18 – 22 minuten
Crypto Trading
Ik ben vanuit het niets begonnen met cryptotraden. De koers schoot omhoog en zonder enige voorkennis besloot ik op een zekere dag dat het een mooi moment was om crypto’s te kopen. Spijt dat ik ben ingestapt heb ik nooit gehad, maar ik heb geen idee hoe vaak ik tegen vrienden heb gezegd: “als ik wist wat ik nu weet over crypto trading, had ik het heel anders gedaan”.
Je begrijpt wel dat mijn eerste trades dus geen groot succes waren. Gelukkig is dat helemaal goed gekomen. Dus waar moet je nu eigenlijk allemaal op letten bij crypto traden? Met deze ultieme crypto trading gids help ik jou graag om ervoor te zorgen dat je weet wat je doet en een succesvolle crypto trader wordt. Of je nu gaat beginnen met traden of al druk aan het traden bent, deze gids helpt jou om een pro te worden.
Disclaimer
De volgende onderwerpen komen aan bod:
-
Trading terminologie
-
De crypto economie
-
Handelen op een exchange
-
Manieren van traden
-
Technische analyse
-
Praktische informatie
Crypto Trading terminologie
Voordat ik dieper in ga op de praktische aspecten van cryptotraden, bespreek ik eerst de belangrijkste terminologie. Het is natuurlijk lastig om te traden in crypto’s als je niet weet wat cryptocurrencies zijn en wat handelen precies is. Vooral als je nieuw bent in de crypto trading wereld, raad ik je aan om deze basis niet over te slaan.
Cryptocurrency
Een cryptocurrency is digitale valuta. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de euro, die centraal wordt beheerd, krijgen cryptocurrencies waarde door handel tussen gebruikers. Dit zorgt voor een grote onafhankelijkheid, anonimiteit en gemak. Inmiddels bestaan er honderden soorten cryptocurrencies. Tegenwoordig is vrijwel iedereen het meest bekend met de Bitcoin. Dat is niet voor niks: het is de eerste cryptocurrency die is opgericht.
Transacties van cryptovaluta’s gaan niet via de bank, maar worden toegevoegd aan een blockchain. Een blockchain kun je zien als een virtuele ketting. Zodra een transactie door het netwerk wordt goedgekeurd, wordt deze aan het nieuwste blok van de ketting gekoppeld. Het goedkeuren van transacties wordt gedaan door computers van gebruikers. Dit houdt in dat de blockchain steeds moet worden herberekend, wat ook wel bekend staat
onder de term ‘minen’. Aangezien dit herberekenen veel rekenkracht van de computers vergt, krijgen deze gebruikers een vergoeding in de vorm van de betreffende cryptocurrency.
Traden
Net als met traditionele valuta, zoals de euro, kun je ook handelen in cryptovaluta. Dit handelen wordt ook vaak traden of trading genoemd. Met de komst van de honderden altcoins, waaronder Ripple, Ethereum en Litecoin, wint traden steeds meer populariteit. Traden vindt plaats tussen verschillende munten, waarbij je idealiter koopt wanneer de koers laag staat en verkoopt wanneer de koers hoog staat. Als dit je lukt, maak je winst.
De koers van cryptovaluta’s is een stuk volatieler dan de koers van traditionele valuta’s. Deze koersschommelingen zijn het resultaat van verschillende factoren van buitenaf. Zo stappen er veel mensen in en uit cryptovaluta. Deze dynamiek zorgt ervoor dat je in korte tijd veel winst kunt maken, maar het betekent automatisch ook dat je snel veel waarde kunt verliezen.
Traden kun je doen op exchanges. Dit zijn beurzen waarop je cryptocurrencies kunt kopen, verkopen en ruilen. Later in deze blog vertel ik je hier meer over.
De crypto economie
Een goede trader speelt in op de koersschommelingen van cryptocurrencies. Om alle aspecten te begrijpen die van invloed zijn op de waarde van een cryptovaluta, bespreek ik een aantal factoren die de grote koersschommelingen veroorzaken.
Vraag en aanbod
Vanzelfsprekend zijn vraag en aanbod van invloed op de koers. Het aantal munten dat van een cryptocurrency op de markt in omloop is, bepaalt in grote mate de marktwaarde. Als voorbeeld neem ik de Bitcoin. Deze cryptovaluta heeft een relatief klein aantal munten, namelijk 16,7 miljoen. Door de grote populariteit van de afgelopen jaren, is er op de markt schaarste ontstaan. Door de grote vraag en het lage aanbod, stijgt de marktwaarde van een Bitcoin. Maar zodra Bitcoin slecht in het nieuws komt, kan het zomaar gebeuren dat veel gebruikers hun Bitcoins verkopen, waarna de waarde plotseling keldert. Vermoed je dat de koers snel weer gaat stijgen, dan is zo’n plotselinge daling een interessant moment om snel BTC te kopen.
Het gebruiksgemak
In de cryptowereld geldt dat hoe hoger het gebruiksgemak van een cryptovaluta is, hoe meer waarde er wordt gehecht aan de munt en hoe meer mensen in de munt gaan handelen. Een cryptocurrency kan zich dus onderscheiden door een onderscheidend element aan de munt toe te voegen. Een goed hiervan is de cryptocurrency Ethereum. Ethereum maakt het mogelijk om gedecentraliseerde apps op hun blockchain te bouwen, wat veel mensen als heel interessant en nuttig beschouwen. Dit zorgt voor een hogere marktwaarde van de munt.
Marktsentiment
Als je in cryptovaluta aan het traden bent, of als je dit van plan bent om te doen, dan raad ik je sterk aan om goed op te hoogte te blijven van het marktsentiment. Door recente artikelen te lezen en goed onderzoek te doen, krijg je een goed beeld van een cryptocurrency. Aan de hand hiervan kun je inschatten of een cryptovaluta een stijging of een daling door zal gaan maken. Zo kun je weloverwogen posities innemen. Wanneer veel traders inspelen op een artikel met goed of slecht nieuws over een cryptovaluta, kan dit in korte tijd een grote koersschommeling veroorzaken.
De moeilijkheidsgraad van het minen
Het verschilt per cryptocurrency hoe moeilijk het is om een nieuw blok aan de blockchain toe te voegen. Bij een lage moeilijkheidsgraad is het relatief makkelijk om een block te minen. Blocks worden als gevolg snel aan de blockchain toegevoegd en er zijn genoeg cryptocoins op de markt. De prijs zal dan ook dalen. Een hogere moeilijkheidsgraad betekent dat een cryptocurrency lastiger te minen is. Hierdoor worden er minder (snel) blocks aan de blockchain toegevoegd. Het aantal cryptocoins is schaars, waardoor de prijs omhoog gaat. Ook hier kun je als trader op inspelen. Komt er een nieuwe cryptocoin op de markt, dan is er vaak sprake van een ICO. Is er reeds bekend dat de blockchain een hoge moeilijkheidsgraad heeft? Misschien is het dan interessant om bij aanvang in de munt te investeren.
Als trader ben je goed voorbereid op de koersschommelingen wanneer je rekening houdt met deze factoren. Je kunt hierop inspelen door aan de hand van deze factoren te bepalen in welke cryptocoin(s) je wilt gaan traden, of juist niet in wil traden. Dit is heel persoonlijk. Aangezien de ene trader weer meer waarde hecht aan gebruiksgemak en de andere trader zijn keuze af laat hangen van bijvoorbeeld het aantal cryptomunten, verschilt de voorkeur voor cryptovaluta per persoon.
TIP: voeg je bij een cryptocurrency community, bijvoorbeeld een Facebookgroep. Je leert niet alleen heel veel over de cryptowereld, je krijgt ook tips over traden, blijft op de hoogte van innovaties en weet voor welke cryptovaluta je moet oppassen en welke cryptovaluta interessant zijn.
Koers
Op Coinmarketcap.com kun je 24/7 terecht om de actuele koers van alle cryptocurrencies te bekijken. CoinMarketCap is één van de populairste websites om de koersen van cryptovaluta te volgen. Deze website is een goed uitgangspunt om te bepalen welke cryptomunten voor jou interessant kunnen zijn.
Heb je besloten in welke cryptomunten je wil handelen? Te gek! Maar… hoe start je met handelen? En hoe werkt handelen? Traden in cryptocurrencies doe je op een exchange. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder.
Handelen op een exchange
Een exchange is een beurs waarop je cryptovaluta’s kunt kopen, verkopen en wisselen. Er zijn vele exchanges waaruit je een keuze kunt maken. Elke exchange heeft weer andere kenmerken. Zo verschilt het aanbod aan cryptovaluta per exchange, is de ene exchange complexer dan de andere en kun je niet op alle exchanges met fiatgeld betalen, zoals euro’s of dollars. Je kunt ook een keuze maken op basis van gebruiksgemak.
Exchange kiezen
Kies allereerst voor een exchange die jouw voorkeur heeft. Door op internet onderzoek te doen, merk je vanzelf welke exchange bij jou past. Zorg er in ieder geval voor dat het een legale partij is en dus een registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB) heeft.
Bij Financialtrading hebben wij een aantal aanbieders getest, op deze pagina lees je onze review over Bitvavo en op deze pagina lees je onze review over Finst.
Een account aanmaken
Zonder account kun je niet handelen. Het is dus essentieel om een account aan te maken als je van plan bent om te gaan traden. Op de homepages van Bitvavo en Finst kun je jezelf registreren. Hier vul je jouw e-mailadres in en kies je een wachtwoord. Het is zeker de moeite waard om een sterk wachtwoord te verzinnen. Je wil natuurlijk voorkomen dat je straks je coins kwijt bent.
Maar let op: bij iedere exchange is het noodzakelijk om je te identificeren. In de meeste gevallen wordt er om een pasfoto en een kopie van je identiteitsbewijs gevraagd. Best een aanslag op je privacy als je het mij vraagt, maar aan de andere kant zorgt dit proces voor meer veiligheid. Niet alleen voor de exchange, maar niet onbelangrijk – ook voor jouzelf. Het aanmaken van een account kan dus wel even wat tijd in beslag nemen. Zodra je account compleet is, kun je direct een exchange wallet-adres genereren, waarnaartoe je geld kunt overmaken.
TIP: Let goed op dat je altijd op de officiële exchange website zit. Er zijn neppe websites in omloop die bijna identiek zijn aan de officiële exchange websites. Zodra je hier jouw inloggegevens invult, ben je bijna zeker al jouw coins kwijt.
Cryptocoins kopen
Het is mogelijk om cryptocurrencies te kopen met euro’s via iDeal. Het makkelijkst is om Bitcoin te kopen, omdat je deze coins bijna altijd voor andere coins in kan wisselen. En je hoeft echt niet een hele Bitcoin te kopen; een stukje is vaak al voldoende. Ga op de website van de exchange naar het kopje ‘Kopen’ en je ziet meteen hoeveel Bitcoin je krijgt voor bijvoorbeeld €100,00. Als ontvangstadres kun je het adres van jouw exchange wallet invullen. Op werkdagen staan jouw coins al binnen een half uurtje in je wallet en kun je beginnen met handelen!
TIP: Check en dubbelcheck je ontvangstadres. Als je het adres verkeerd invult, ben je je geld namelijk echt kwijt.
Starten met traden
Je exchange account is aangemaakt en er staan cryptocoins in je wallet, tijd om te beginnen met traden! Maar, waar moet je beginnen? Al die cijfers en grafieken… het kan best overweldigend zijn. Om je hierbij op weg te helpen, bespreek ik de omgeving van het handelsplatform. Dan weet je straks precies wat alles betekent en weet je wat je aan het doen bent. Voor je zie je grofweg drie onderdelen: een grafiek, een orderboek en een orderformulier.
Grafiek
De grafiek (gemarkeerd met oranje) valt het meest op. Hier wordt de huidige prijs van de Bitcoin uitgedrukt en kun je de prijsniveaus van het recente verleden bekijken. Deze grafiek bestaat uit zogeheten candlesticks. Groene candlesticks staan voor een waardestijging en roze candlesticks staan voor een waardedaling. Al deze waardes en daarmee gepaarde prijzen komen tot stand door de orders die worden gedaan. Door deze grafieken grondig te analyseren, kun je bijvoorbeeld een patroon leren herkennen. Hier speel je vervolgens op in door bij een bepaalde waarde crypto’s te kopen of juist te verkopen. Valt je bijvoorbeeld op dat de grafiek meerdere keren daalt tot een bepaalde waarde? Dan zou het kunnen zijn dat deze daling blijft plaatsvinden.
TIP: pas naar voorkeur de tijdsinterval aan, zoals een uur, een dag of een week.
Orderboek
Het orderboek (gemarkeerd met blauw) bestaat uit allemaal regels met cijfers die constant veranderen. Dit zijn alle actuele orders die op dat specifieke moment actief zijn. Elke order wordt door een trader gedaan. Je kunt het zien als een soort afspraak die wordt gemaakt om voor een bepaalde prijs een x hoeveelheid cryptocoins te kopen of te verkopen. Andere traders kunnen, als ze geïnteresseerd zijn, op deze order ingaan. De linkerkolom is de koopkant en de rechtkolom is de verkoopkant. Bij elke order zie je een aantal zaken staan. Zo staat de prijs aangegeven waarvoor traders bereid zijn om de BTC te kopen, staat het aantal BTC aangegeven dat je voor die prijs krijgt en staat de totale waarde van de betreffende hoeveelheid BTC aangegeven. Hoe meer trades er worden gedaan, hoe hoger de liquiditeit van de cryptocurrency is.
Orderformulier
In het orderformulier (gemarkeerd met geel) kun je bepalen hoeveel BTC je wil inwisselen voor een andere cryptocurrency. Hier kun je dus daadwerkelijk traden. Bovenaan dit formulier zie je drie termen staan: “Limit, “Market” en “Stop Limit”. Hier ga ik graag nog wat dieper op in.
Order types
Limit order, market order en stop limit order zijn de 3 soorten ordertypes.
- Limit order: bij een limit order kun je een order plaatsten op een specifieke marktprijs. Je kunt eenvoudig de coin selecteren waarin je wilt handelen, waarna je een specifieke prijs vaststelt die je ervoor wilt betalen. Als de munt die hoeveelheid bereikt, koopt de exchange voor jou de coins.
- Market order: bij een market order kun je iedere hoeveelheid aan cryptocurrencies uitwisselen voor de huidige marktprijs. De exchange kiest voor jou de best beschikbare prijs die op dat moment in het orderboek staat. Handig, maar je weet niet precies hoeveel je ervoor terug gaat krijgen.
- Stop limit order: een limit order kan erg handig zijn wanneer je coins verkoopt. Je stelt een bepaalde prijs in die je wilt terugkrijgen voor jouw coins. Zodra deze prijs wordt bereikt, wordt de verkooporder automatisch uitgevoerd door de exchange. Op deze manier voorkom je onder andere dat je grote verliezen maakt. Stop limit order wordt ook wel eens een stop loss genoemd, al zit er een klein verschil tussen deze termen.
Bij iedere order kun je als cryptotrader kiezen voor één van de bovenstaande types. Maar dit wil niet zeggen dat je altijd maar winst maakt. Het is best een kunst om de balans tussen het minimaliseren van verliezen en het maximaliseren van winsten te vinden. Het kan daarbij helpen om afhankelijk van de situatie, de ene keer voor een market order te kiezen en de andere keer voor een limit order.
Nu je de omgeving van het handelsplatform begrijpt, ben je klaar voor het maken van je eerste trade! Dit kun je op twee manieren doen. De eerste optie is dat je het aantal BTC invult dat je wilt inwisselen voor een andere cryptovaluta, waarna je direct ziet hoeveel je hiervoor terugkrijgt. Je kan het ook andersom doen, waarna je ziet hoeveel BTC dit je kost. Klik vervolgens op “Plaats kooporder” en je eerste trade is een feit!
Wil je cryptovaluta verkopen? Ook dat is mogelijk! Het werkt eigenlijk hetzelfde als het kopen van cryptovaluta. Ga simpelweg naar de rechter verkoopkolom en wissel je cryptocoins in voor Bitcoins. Mocht je jouw BTC uit willen laten betalen in fiatgeld, zoals euro’s, dan is het op dit moment helaas nog nodig om je BTC eerst naar je LiteBit wallet te laten sturen (Bij Binance kun je nog geen cryptovaluta uit laten betalen in fiatgeld). Om dit te kunnen doen, heb je eerst een LiteBit account en LiteBit exchange wallet adres nodig. Nadat je BTC in je LiteBit exchange wallet staan, kun je deze uit laten betalen voor euro’s. Hopelijk met een leuke winst natuurlijk ;-). Wel betaal je altijd een fee bij het uitbetalen. Deze fee kan soms erg hoog zijn.
Tip: ben je nieuw in de crypto trading wereld? Dan raad ik je aan om je budget niet in één trade te zetten. Het duurt even voordat je doorkrijgt hoe alles werkt. Zet liever een klein bedrag in en wacht af wat de koers gaat doen. Zo krijg je het traden onder de knie zonder dat je meteen een groot bedrag kwijt bent.
Inleg bepalen
Misschien vind je het lastig om te bepalen hoeveel je in een trade wil inleggen. Het kan best veel stress opleveren wanneer je bij elke trade moet beslissen welke positie je inneemt. Door ondoordachte inleg, kun je veel verlies maken. Daarom aan het erg handig zijn om voor één manier te kiezen, die je consequent toepast. Je kan bijvoorbeeld voor één van de volgende opties kiezen:
- Eén positie per vastgesteld bedrag: kies voor een bedrag dat je in een trade wilt inleggen, zoals €100,–. Pas op het moment dat je 100 euro winst hebt gemaakt, leg je deze winst weer in om een nieuwe inleg te doen. Deze optie kan handig zijn als je weinig posities inneemt en risico’s wilt beperken.
- Gelijke positiegroottes: neem een x aantal posities in van ieder dezelfde grootte. Dit is handig wanneer je veel trades doet, omdat je dan niet hoeft na te denken over de groottes van je posities. Deze optie betekent echter wel dat je niet zulke grote winsten kunt maken.
- Percentagerisico: je verkleint de kans om geld te verkiezen door bij elke trade voor een stoplimiet te kiezen. Kies je bij een trade van €200,– bijvoorbeeld voor een stoplimiet van 5%, dan heb je een risico van slechts €12,–.
Manieren van traden
Het basisprincipe van traden, laag kopen en hoog verkopen, klinkt simpel. Helaas is het niet zo makkelijk als het lijkt. Je kunt namelijk nooit zeker weten wanneer een koers omlaag gaat of wanneer de waarde omhoog gaat. Al zeggen traders het niet zo snel; vrijwel iedereen heeft wel een aantal keer verlies gemaakt. Wees er daarom op voorbereid dat je naast winsten ook zeker verliezen zal maken.
Strategie
Iedere serieuze trader past één of meerdere strategieën toe bij het traden. In de basis kun je ervan uitgaan dat altcoins vaak reageren op wat de Bitcoin doet. Zodra Bitcoin stijgt, dalen andere cryptocurrenies. Wanneer altcoins stijgen, is de kans juist groot dat BTC in waarde daalt. Je kunt jouw trades aanpassen door deze bewegingen in de gaten te houden. Maar er zijn nog een aantal strategieën die je kunt volgen:
- HODL: deze afkorting staat voor Hold On for Dear Life. Onder het motto van ‘de aanhouder wint’, koop je één of meerdere cryptovaluta, waarna je deze ongeacht dips voor langere tijd in je wallet laat staan. Dit doe je in de hoop dat de koers na verloop van tijd een flinke stijging doormaakt, waarna jouw inleg misschien wel verdubbeld wordt. Je zou kunnen zeggen dat deze manier van traden het meest lijkt op de traditionele manier van beleggen.
- Daytraden: bij daytraden ben je zeer actief bezig met handelen. Je houdt hierbij dagelijks of meerdere malen of uren per dag de koersen in de gaten, waarbij je direct op kortetermijn koerswijzigingen inspeelt. Deze manier van traden kun je zien als een spel. Het kan dan ook best verslavend zijn.
- Weektraden: hierbij zet je één keer per week auto-limiteiten voor koop- en verkoopprijzen. De rest van de week ben je niet of weinig actief op de exchange. Na een week kun je bekijken welke winsten en/of verliezen je hebt gemaakt en kun je leer trekken uit je trades.
- Nieuws: aan de hand van nieuwsberichten maak je trades. Het is in de afgelopen tijd gebleken dat de cryptomarkt heel gevoelig is voor cryptonieuws. Na een negatief of positief nieuwsbericht, kan een koers plotseling omhoog of omlaag vliegen. Dit is het gevolg van een schrikreactie of enthousiasmereactie van traders. Door het nieuws te volgen, kun je de grootste groep traders die op deze nieuwsberichten reageert, wellicht voor zijn.
- Trading Bot: het gebruiken van een trading bot kan erg interessant zijn als je handelt in grotere bedragen. Bij een trading bot betaal je doorgaans een vaste fee per maand. Je legt bijvoorbeeld een paar honderd euro per maand in en de trading bot voert jouw opdrachten automatisch uit.
- Intuïtie: hierbij volg je in feite geen strategie, maar handel je aan de hand van je intuïtie. Je koopt en verkoopt cryptovaluta op basis van wat goed voelt.
Vasthouden aan een strategie
Heb je een strategie gekozen, dan wil je natuurlijk dat je succes boekt. Helaas is het bijna onmogelijk om heel snel veel winst te maken. Daarom is het verstandig om te kijken naar de lange termijn. Ben je al een tijdje aan het traden en vraag je je af of je met jouw strategie op de goede weg zit? Je kunt er eigenlijk vanuit gaan dat je een goede strategie hebt dat zelfs wanneer de helft van je trades fout gaan, je alsnog winst maakt.
Als je één of meerdere van de strategieën goed onder de knie hebt, vergroot je de kans dat je winsten maakt en verklein je de kans dat je verliezen maakt. Het is heel persoonlijk welke strategie bij je past. De ene trader doet het naast een fulltime baan en houdt van holden, de andere trader heeft meer tijd en investeert zijn tijd graag in het daytraden. Je moet er in ieder geval zeker tijd en moeite in stoppen, maar als je het goed doet, kun je met traden een aardig zakcentje verdienen.
Technische analyse
Als handelaar wil je natuurlijk zo goed mogelijk in de vingers krijgen wanneer je moet kopen en verkopen. Je wilt kopen wanneer de prijs stijgt, en verkopen wanneer de prijs daalt. Daarom is het goed om je te verdiepen in technische analyse. Technische analyse (TA) houdt in dat je de prijspatronen van een cryptovaluta bestudeert, waarna je de toekomst zo goed mogelijk probeert te voorspellen. Dit doe je aan de hand van indicatoren. Indicatoren zijn als het ware tools waarmee je kunt bepalen hoe je jouw gekozen strategie uitvoert. Er zijn vele tools beschikbaar, die je bovendien kan combineren. Ik bespreek een aantal veelgebruikte tools:
RSI
De afkorting RSI staat voor Relative Strength Index en meet de sterkte en snelheid van de fluctuatie van de marktprijs. Dit doet RSI door de huidige prijs van een cryptocurrency te vergelijken met zijn prestaties in het verleden. Door winsten en verliezen te vergelijken, wordt achterhaald of de betreffende cryptocurrency wordt ‘overbought’ of ‘oversold’.
De RSI wordt in de grafiek weergegeven tussen de 0 en 100. Je kunt er vanuit gaan dat de cryptovaluta ‘overbought’ is zodra de RSI de 70 voorbij gaat. Dit suggereert dat er een overwaardering van de coin is, en dat er binnenkort een terugval plaats kan vinden. Zodra de RSI onder de 30 gaat, kun je er vanuit gaan dat de cryptovaluta ‘oversold’ is en daarmee ondergewaardeerd. Dit is een indicatie dat er binnenkort mogelijk een stijging plaatsvindt.
Let op: de signalen die met RSI worden weergegeven, zijn niet altijd even betrouwbaar. Er worden regelmatig valse koop- en verkoopsignalen gecreëerd door een groep mensen die veel cryptomunten bezitten. Zij verkopen of kopen in één keer een groot deel van hun bezit, met als doel om later met winst te kopen. Hierdoor kan de RSI een vertekend beeld geven.
Om de RSI indicator te kunnen gebruiken, dien je op Binance gebruik te maken van de geavanceerde trade-omgeving. Kies bovenaan in het menu INDICATOR voor RSI.
MACD
De afkorting MACD staat voor Moving Average Convergence/Divergence. Deze indicator bestaat uit twee exponentiele gemiddeldes. Deze helpen je om de cryptokoers te voorspellen. Dit gebeurt aan de hand van het verschil tussen korte termijn en lange termijn trends. De afstand tussen deze twee lijnen, heet het convergence/divergence gemiddelde. Convergence betekent dat de twee gemiddelden dichter bij elkaar komen en divergence betekent dat ze verder van elkaar af bewegen.
Bij MACD is het van belang dat je kijkt naar de punten waarop de lijnen elkaar kruisen. Je moet hierbij kijken naar de MACD lijn en de MACD Signal lijn. Zodra de MACD lijn boven de signal line uitkomt, kun je verwachten dat er een stijging komt. Dit wordt ook wel een bull-signaal genoemd, wat een goed moment is om cryptovaluta te kopen. Als de MACD lijn onder de signal lijn komt, is de kans groot dat er een prijsdaling komt. Dit wordt ook wel een beer-signaal genoemd en is een goed moment om je cryptocurrencies te verkopen.
Om de MACD indicator te kunnen gebruiken, dien je op Binance gebruik te maken van de geavanceerde trade-omgeving. Kies bovenaan in het menu INDICATOR voor MACD.
Bollinger Bands
De indicator Bollinger-Bands bestaat uit 3 lijnen: een gemiddelde met twee standaarddeviaties die aan beide kanten zijn uitgezet. Deze twee afwijkingen geven de volatiliteit van de cryptovaluta aan.
Als de cryptovaluta heel volatiel wordt, word de afstand tussen de lijnen groter. De deviaties gaan verder van het gemiddelde af staan. Dit is een indicator dat er binnenkort minder volatiliteit plaats kan gaan vinden. Is er sprake van een periode met minder volatiliteit, dan komen de buitenste Bollinger-Bands juist dichter bij het gemiddelde te staan. Dit is een indicator dat er binnenkort juist een grotere volatiliteit plaats kan gaan vinden.
Zodra de actuele prijs de bovenste lijn nadert, zoals hieronder is weergegeven, kun je er vanuit gaan dat de cryptovaluta ‘overbought’ is en dat er binnenkort een correctie plaats zal vinden. Een correctie houdt in dat de marktwaarde weer zal dalen. Andersom betekent dit hetzelfde. Als de actuele prijs de laagste Bollinger-Band aanraakt of nadert, is de cryptovaluta ‘oversold’. Je kunt er in dit geval vanuit gaan dat na deze periode van onderwaardering, de prijs omhoog zal gaan.
Patronen
De koers van een cryptocurrency verandert voortdurend. Dit zie je terug in de grafiek. Let hierbij vooral op de opeenvolging van de groene en roze candlesticks. In deze opeenvolging zijn vaak verschillende patronen te herkennen. Door op deze koerspatronen te letten, kun je proberen te voorspellen wat de koers in de nabije toekomst gaat doen. Er zijn vele soorten patronen in cryptocurrency grafieken. Ik bespreek een aantal veelvoorkomende patronen die voor jou wellicht interessant zijn:
Symmetrical, Descending en Ascending Triangles
Triangels zijn horizontale tradingpatronen. Aan het begin van een triangel heeft de driehoek het breedste punt, zoals op onderstaande afbeeldingen te zien is. Terwijl er handel wordt gedreven, versmalt het bereik en wordt de punt van de triangel gevormd. Door de grafiek nauwlettend in de gaten te houden, kun je deze driehoeken herkennen en kun je hierop inspelen door te kopen en/of te verkopen.
- Bij een symmetrische triangel gebeurt er eigenlijk niet veel bijzonders in de koers. Vraag en aanbod blijven redelijk stabiel.
- Een dalende triangel wordt ook wel een ‘bearish signal’ genoemd. Wil er sprake zijn van een descending triangle, dan moeten de dieptepunten van deze aflopende driehoek redelijk op één lijn liggen.
- Een stijgende triangel wordt ook wel een ‘bullish signaal’ genoemd. Zo’n stijging is meestal makkelijk te herkennen. Wil er sprake zijn van een ascending triangle, dan moeten de hoogtepunten redelijk op één lijn liggen.
Rising Wedge en Falling Wedge
Wedges geven een omkeerpatroon weer met verschillende koerswijzigingen. Een falling wedge, zoals op onderstaande afbeelding te zien is, geeft een dalende koers weer. Zodra de wedge is voltooid en de koers uit de wedge breekt, beweegt de koers zich doorgaans in de tegenovergestelde richting. Zo kun je na een falling wedge een koers verwachten die boven het startpunt van het wedgepatroon uitstijgt. Bij een rising wedge vindt er een koersstijging plaats. Zodra deze wedge is voltooid, beweegt de koers zich juist richting een daling. Deze koersdaling zal verder neerwaarts gaan dan het startpunt van het wedgepatroon. Door de grafiek nauwlettend in de gaten te houden, kun je deze wedges herkennen en kun je hierop inspelen door te kopen en/of te verkopen.
Head & Shoulders top en Head & Shoulders bottom
Een hoofd en schouders top ontstaat als de marktwaarde omhoog gaat, weer daalt, nog sterker omhoog gaat, weer terugtrekt en dan weer een stukje omhoog gaat. Dit creëert drie pieken, met de middelste als hoogste piek. Dit patroon heeft de vorm van een hoofd en schouders. Voor een hoofd en schouders bottom geldt hetzelfde, maar dan gespiegeld. Als je een lijn trekt ter hoogte van de twee ‘schouders’, heet dit een trend- of neklijn. Door de grafiek nauwlettend in de gaten te houden, kun je deze Head & Schouders patronen herkennen en hierop inspelen door te kopen en/of te verkopen.
Praktische informatie
Hardware wallet
Je hebt al een exchange wallet. Waarom zou je dan een hardware wallet aanschaffen? Dit vraag je je misschien af, maar het is echt heel verstandig om dit te doen. Een hardware wallet is weliswaar niet noodzakelijk, maar het kan veel narigheid voorkomen. Zo komt het regelmatig voor dat exchanges problemen ondervinden, bijvoorbeeld wanneer de exchange offline is of gehackt is. In zulke gevallen kun je niet bij je coins, of nog erger, worden je coins gestolen door hackers. Sinds het begin van de Bitcoin zijn er biljoenen dollars aan Bitcoins gestolen door cybercrime.
Wil je dit risico uitsluiten, kies dan voor een hardware wallet. Een hardware wallet is de meest veilige wallet om je cryptovaluta in op te slaan. Veelgebruikte wallets zijn de Trezor wallet en de Ledger Nano S. Op onze walletpagina kun je hier meer over lezen.
TIP: overweeg je om een hardware wallet aan te schaffen? Koop dan nooit een tweedehands hardware wallet, maar kies voor een officieel verkooppunt. Je weet nooit zeker of er met een tweedehands wallet is geknoeid.
Risico’s
Traden in cryptocurrencies kan heel erg leuk zijn, maar natuurlijk zijn er ook risico’s verbonden aan handelen in cryptovaluta. Niet om de minste reden dat cryptokoersen zo volatiel zijn. Maak je goede keuzes en hanteer je consistent een effectieve strategie, dan kan je veel voordelen halen uit het traden. Doe je dit niet, dan kun je zomaar een groot deel van je investering kwijtraken. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s van cryptotraden. Dit kun je doen door jezelf de volgende vragen te stellen:
- Heb je genoeg tijd om thuis te raken in de wereld van cryptotraden?
- Wat is je doel? Wil je experimenteren of wil je inzetten en wachten op groei? Het maken van winst gaat niet over één nacht ijs.
- Hoeveel geld kun je missen, mocht je verlies maken?
- Kun je tegen stress? Winsten en verliezen kunnen namelijk best veel stress opleveren.
Wees er hoe dan ook op voorbereid om een paar keer verlies te maken, maar doe je het goed, wees er dan ook zeker op voorbereid om een paar flinke winsten te pakken!