Wat is blockchain?

blockchain

Blockchain is de datastructuur achter het netwerk van Bitcoin. De Blockchain is een relatief nieuwe technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat je zonder tussenpersoon op een betrouwbare manier overeenkomsten kunt sluiten. Een gecentraliseerde instantie, zoals een bank, heb je hier dus niet bij nodig. Een blockchain is een open, gedecentraliseerde database. Zo’n blockchain doet precies hetzelfde doet als een controlerende instantie. Ze controleren of  transacties hetzelfde zijn. Met een blockchain gaat dit alleen veel simpeler, sneller en goedkoper. Als je Bitcoin overmaakt naar de andere kant van de wereld, heeft de ontvanger dit binnen één seconde in zijn wallet zitten. Op deze manier kun je geld overmaken zonder dat je een bank nodig hebt. Ook kun je een huis kopen zonder een notaris in te hoeven schakelen.

Blockchain is een ketting van blokken

Een blockchain is een nieuw soort database, waarin alle transacties direct worden opgeslagen. Het hele netwerk van Bitcoin gebruikers heeft een kopie van deze database in zijn bezit. Elke nieuwe toevoeging aan de Bitcoin moet door middel van een complexe rekensom door het netwerk worden goedgekeurd. Dit gaat als volgt. Elke transactie wordt een blokje informatie dat digitaal ‘ondertekend’ is door beide partijen. Dit zonder tussenkomst van een derde partij. Iedere transactie wordt dus in een ‘block’ gestopt. Op basis van alle transacties in het blok, wordt met een ingewikkelde formule een uniek identificatienummer voor dat blok berekend. Vervolgens wordt een nieuw blok geopend. Dit nieuwe blok bevat informatie die terugverwijst naar het vorige blok. Zo ontstaat een lange ketting van blokken die onmogelijk te kraken is: een blockchain.

De betrouwbaarheid van Blockchain

Als iemand in één van de blokken oude transacties probeert te wijzigen, veranderen de nummers van alle blokken. De verwijzingen kloppen dan niet meer. Zo’n wijziging wordt door de rest van het netwerk automatisch afgewezen. Hiermee wordt de ketting of de ‘chain’ verbroken. Deze wiskundige truc zorgt voor de betrouwbaarheid.

Een netwerk van knooppunten

Traditionele databases, zoals een bank, hebben één centrale locatie waar alle gegevens zijn opgeslagen. Alleen daar worden gegevens gewijzigd en gedeeld met gebruikers. Bij een blockchain is dat anders: er is geen centraal punt, maar er zijn vele knooppunten in de vorm van computers. Al deze computer bevatten een exacte kopie van de database. Die knooppunten worden ook wel ‘nodes’ genoemd. Alle wijzigingen die in het netwerk worden gemaakt, zoals transacties, worden automatisch gekopieerd naar alle computers in de database.

 

Beveiligd systeem

Pas wanneer nodes het vervolgens met elkaar eens zijn dat de code juist is, wordt de informatie opgeslagen in de ketting: de ‘chain’. Dit zorgt ervoor dat het systeem niet afhankelijk is van één centrale database. Zo ontstaat er niet een groot probleem als er iets met één van de knooppunten gebeurt. Als één van de computers in het netwerk wordt gehackt of als de stroom uitvalt, dan zijn er altijd nog de andere knooppunten met elk hun eigen kopie van de database. Zo’n netwerk van knooppunten is een veel veiliger systeem dan een centrale database. Niemand kan namelijk onopgemerkt informatie in de database kan wijzingen.

Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange