Betaald krijgen in crypto’s? Het kan binnenkort in Costa Rica

3 – 4 minuten

Sinds de oprichting van Bitcoin, wat alweer 10 jaar geleden is, zijn digitale valuta met enorme sprongen geëvolueerd. De crypto-industrie ontwikkelt zich sneller dan verwacht, wat ook in Costa Rica zichtbaar is. Onlangs is namelijk aangekondigd dat Costa-Ricaanse werknemers ervoor kunnen kiezen om een gedeelte van hun salaris in cryptocurrency uit te laten betalen. De achterliggende gedachte hiervan is om de crypto-industrie in Costa-Rica naar een hoger plan te tillen.

Hoe het werkt

Het is ook weer niet zo dat werknemers hun hele salaris in cryptocoins kunnen uit laten betalen. De traditionele valuta van Costa Rica, de Colon, blijft bestaan en het wettelijk minimumloon van elke werknemer moet gewoon in dit fiat geld worden uitbetaald. Maar voor werknemers die meer geld verdienen dan het minimumloon, komt er dus een optie dat zij die extra lonen in cryptocurrency kunnen ontvangen.

Is dit dan niet in strijd met de wet?

Nee, het is legaal! Bepalingen in de nationale wetgeving staan namelijk toe dat werknemers niet alleen met Colon, maar ook met goederen betaald mogen worden. Dit werd echter nooit veel gedaan. Nu verschillende juristen van mening zijn dat cryptovaluta binnen deze categorie passen, is het idee ontstaan om werkgevers met crypto’s te betalen. Er is dus geen sprake van een nieuwe wet of verordening; het is eerder een interpretatie van de arbeidswetgeving. Rolando Perlaza, advocaat bij advocatenkantoor Nassar Abogados, benadrukte dat werknemers die gebruik maken van deze betaaloptie, worden beschermd op grond van artikel 166 van de arbeidswet.

Groeiende crypto-sector

De centrale bank van Costa Rica (CBCR) gaf vorig jaar aan dat cryptocurrencies buiten het nationale banksysteem vallen en waarschuwde dat eigenaren van cryptovaluta zelf verantwoordelijk zijn voor de financiële risico’s. Toch is de crypto-sector in Costa Rica langzaam maar gestaag aan het groeien. Steeds meer handelaren, winkels en bedrijven, zoals hotels en bedrijven die in de toeristenbranche zitten, accepteren cryptovaluta als een geldig betaalmiddel. En onder andere in de hoofdstad San Jose staat er zelfs een aantal Bitcoin-geldautomaten. Hieruit blijkt dus wel dat dit land enorm openstaat voor crypto-gerelateerde ontwikkelingen.

CostaRicaBitcoin

Vooruitstrevend Costa Rica

Costa Rica is niet zo vaak in het nieuws als het gaat over crypto’s, maar dat wil niet zeggen dat ze geen voorloper zijn op dit gebied. Veel landen hebben het namelijk erg moeilijk met de crypto-implementatie. Juist landen die als ‘modern’ worden bestempeld, vinden het moeilijk om cryptocoins te accepteren als betaalmiddel in bijvoorbeeld winkels. Laat staan dat werknemers in deze landen betaald krijgen in cryptocurrencies. Costa Rica is dus zeker vooruitstrevend te noemen.

Mining

Ook het minen van cryptocurrencies wordt door de Costa Ricanen heel serieus genomen. Mining wint in het hele land steeds meer populariteit. Ondernemer en alternatief energiespecialist Daniel Yepez van SH Mining Technologies gaat volop mee in deze ontwikkeling. Yepez heeft veel vertrouwen in cryptocurrencies en speelt op de veranderingen in door zijn klanten vele miningopties te bieden. Yepez’ specialisatie is het aanbieden van cloud-mining diensten. Dit betekent het verhuren van mijnbouwhardware, waarmee huurders het miningwerk kunnen doen.

Milieuvriendelijk minen

Bij deze mijnbouwhardware moet je niet denken aan de milieu-onvriendelijke en energieslurpende mining zoals we die kennen. Nee, de Costa Ricanen hebben hier iets anders op gedacht en gaan daarmee nog meer mee met de tijd. Bij het minen wordt namelijk gebruik gemaakt van duurzame energieopties, zoals zonne-energie en windenergie. Hiermee is de energiecapaciteit voor de volle 100% hernieuwbaar. Deze groene aanpak is volgens Yepez goed voor ons én goed voor de planeet. Als dit de norm wordt bij crypto-gerelateerde projecten, zullen nieuwe zakelijke kansen nog beter worden. Costa Rica zou daarmee een interessante locatie zijn voor eenieder die op zoek is naar een milieuvriendelijke mininglocatie.

Een rooskleurige toekomst

Met werknemers die worden uitbetaald in crypto, nieuwe zakelijke ondernemingen en duurzame mijnbouwopties, lijkt het erop dat de toekomst voor de Costa Ricaanse crypto-industrie er rooskleurig uitziet. De tijd zal uitwijzen of er inderdaad vraag is naar cryptosalarissen, maar mocht dit zou zijn, dan heeft Costa Rica hier wellicht een trend mee gezet voor de rest van de wereld.

Zou jij je salaris in cryptocoins uitbetaald willen krijgen?

Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange