico met zich mee. Wees je hiervan bewust en investeer nooit meer geld dan je bereid bent te verliezen. FinancialTrading.nl is op geen enkele manier aansprakelijk voor schade die kan voortvloeien uit bezoek aan en gebruik van deze website.

Wanneer zou je cryptocoins verkopen?

Er zijn verschillende redenen om je cryptocoins te willen verkopen. Idealiter verkopen mensen hun coins wanneer zij een goede winst hebben gemaakt. In andere woorden: wanneer de koers na aankoop van de cryptocoins is gestegen, stijgt de waarde van jouw cryptocoins mee. Dit kan een goed moment zijn om je cryptocoins te gaan verkopen. Maar het komt ook voor dat mensen hun cryptocoins verkopen wanneer ze geen winst of zelfs verlies hebben gemaakt. Deze mensen verkopen hun coins veelal omdat zij geen toekomst meer zien in de betreffende cryptocoin. Zo heeft iedereen weer een andere persoonlijke reden om cryptcoins te verkopen. Welke reden je ook hebt, het is altijd aan te raden om deze blog door te lezen voordat je overgaat tot verkoop. Zo ben je goed voorbereid en weet je wat je te wachten staat.

Doe een vergelijking

Cryptocoins kun je verkopen op cryptocurrency exchanges. Weet je zeker dat je jouw cryptocoins wilt verkopen? Dan doe je er allereerst goed aan om verschillende exchanges te vergelijken op de volgende punten:

Prijs. Iedere exchange rekent een fee voor het gebruik van hun blockchain. Deze fee wordt ook gebruikt voor het onderhouden van hun administratie. Opvallend is dat de transactiekosten per cryptovaluta sterk varieert. Zo zijn de fees bij Bitcoin (BTC) een stuk hoger dan de fees bij bijvoorbeeld Ripple (XRP). De fee die je moet betalen wordt afgetrokken van het bedrag in euro’s dat jij ontvangt voor je cryptocoins. Mocht je willen dat jouw transactie sneller wordt afgehandeld, dan kun je ervoor kiezen om een hogere fee aan je transactie toe te voegen.

Betrouwbaarheid. Kies ten alle tijden voor een betrouwbare exchange die je fiat geld op jouw bankrekening stort. Laat je niet verleiden om je geld cash uit te laten betalen. In zo’n geval kun je te maken hebben met criminelen die jouw geld misschien zelfs helemaal niet aan jou uitbetalen. Door voor een grote exchange te kiezen met positieve recente reviews, is de kans groot dat je te maken hebt met de juiste partij.

Uitbetaling. Elke exchange hanteert weer andere regels wat betreft de uitbetaling van jouw geld. Momenteel is het bij LiteBit erg druk, waardoor het weken tot wel maanden kan duren voordat je euro’s op jouw bankrekening staan. Gelukkig duurt dit bij de meeste Nederlandse cryptocurrency exchanges slechts enkele werkdagen tot uren. Op de websites van exchanges worden de voorwaarden zoals de betalingstermijn doorgaans vermeld.

Bitcoin kopen verkopen holden

Zo veel mogelijk euro ontvangen

Natuurlijk zijn de punten die ik zojuist heb uitgelegd van groot belang, maar ik hoor je denken: vertel nou maar gewoon waar ik zo veel mogelijk euro voor mijn cryptocoins ontvang. En terecht: natúúrlijk wil je zo veel mogelijk euro’s zien! En ja, er zijn verschillen als het gaat over hoeveel euro’s je per exchange ontvangt. Exchanges houden namelijk een bepaald percentage in over de huidige koersprijs. Daarom maakt het zeker uit voor welke exchange je kiest. Door de verkoopprijzen te vergelijken, kun je een afweging maken. Maar het belangrijkste blijft toch wel dat je jouw coins op een – naar jouw idee – zo gunstig mogelijk moment verkoopt. Hierbij is het essentieel om de koers goed in de gaten te houden. Een handige website om de koers in te zien is coinmarketcap.com.

Exchanges

Er bestaan zo veel crypto-exchanges, hoe kies je nou een goede exchange uit waarop jij met een gerust hart jouw cryptocoins kunt verkopen? Dit is een heel terechte vraag. In ieder geval is het erg handig om te kiezen voor een Nederlandse exchange. Niet alleen ontvang je op deze manier jouw geld in de juiste fiat valuta (de euro), ook ontvang je jouw geld sneller op jouw Nederlandse bankrekening en kun je zonder taalbarrière communiceren met de klantenservice. Een aantal grote en betrouwbare Nederlandse exchanges zijn Bitvavo, Bitonic en Litebit. Omdat het LiteBit momenteel de manuele verkoop van cryptovaluta heeft uitgeschakeld, en omdat deze exchange toch zeker niet de voordeligste is, bespreek ik in deze blog alleen Bitvavo en Bitonic.

Bitvavo

Deze Nederlandse exchange staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en de goede service. Heb je een vraag over de uitbetaling, dan kun je direct contact opnemen. Cryptocoins verkopen is bovendien goed te doen op deze exchange. Nadat je jouw cryptocoins op je Bitvavo exchange wallet hebt verstuurd, kun je vanuit daar gemakkelijk een uitbetaling doen. Wel is het nodig om je te verifiëren door een kopie van een identiteitsbewijs te uploaden.

Bitonic

Deze Nederlandse exchange bestaat al sinds 2012 en is net als Bitvavo een betrouwbare exchange. Cryptocoins verkopen op Bitonic is een stukje complexer dan bij Bitvavo. Om je coins naar je Bitonic exchange wallet te versturen, is het namelijk eerst nodig om deze coins op een software wallet te zetten. Bij Bitonic is het niet nodig om je te verifiëren door een kopie van een identiteitsbewijs te uploaden.

Op beide exchanges is het mogelijk om Bitcoin en vele soorten altcoins te verkopen, waaronder Ripple en Litecoin. Er worden steeds meer altcoins aan dit lijstje toegevoegd. Om duidelijk te maken hoe het proces van cryptocoins in z’n werk gaat, doorlopen we stap voor stap het proces van het verkopen van BTC op Bitvavo.

Bitcoin verkopen op Bitvavo

Stap 1: Maak een account aan bij Bitvavo

Allereerst maak je een account aan bij Bitvavo. Het is heel makkelijk om een account aan te maken. Na het invullen van je naam, e-mailadres en wachtwoord en het accepteren van de algemene voorwaarden en privacyverklaring, klik je op de button Registreren. Een account aanmaken doe je op de officiële website van Bitvavo. Let voor de zekerheid goed op dat de website met httpS begint.

AccountBitvavo

Stap 2: Bevestig je account

Binnen 5 minuten ontvang je een e-mail van Bitvavo. Door in deze e-mail op ‘Bevestig e-mailadres’ te klikken, word je teruggeleid naar de website van Bitvavo. Je kan nu inloggen in je Bitvavo account.

Stap 3: Bevestig je bankrekening

Vervolgens heeft Bitvavo de gegevens van jouw bankrekening nodig. Anders wordt het wel erg lastig om euro’s voor jouw Bitcoins te ontvangen ;-). Door rechtsboven op je naam te klikken en vervolgens te klikken op Verificatie, kun je scrollen naar het kopje Bankrekeningverificatie. Wanneer je op de button ‘Een bankrekening toevoegen’ klikt, word je doorgeleid naar een scherm waarop je €1,00 middels iDeal kunt overboeken. Deze euro wordt direct netjes op jouw Bitvavo account gestort. Je bankrekening is nu bevestigd.

BankrekeningBitvavo

Stap 4: Stuur een identiteitsverificatie

Om digitale valuta de kunnen storten en te kunnen opnemen, is het noodzakelijk om je te identificeren. Dit doe je door op Verificatie te klikken in het overzicht. Upload vervolgens een scan van je identiteitsbewijs of paspoort. Je mag een aantal gegevens afschermen, waaronder je Burgerservicenummer en je foto. Het bewijs moet verder geldig zijn, uit de EU afkomstig en de afbeelding moet in kleur en in goede kwaliteit zijn. Bitvavo verifieert doorgaans tussen de 1 à 2 dagen.

Deze stap kun je ook pas uitvoeren wanneer je jouw cryptocoins daadwerkelijk gaat verkopen, maar omdat de identiteitsverificatie een paar dagen kan duren, kan het handig zijn om deze verificatie op een eerder moment te doen. Zodra je jouw coins echt wilt verkopen, zal het proces lekker snel verlopen.

