Overzicht cryptocurrencies
Om een keuze te maken uit de ruime keuze aan cryptocurrencies, geven wij graag een overzicht.
Overzicht Bitcoins en altcoins
De Bitcoin is in 2009 opgericht en is de grondlegger van de blockchain technologie. Deze munt heeft van alle coins verreweg de meeste marktwaarde. Momenteel zijn er zo’n 1500 andere cryptocurrencies op de markt, en er komen elke dag wel nieuwe munten bij. Alle cryptocurrency munten naast de Bitcoin worden ook wel ‘Altcoins’ genoemd: ‘Alternative cryptocurrency coins’. Veel van deze munten worden gemaakt in de hoop net als de Bitcoin groot te worden of om de Bitcoin te verbeteren en misschien zelfs te vervangen.
Overzicht Forks
De meeste van deze altcoins zijn een variant op de Bitcoin. Zo’n variant op de Bitcoin wordt ook wel een ‘fork’ genoemd. Altcoins onderscheiden zich van elkaar door de blockchain technologie elk op een andere manier te gebruiken. Ze zijn namelijk gebouwd met behulp van Bitcoins’ openbare, ofwel ‘open-source’ protocol en veranderen de onderliggende codes veranderen hiervan. Elke coin heeft hierdoor andere eigenschappen. Iedere cryptomunt die op Blockchain is gebaseerd, heeft echter wel een eigen Blockchain. Een voorbeeld van een ‘fork’ is de Litecoin.
Overzicht andere varianten van cryptocurrencies
Er bestaan ook ‘hard forks’ zoals de Bitcoin Cash. Dit is een splitsing, waarbij van één Blockchain twee versies in omloop zijn. Daarnaast zijn er altcoins die niet zijn gebaseerd op Bitcoins’ ‘open-source’ protocol. Deze coins hebben hun eigen Blockchain en eigen protocol gecreëerd dat hun eigen valuta ondersteunt. Voorbeelden hiervan zijn de Ethereum en de Ripple. De genoemde coins zijn allemaal hoog in marktwaarde en prijs en zullen hieronder nader worden toegelicht.
Bitcoin
De Bitcoin (BTC) is de eerste cryptocurrency, opgericht in 2009 door programmeur Satoshi Nakamoto. De Bitcoin is hiermee de grondlegger van de Blockchain. In de afgelopen jaren heeft de Bitcoin enorme stijgingen, maar ook grote dalingen meegemaakt. De Bitcoin schommelt dagelijks met meerdere procenten en is daarmee een zeer volatiele cryptocurrency. De BTC kan gebruikt worden voor steeds meer producten en diensten. In totaal zijn er 21 miljoen Bitcoins beschikbaar, waarvan al een groot deel is gemined.
Wat is Bitcoin?
Litecoin
De Litecoin (LTC) is in 2011 opgericht door voormalig Google-medewerker Charles Lee, en is een fork van de Bitcoin. De code van de Litecoin lijkt sterk op die van de Bitcoin. Het doel van de Litecoin is om de slechte eigenschappen van de Bitcoin te verbeteren. De Litecoin is op verschillende vlakken al beter ten opzichte van de Bitcoin. Zo kan de Litecoin een hoger volume transacties aan en komt het geld met zo’n 5 minuten sneller aan bij de ontvanger dan de Bitcoin. Ook is het totaal aantal coins veel hoger: er zijn namelijk 84 miljoen LTC coins beschikbaar.
Wat is Litecoin?
Bitcoin Cash
De Bitcoin Cash (BCH) is gecreëerd in 2017. Het is een hard fork coin die nagenoeg identiek is aan de BTC. De meningen over deze munt zijn onder cryptocurrency-gebruikers erg verdeeld. De makers van Bitcoin Cash vinden dat deze variant op de Bitcoin noodzakelijk is, met name omdat de Bitcoin een maximum limiet heeft van 1 MB data per block. Hierdoor kunnen er slechts 3 transacties per seconde worden gedaan, waardoor de fees hoger worden. Eén block van de Bitcoin Cash blockchain kan echter 8 MB data aan, waardoor transacties sneller kunnen worden bevestigd en de fees lager worden.
Wat is Bitcoin Cash?
Ethereum
De Ethereum (ETH) is gelanceerd in 2015 en is net zoals de meeste cryptomunten gedecentraliseerd. Waar het doel van de Bitcoin een decentraal betaalsysteem is, gaat de Ethereum echter nog een stapje verder. Ethereum heeft namelijk als doel om de wereld te decentraliseren. In tegenstelling tot de meeste munten, waarbij miners een beloning krijgen in de vorm van een bepaald aantal cryptomunten, ontvangen Ethereum miners ‘Ether’. Dit is een soort ‘crypto token’ die ervoor zorgt dat het Ethereum-netwerk draaiende blijft. De Ethereum is een zeer toegankelijke cryptocoin en is kort na de lancering dan ook al sterk in waarde gestegen. De munt werkt met ‘smart contracts’, welke er kortgezegd voor zorgen dat transacties onomkeerbaar zijn en duizenden mensen getuigen zijn van transacties.
Wat is Ethereum?
Ripple
De Ripple (XRP) is in 2012 opgericht. In tegenstelling tot de meeste cryptocurrencies is de Ripple een gecentraliseerde munt. Dit betekent dat het bedrijf achter Ripple veel controle heeft over de munt. Hier heeft Ripple bewust voor gekozen. De munt is namelijk gemaakt met als doel om banken en andere grote financiële instanties en organisaties met elkaar te verbinden via het zogenaamde ‘RippleNet’. Dat de munt gecentraliseerd is, zorgt ervoor dat er meer acceptatie en vertrouwen van onder andere de banken. Ook maakt de Ripple het mogelijk om de munt binnen enkele seconden te versturen over de hele wereld. De Ripple daarmee niet alleen veel sneller dan traditionele betaalsystemen; Ripple-transacties gaan ook veel sneller dan bij vele cryptovaluta, waaronder de Bitcoin.
Wat is Ripple?
Verge
De Verge (XVG) is in 2014 opgericht, maar stond tot 2016 nog bekend onder de naam DogecoinDark. Verge is een open source decentrale munt. Deze munt is veilig en anoniem en focust zich sterk op de privacy van de gebruikers. De blockchain van Verge is in de basis een vork van de Bitcoin. Echter heeft Verge een aantal technologieën geïmplementeerd die garant staan voor waarborging van veiligheid en anonimiteit. Hierbij wordt gebruikgemaakt van verschillende netwerken, zoals Tor en i2p. Deze technologieën zorgen er gezamenlijk voor dat bij het doen van transacties, ip-adressen van gebruikers niet te traceren zijn.
Investeren in cryptomunten met een lage waarde
Naast cryptocurrencies die hoog in marktwaarde en prijs zijn, kan het ook een goede optie zijn om juist te investeren in cryptovaluta die relatief nieuw is of (nog) laag in marktwaarde en prijs zijn. Als er nog weinig in een cryptomunt gehandeld wordt, valt er relatief meer winst uit zo’n munt te halen dan bij een cryptovaluta die al een groot volume heeft, zoals de Bitcoin.
Overzicht cryptocurrencies die niet meer dan een belofte bleken te zijn
Het voert te ver om een overzicht te tonen van alle cryptocurrencies die hun verwachtingen niet hebben ingelost. Helaas is in veel gevallen gebleken dat de business case niet goed was en/ of de uitvoering gebrekkig. Ook zijn er veel scams geweest in de periode 2017 en 2018. Laten we hopen dat we deze fase van de “blockchain hype” nu achter ons hebben gelaten.