‘Bears’ en ‘bulls’ op de cryptomarkt

3 – 4 minuten

Al sinds de 18e eeuw wordt er in de beleggingswereld vaak gesproken over ‘bears’ en ‘bulls’. Bij de ingang van de Wall Street Stock Exchange staat de bekende Charging Bull: een bronzen sculptuur in de vorm van een stier. Ook in de cryptowereld komen we deze termen volop tegen. Traders vragen zich regelmatig af wanneer er een einde komt aan de bear market en wanneer de markt nou eindelijk weer ‘bullish’ wordt. Al die dieren… die hebben toch helemaal niks met crypto’s te maken? Toch wel! Deze dierennamen worden op de cryptomarkt gehanteerd om trends en situaties aan te geven. Waarom worden deze dierennamen gebruikt en niet andere? Om erachter te komen wat hier de reden voor is, ben ik op zoek gegaan naar de achtergrond van de termen ‘bear markt’ en ‘bull markt’.

Wat is een bear markt?

Een bear markt is een negatieve, dalende trend in de cryptomarkt. ‘Bear’ is de Engelse term voor ‘beer’. Voor dit dier is niet voor niets gekozen: als een beer jaagt, valt hij zijn prooi van boven naar onderen aan. Hij slaat zijn prooi met zijn poot met een slaande beweging naar beneden. Vandaar dat er voor een beer is gekozen als symbool om een dalende markt aan te geven. Als er over een bear markt wordt gesproken, is er sprake van een overheersend negatief marktsentiment. De cryptokoers is op zo’n moment gedurende een langere periode voornamelijk aan het dalen. Hierdoor neemt het pessimisme onder beleggers, traders, holders en andere geïnteresseerden van cryptocoins steeds meer toe. Hoe langer de bear markt duurt, hoe minder hoop is op een goed en snel herstel van de koers. De markt beweegst zich omlaag en de marktwaarde van de cryptocoin verliest steeds meer waarde. Op zulke ‘bearish’ momenten raken veel investeerders die op een ongunstig mometn zijn ingestapt, hun inleg kwijt. Niet voor niets dus, dat een bear markt de nachtmerrie is van menig cryptobelegger.

Hoe profiteer je van een bear markt?

Bij een bear markt is er sprake van een negatieve trend. Waar de meeste beleggers pessimistisch zijn en soms zelfs in paniek raken, is er ook een select groepje dat juist rustig blijft onder deze situatie. Deze beleggers stappen juist in gedurende een bear markt. Dit doen ze, omdat ze goede hoop heben dat er na de slechte periode goed herstel zal plaatsvinden. Wanneer zij een goede voorspelling hebben gemaakt en er na de bear markt een flinke stijging volgt, pakken ze een aantrekkelijke winst. Het kan zijn dat een bear markt lang duurt, wat ervoor zorgt dat je voor deze tactiek zeker geduldig moet zijn.

Bear Bull

Wat is een bull markt?

Een bull markt is een positieve, stijgende trend in de cryptomarkt. Dit is het tegenovergestelde van een bear markt. ‘Bull’ is de Engelse term voor ‘stier’. Ook voor dit dier is niet voor neits gekozen: een stier valt namelijk juist vanaf onderen aan. Hij rent op zijn prooi af en zwaait met de hoorns in de lucht. Daarom is er voor een stier gekozen als symbool om een stijgende markt aan te geven. Wanneer er over een bull markt wort gesproken, heerst er een positief marktsentiment. In een ‘bullish’ periode is de cryptokoers voor een langere periode aan het stijgen. Hierdoor krijgen investeerders steeds meer vertrouwen in de marktontwikkelingen. Je ziet dat er tijdens zo’n trend steeds meer beleggers in gaan stappen in de cryptowereld. Dit zorgt ervoor dat de koers alsmaar meer stijgt en dat er alsmaar meer mensen crypto’s gaan kopen. Een goed voorbeeld van een bull markt was eind 2017, toen cryptocurrency steeds meer in de spotlight kwamen te staan door de enorme koersstijgingen. Helaas hebben we momenteel verre van te maken met een bull market.

Hoe profiteer je van een bull markt?

Bij een bull markt is er sprake van een positieve trend en heerst er veel vertrouwen. Bij een bull markt is het dus een stuk eenvoudiger om winst te maken dan bij een bear markt. Door mee te gaan met de trend en te gaan investeren, hoor je bij de ‘kudde’. Hoe vroeger je in de gaten hebt dat er sprake is van een bull markt, hoe vroeger je cryptocoins kunt gaan kopen en hoe meer winst je kunt pakken. Maar let op: zodra je ziet dat de koersen beginnen te dalen, kan het heel verstandig zijn om je coins snel weer te verkopen. Na een bull markt volgt vaak een flinke daling.

Speel jij wel eens in op de bearish en bullish trends?

Disclaimer

Handelen in financiële producten brengt risico met zich mee. Wees je hiervan bewust en investeer nooit meer geld dan je bereid bent te verliezen. FinancialTrading.nl is op geen enkele manier aansprakelijk voor schade die kan voortvloeien uit bezoek aan en gebruik van deze website.

Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange