Handelen in goud
Goud, een eeuwenoude belegging
Goud is door de jaren heen altijd een stabiele factor geweest. Goud overleeft de val van valuta, oorlogen en financiële crisissen. Goud heeft namelijk een intrinsieke waarde. De waarde van goud blijft altijd overeind en na de laatste crisis is prijs zelfs behoorlijk gestegen. Goud is goed en je kan er nog steeds hetzelfde mee doen als 50 jaar geleden. Maar je moet er nu wel meer geld voor neerleggen.
Waarde blijft gelijk
Door de inflatie daalt de waarde van geld, de waarde van de specifieke briefjes en muntjes die we allemaal in onze portemonnee hebben zitten. Wat sommige mensen daarom doen is goud of zilver kopen om zo hun geld te beschermen. De waarde van goud en zilver daalt namelijk niet. En daarom kan het slim zijn om hierin te handelen. Het is dan ook een van de veiligste manieren van beleggen.
Aanschaf
Je kan fysiek goud aankopen en vasthouden. Dit is de klassieke manier van het handelen in goud. Hier heb je wel een veilige opslagplaats voor nodig, komen hier transportkosten bij kijken en is goud niet heel makkelijk in te wisselen voor goederen. Het is daarom ook een goede optie om in goud te gaan handelen door aandelen te kopen die met de goudprijs te maken hebben. Denk hierbij aan bedrijven die goudmijnen bezitten. Echter kan een bedrijf natuurlijk failliet gaan en daarmee je belegging mislukken.
Futures en opties
Je kan ook in goud beleggen door te handelen in goud opties of in goud futures. Dit zijn opties of contracten waarin staat dat je goud op een afgesproken moment koopt of verkoopt tegen een vooraf afgesproken prijs. Hiermee kan je beleggen zonder het goud fysiek in handen te hebben. Waar je hierbij wel op moet letten is dat wanneer een future contract afloopt, je het goud ook direct geleverd krijgt. Veel handelen verkopen de futures daarom weer voor de levertijd is aangebroken. Hiermee kunnen ze op de goudprijs speculeren en steeds nieuwe futures aanschaffen. Ook kan je via CFD’s in goud handelen en zo het prijsverschil tussen het openen en sluiten van de positie verrekenen.
Handel in goud online
Er wordt steeds meer online in goud gehandeld. Dit kan tegenwoordig namelijk al met slechts een klein startkapitaal. Hierdoor wordt het handelen in goud ook steeds aantrekkelijker voor particulieren om zo hun kapitaal op te bouwen. Eerder was dit niet mogelijk en kon er online alleen gehandeld worden door institutionele beleggers, banken en beleggers met veel kapitaal.
Hoe werkt handelen in goud?
Verschillende bedrijven bieden de mogelijkheid om fysiek goud en zilver aan te schaffen.Dit wordt dan bewaard in de goed beveiligde kluis van de aanbieder. Dit is de meer klassieke manieren van handelen in goud. Maar je kan ook in goud handelen zonder het goud fysiek in handen te hoeven hebben.
Dit kan bijvoorbeeld door CFD’s, opties of futures te gebruiken. Hierbij maak je door middel van contracten afspraken over de prijs. Bij CFD’s wordt het prijsverschil tussen het openen en sluiten van de positie verrekend. Bij futures en opties leg je in een contract vast hoeveel je voor het goud betaalt en wanneer deze geleverd gaat worden. Veel handelaren verkopen hun future contract voor deze afloopt om zo niet alsnog het goud fysiek geleverd te krijgen. Door vervolgens weer nieuwe futures te kopen, blijven zij in goud handelen.
Wat zijn de voordelen?
- Intrinsieke en stabiele waarde
- Veilige manier van beleggen
- Klein startkapitaal nodig
Wat zijn de risico’s?
- Lastig om fysiek in te handelen
Sinds 2009 is er ook digitaal goud, oftewel Bitcoin. Zowel goud als bitcoin worden gezien als hedge op het huidige financiële systeem en fungeren beiden ook als een goede “store of value”.