Woordenboek cryptocurrencies
In de wereld van cryptocurrencies worden veel termen gebruikt waarvan je misschien nog nooit hebt gehoord. Met dit woordenboek helpen we je graag een handje op weg om bekend te worden met deze termen. Dit zal je helpen om alles wat met cryptocurrencies te maken heeft, beter te begrijpen. Veelgebruikte termen staan in dit woordenboek hieronder op alfabetische volgorde.
Woordenboek:
0-100
2FA: 2 Factor Authentication. Naast een wachtwoord is het op exchanges raadzaam om een 2FA in te stellen. In de praktijk betekent dit dat je inlogt met een wachtwoord en nog een extra beveiligingscode. Deze code wordt naar je telefoonnummer verzonden of wordt met een app als Google Authenticator gegenereerd
A
Altcoin: Alternate coin. Alle cryptocurrency behalve de Bitcoin wordt een altcoin genoemd.
ATH: All Time High. Als een cryptomunt een ATH heeft bereikt, dan is dat de hoogste waarde die deze coin tot dat moment heeft gehad. Elke keer dat de koers een cryptocurrency een nieuw hoogtepunt bereikt, valt de term ATH.
B
Bagholder: zo noem je iemand die een cryptocurrency heeft gekocht en deze te lang heeft aangehouden, waardoor deze het ultieme verkoopmoment heeft gemist. De cryptocoins van een bagholder zijn weinig tot niets meer waard.
Bearmarket: een koers die langdurig, aanhoudend dalend is. De term dankt zijn naam aan een beer die zijn prooi omlaag slaat.
Blockchain: een gedecentraliseerd datasysteem waarmee transacties kunnen worden gedaan. De cryptografie zorgt voor een beveiligd netwerk.
Block Reward: de beloning die miners krijgen voor het oplossen van een complexe rekensom in de blockchain, bijvoorbeeld 12.5 BTC. In het geval van de Bitcoin halveert de block reward elke 210.000 blokken.
BTFD: Buy The Fucking Dip. Wanneer veel crypto-eigenaren angstig worden en hun cryptomunten verkopen, vindt er een dip plaats en wordt de prijs lager. Deze dip is voor traders het moment bij uitstek om cryptomunten te kopen.
Bullmarket: een periode waarin er onder grote investeerders optimisme heerst. Investeerders zetten grote bedragen in, waardoor alle cryptocurrencies in waarde stijgen. De term dankt zijn naam aan een stier die zijn prooi omhoog slaat.
C
Circulating Supply: het totaal aantal munten dat van een cryptovaluta op een bepaald moment op de markt in omloop is. Aan de hand hiervan kun je de vraag naar een munt berekenen. De Bitcoin heeft (slechts) 16.649.087 munten in omloop.
Cold wallet: een cryptcurrency-portemonnee zonder internetverbinding. Dit wordt ook wel een offline wallet genoemd. Een cold wallet is een veilige opslag van cryptovaluta en wordt vaak gebruikt voor lange termijn opslag.
D
Daytraden: het handelen in cryptocurrencies op dagelijkste basis. Hierbij lift je dagelijks mee op de volatiliteit en hypes van cryptomunten, waardoor je winst kunt maken.
E
Exchange: een cryptocurrency beurs waarop cryptomunten gekocht, verkocht en verhandeld kunnen worden
F
Fee: de fee die je aan de blockchain-computers moet betalen om een transactie te doen. Een hogere fee betekent vaak dat de transactie snel wordt doorgevoerd. Fees zijn ook hoog wanneer er in een blockchain netwerk veel transacties tegelijkertijd uitgevoerd moeten worden.
Fiat: hiermee wordt wettelijk goedgekeurd geld bedoeld, zoals de euro en de dollar.
FOMO: Fear of Missing Out. Wanneer een cryptocurrency snel in waarde stijgt, krijgen mensen met een FOMO een paniekreactie en doen ze een paniekaankoop.
Fork: Een splitsing van een bestaande blockchain. Een Fork is een alternatief werkende versie van de bestaande blockchain.
FUD: afkorting van Fear, Uncertainty and Doubt, oftewel Angst, Onzekerheid en Twijfel. Traders verspreiden FUD regelmatig bewust onder crypto-eigenaren.
G
–
H
Hard fork: een kopie van de gehele Blockchain van een crypto-munt. Hierna krijgt de kopie van de Blockchain een update en ontstaat er een nieuwe munt. Een voorbeeld hiervan is de Bitcoin en de Hard Fork Bitcoin Cash.
Hashrate: de snelheid waarmee een nieuwe block van de blockchain wordt ontdekt en de snelheid waarmee het wiskundeprobleem van dat betreffende block is opgelost.
Hardware wallet: een fysiek apparaat waarmee je op de meest veilige manier je cryptomunten kunt opslaan. Mensen met veel cryptocurrencies kiezen vaak voor een hardware wallet. Voorbeelden zijn de Ledger Nano, de Trezor en de Keepkey Wallet.
HODL: Een variant op de afkorting ‘HOLD’. Deze term wordt gebruikt wanneer je cryptomunten koopt met als doel ze lang in je wallet te bewaren. Je laat je cryptovaluta bijvoorbeeld een paar jaar staan zonder ermee te handelen, ongeacht stijgingen en dalingen.
Hot wallet: een cryptocurrency-portemonnee met internetverbinding. Deze wallets worden vaak gebruikt door mensen die in cryptovaluta handelen. Hot wallets zijn gevoeliger voor hacks dan cold wallets.
I
ICO: Initial Coin Offering. Een manier van crowdfunding, waarbij je kunt investeren in een nog niet bestaande cryptomunt. Vaak worden cryptomunten tijdens een ICO gekocht, met als doel om deze op een exchange met winst te verkopen zodra de munt live is.
J
–
K
–
L
–
M
Marketcap: de totale marktwaarde van een cryptocurrency.
Mining: het ontdekken en oplossen van complexe wiskundesommen. Hiermee ontstaat er een nieuw block en verleng je de blockchain van een cryptomunt. Als beloning krijg je een block reward.
Moon: een grote waardestijging van een cryptocurrency wordt. De cryptocoin gaat op zo’n moment ‘to the moon’ of ‘naar de maan’.
N
–
O
–
P
P2P: Peer-to-peer. Vrijwel elke blockchain-transactie wordt peer-to-peer gedaan zonder een gecentraliseerde tussenpersoon zoals een bank.
Private key: het privé adres van een wallet, waarmee je cryptovaluta vanuit je wallet naar andere wallets kunt sturen.
Public key: het publieke wallet-adres waarnaar je cryptovaluta toe kunt sturen.
Pump and Dump: invloedrijke groepen met veel kapitaal kopen regelmatig grote hoeveelheden van een cryptocoin. Hierdoor stijgt de waarde en de koers van een coin flink. Beginnende investeerders zien dit, waarna zij de munt gaan kopen en de cryptomunt nog verder in waarde stijgt. Wanneer de pump en dump groep de stijging voldoende vindt, verkopen, ofwel ‘dumpen’ zij massaal hun aangekochte cryptocoins. Hierna vindt er een snelle koersdaling plaats.
Q
–
R
–
S
Shillen: Aanprijzen van een coin, in de hoop dat een groot publiek in de cryptomunt geïnteresseerd raakt en de munt koopt, waarna de prijs omhoog gaat.
Soft Fork: een verscherping van de regels van een blockchain. Zo kan de blockgrootte worden aangepast.
SPH: Staat voor ‘Stabiliteit, Paniek en Herstel’.
T
–
U
–
V
–
W
Wallet: een digitale portemonnee waarin je cryptomunten bewaart.
Whale: een crypto-eigenaar die van een bepaalde cryptomunt zodanig veel munten in zijn bezit heeft, dat hij de markt ermee kan manipuleren.
Whitepaper: een document waarin tot in detail de specificaties van een cryptomunt staan aangegeven. Een whitepaper wordt vaak gemaakt bij een ICO, waarin onder andere het doel van de nieuwe cryptocurrency staat beschreven.
X
–
Y
–
Z
–
Heb je suggesties om dit woordenboek verder aan te vullen, laat het ons dan weten. Wij hopen uiteindelijk een zo uitgebreid en compleet mogelijk cryptocurrency woordenboek te hebben. Zie via deze Engelstalige link een verdere uitleg van cryptocurrency termen.