IdentiteitBitvavo

Stap 5: Verzend BTC naar je Bitvavo wallet

Nu is het tijd om jouw BTC naar je Bitvavo exchange wallet te versturen. Ga naar Overzicht, zoek naar BTC en klik vervolgens op Storten. Bij ‘Wallet’ staat jouw Bitvavo wallet adres. Kopieer dit adres naar de wallet waarin jouw BTC staan opgeslagen. In je huidige wallet selecteer je het aantal Bitcoins dat je naar Bitvavo wil versturen. Let op! Dubbelcheck het walletadres. Wanneer je jouw BTC naar een verkeerd adres verstuurt, ben je jouw BTC écht kwijt. Heb je alles goed gecontroleerd? Verstuur dan jouw BTC. Het kan tot een paar uur duren voordat je BTC in je Bitvavo account zichtbaar zijn.

Stap 6 (optioneel): Verkoop BTC voor Ripple (XRP)

Deze stap is niet noodzakelijk, maar wel de moeite waard. Het is namelijk algemeen bekend dat de fees van Bitcoin heel hoog zijn. Bij Ripple is dit niet het geval, je betaalt zelfs nagenoeg geen transactiekosten. Ook zit er minder marge tussen de verkoop- en inkoopprijs, wat betekent dat je simpelweg meer euro’s ontvangt wanneer je Ripple uitbetaalt dan wanneer je Bitcoin uitbetaalt. Daarom kiezen veel mensen ervoor om hun BTC om te wisselen voor Ripple en deze XRP vervolgens te verkopen voor euro’s. Wil je dit ook? Ga dan naar Overzicht, zoek naar BTC en klik op Verkopen. Wissel je BTC vervolgens in voor Ripple.

Stap 7: Verkoop je BTC of je XRP voor euro’s

Ben je er klaar voor om jouw cryptocoins te verkopen!? Ga dan naar het Overzicht in je Bitvavo account en zoek naar de valuta die jij wilt verkopen (BTC of XRP dus). Klik vervolgens op de button Verkopen. Kies de valuta die je straks op je bankrekening wilt ontvangen (euro) en voer de hoeveelheid BTC of XRP in die je wilt verkopen. Klik onderaan het formulier op Bevestigen. Nu staan er geen cryptovaluta, maar euro’s in je account.

Stap 8: Neem je euro’s op!

Het is zover, je kunt je euro’s naar je bankrekening laten versturen! Ga hiervoor opnieuw naar het Overzicht en klik deze keer niet op Verkopen, maar op Opnemen. Als valuta kies je de Euro. Bij Balans kun je het bedrag invullen dat je over wilt maken. Selecteer vervolgens jouw bankrekening. Klik op Opnemen en bevestig de opdracht. Gefeliciteerd! Het bedrag wordt binnen 1 – 5 dagen op jouw bankrekening overgeschreven.

Ga direct aan de slag en open een account bij Bitvavo

Hoe zit het eigenlijk met de belasting?

Iets waar we liever niet over nadenken, zeker niet wanneer je net een lekkere winst hebt gepakt, is het betalen van belasting. Toch is het ook bij cryptovermogen belangrijk om dit wél te doen. Veel mensen geven hun bezit in cryptocoins niet aan bij de belastingdienst, niet wanneer ze de coins in hun wallet hebben staan en ook niet wanneer ze hun coins in euro’s hebben laten uitbetalen. Herken jij je hierin? Let dan op, want de overheid slaagt er steeds beter in om te controleren of mensen in het bezit zijn van cryptovaluta. Ben je in het bezit van een redelijke hoeveelheid cryptocoins, dan kun je bij de inkomstenbelasting aangeven om welke hoeveelheid dit gaat. Zit je onder een bepaald bedrag, dan hoef je geen belasting te betalen over je cryptcoins. Anders (helaas) wel, maar liever de belasting betalen dan dat je over een paar jaar een misschien wel torenhoge naheffing op je deurmat ontvangt.

Heb jij al eens cryptocoins uit laten betalen?

Disclaimer

Handelen in financiële producten brengt risico met zich mee. Wees je hiervan bewust en investeer nooit meer geld dan je bereid bent te verliezen. FinancialTrading.nl is op geen enkele manier aansprakelijk voor schade die kan voortvloeien uit bezoek aan en gebruik van deze website.

Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange