3 – 4 minuten
De allereerste cryptocoin, Bitcoin, was oorspronkelijk in het leven geroepen om ons traditionele geld en onze traditionele betaalmethodes te vervangen. De overgrote meerderheid van Bitcoin-eigenaren gebruiken de munt alleen helemaal niet om betalingen mee te verrichten. Integendeel: volgens financieel dienstverlener Bloomberg wordt het aantal mensen dat producten of diensten koopt met Bitcoin zelfs minder. Wel wordt er volop in Bitcoin en andere cryptocoins gehandeld op exchanges, en dan is er ook nog de groep ‘holders’. Deze holders houden de Bitcoins vast in de hoop dat de koers in de toekomst gaat stijgen, om zo winst te maken. Is er nog hoop dat cryptocoins een geaccepteerd en volwaardig betaalmiddel worden, of moeten we genoegen nemen met het zien cryptocoins als een leuke investering?
Niet meer weg te denken
Of we over een paar jaar ons croissantje afrekenen met BTC is nog niet duidelijk, maar zeker is wel dat cryptocoins niet meer zijn weg te denken uit onze maatschappij. Dat cryptovaluta enorm in de belangstelling zijn, blijkt wel uit het feit dat crypto’s vrijwel wekelijks in het nieuws zijn. Steeds meer mensen raken dan ook bekend met de cryptowereld: in Nederland heeft 66% van de bevolking wel eens van deze virtuele munten gehoord. En maar liefst één op de tien Europeanen is in het bezit van cryptocurrencies. In Nederland heeft zo’n half miljoen mensen één of meerdere cryptovaluta in zijn of haar bezit. Er zijn dus best veel mensen die toekomst zien in dit virtuele geld. Toch moet er nog flink wat gebeuren voordat cryptocurrencies de traditionele financiële instellingen buitenspel kunnen zetten.
Schaalbaarheid bepaalt snelheid, snelheid bepaalt transactiekosten
De snelheid van transacties is essentieel voor de populariteit van een betaalmiddel. Stel je maar eens voor: je wilt snel je espresso afrekenen, omdat je anders je trein niet haalt. Maar het duurt zo lang voordat de transactie wordt goedgekeurd, dat je jouw trein wel kunt vergeten. En er staat ook nog eens een lange rij vol chagrijnige mensen in de winkel. Als klap op de vuurpijl komen de bijkomende transactiekosten nog hoger uit dan de prijs van jouw espresso! Dit probleem ontstaat als volgt. Wanneer de blocks in de blockchain van een cryptocoin klein zijn – en niet schaalbaar zijn – zitten de blocks snel vol. Er past in zo’n geval maar een beperkt aantal transacties in één block. Hierdoor duurt het niet alleen lang voordat jouw transactie wordt goedgekeurd; door de drukte moet je ook nog eens hoge transactiekosten betalen, wil je überhaupt voor elkaar krijgen dat je transactie wordt goedgekeurd. Er zijn verschillende oplossingen voor dit probleem, zoals het zogeheten Lightning Network dat bij Bitcoin wordt toegepast. Maar echt razendsnel werkt deze technologie niet. Dat dit problematisch is, heeft te maken met de volatiliteit.
Volatiliteit niet aantrekkelijk voor het doen van betalingen
Het zal als geen verrassing komen dat cryptokoersen enorm volatiel zijn. De onverwachte en snelle koersschommelingen maken dat elke seconde als het ware telt bij het doen van een betaling met cryptcoins. Wanneer het een paar uur duurt voordat jouw transactie is goedgekeurd, kan de waarde van Bitcoin in de tussentijd aanzienlijk zijn gestegen of gedaald. Bij een hoge waarde van Bitcoin is het aantrekkelijk om een product of dienst te kopen, maar bij een lage waarde minder. Heb je bijvoorbeeld 0,001 BTC, dan kun je bij een hoge waarde een rondje in de kroeg geven, terwijl je bij een lage waarde voor diezelfde 0,001 BTC alleen jezelf op een biertje kunt trakteren. Mochten de koersen stabieler worden, dan lijkt de kans er beter in te zitten dat cryptocoins een regulier betaalmiddel worden.
Een kwestie van geduld
Ik begrijp het wel dat veel mensen sceptisch zijn over Bitcoin en andere cryptovaluta. Het is natuurlijk een heel onbekend terrein. Maar laten we niet te streng zijn voor dit nieuwe digitale betaalsysteem, want zo lang bestaan cryptocurrencies eigenlijk nog helemaal niet. De vertrouwde euro en de traditionele banken zijn ook niet van de één op de andere dag ontstaan. Het wereldwijde concept van geld blijft evolueren en nieuwe technologieën volgen zich in een rap tempo op. Misschien weten we in het volgende decennium niet beter dan dat we met cryptocurrencies betalen. Het zou zomaar kunnen.
Bitcoin als investering
Al zien veel mensen ernaar uit dat we kunnen shoppen met cryptocoins – de meeste mensen zien Bitcoin puur als een investering. Juist door de volatiele koersen en de daarmee gepaard gaande uiteenlopende marktwaarde, kun je behoorlijke winsten maken wanneer je op de goede momenten koopt en verkoopt.
De conclusie
Oké… het is inderdaad nog wat vroeg om met je cryptowallet te wapperen in de lokale kruidenierszaak. Met de volatiele koersen is er simpelweg nog niet genoeg vertrouwen en zekerheid om met cryptocoins te betalen. De cryptocoins voldoen niet aan de criteria om als geaccepteerd betaalmiddel te worden gezien. Maar als je kijkt naar de enorme ontwikkelingen die de cryptowereld in een relatief korte periode heeft doorgemaakt, is het in de toekomst zeker niet onmogelijk dat we onze boodschappen massaal af gaan rekenen met cryptocoins.
Zie jij cryptocoins als investering of als betaalmiddel?