Handelen in aandelen
Het handelen in aandelen is de bekendste en meest populaire vorm van beleggen. Een aandeel is eigenlijk een waardepapier. Beursgenoteerde bedrijven geven deze uit om zo geld op te halen. De waarde van het aandeel bepaalt de prijs die je voor dit waardepapier betaalt.Deze waarde verandert constant en is afhankelijk van de vraag en het aanbod. Als veel mensen het aandeel willen kopen, stijgt de prijs. Als veel mensen het aandeel gaan verkopen, daalt de prijs.
Koersrendement van aandelen
Met het kopen van aandelen kan je geld verdienen en zo rendement behalen. Deze rendementen vallen vaak hoger uit dan de rendementen die met een spaarrekening te behalen zijn. Op de lange termijn stijgt de koers van aandelen meestal goed. Er kan een economische crisis, daling of beurscrash zijn, maar deze vinden gelukkig weinig plaats en op de langere termijn ondervind je daar vaak geen hinder van. Hierdoor is het na een aantal jaar vaak mogelijk om een goed koersrendement te behalen en je aandelen voor meer geld te kunnen verkopen dan waar je deze voor gekocht hebt.
Aandeel in een bedrijf
Door een aandeel te kopen, koop je als het ware een klein stukje van het bedrijf. Je koopt letterlijk een aandeel in het bedrijf. Deze aandelen kunnen je zeggenschap in het bedrijf geven. Als je aandelen van een bedrijf bezit, ben je een aandeelhouder en welkom op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Hier kan je je mening laten horen en krijg je te horen wat het management te zeggen heeft. Dit kan voordelen bieden omdat anderen deze informatie niet hebben. Daarnaast wordt bij sommige bedrijven een deel van de winst ook uitgekeerd aan de aandeelhouders. Dit wordt dividend genoemd. Vooral grote multinationals keren stabiele en hoge dividendrendementen uit. Dit is vooral winstgevend op de langere termijn. Als je op de korte termijn wil beleggen, kan je beter naar andere aspecten kijken.
Beurs en (online) brokers
Zeggenschap in het bedrijf is voor de meeste beleggers niet de reden om aandelen te kopen. Meestal worden aandelen gekocht om hier winst mee te kunnen maken. Handelaren in aandelen komen samen op de beurs. Hier worden de aandelen gekocht en weer verkocht. Op de beurs verhandelen de grote financiële instellingen de aandelen voor hun klanten. Als particuliere belegger koop je de aandelen bij een financiële instelling. Deze instellingen worden ook wel brokers genoemd. Zo kan je bijvoorbeeld bij je eigen bank beleggen. Maar dit wordt niet vaak gedaan. Sinds de opkomst van online brokers, wordt er veel online gehandeld. Online brokers handelen ook vaak tegen lagere tarieven dan de grotere financiële instellingen.
Hoe werkt handelen in aandelen?
Bij het beleggen in aandelen is het doel om het aandeel voor een hogere prijs te verkopen dan de prijs waar je het aandeel voor gekocht hebt. Hierdoor maak je winst. Je koopt dus bijvoorbeeld een aandeel voor tien euro en verkoopt deze weer voor dertig euro. Je hebt dan twintig euro winst gemaakt. Deze winst wordt rendement genoemd.
Er zijn twee soorten beleggers, lange termijn beleggers en korte termijn beleggers. Korte termijn beleggers verkopen hun aandelen vaak al binnen enkele dagen en soms zelf al binnen enkele minuten. Zij nemen meer risico en verwachten een hoog rendement. Ze houden het economische nieuws goed in de gaten en spelen in op de koersen. De lange termijn beleggers houden hun aandelen soms jarenlang vast. Zij doen vaak vooraf onderzoek naar het bedrijf waar zij in willen gaan beleggen en beleggen in bedrijven waar zij vertrouwen in hebben. Ze nemen hiermee minder risico en hebben vaak een lager rendement.
Naast het koersrendement dat je als belegger kan behalen, kan je ook dividendrendement behalen. Als je een aandeel koopt, koop je als het ware een klein deel van het bedrijf. Veel grotere bedrijven keren aan hun aandeelhouders een deel van de winst uit. Deze winst wordt dividendrendement genoemd.
Wat zijn de voordelen?
- Zeggenschap in een bedrijf
- Dividendrendement bij winst van het bedrijf
- Goed koersrendement op de lange termijn
Wat zijn de risico’s?
- Biedt geen garantie voor het maken van winst
- Als het slecht gaat met het bedrijf, daalt de waarde van de aandelen