Zilliqa

Zilliqa altcoinZilliqa (ZIL) is geïntroduceerd als de eerste openbare blockchain ter wereld met misschien wel de hoogste transactiesnelheid. Vrijwel direct na een succesvolle ICO-token verkoop begon Zilliqa zijn entree te maken. Sinds de start in januari 2018, is er nog geen grote achteruitgang in de koers en marktkapitalisatie geweest. Sterker nog: Zilliqa heeft in korte tijd een indrukwekkende positie veroverd in de CoinMarketCap en streefde grote namen zelfs voorbij. Zilliqa heeft een aantal processen geïmplementeerd die de aandacht hebben getrokken en blijven trekken van een groot aantal handelaren.

Écht schaalbaar door nieuw platform

Het lijkt erop dat het Zilliqa is gelukt om de eerste blockchain te zijn die werkelijk schaalbaar is – en daarmee razendsnel – zonder dat dit ook maar een beetje ten koste gaat van het decentrale karakter van de blockchain. Dit komt doordat Zilliqa ervoor heeft gekozen om een blockchainplatform “from scratch” op te bouwen. Op deze manier kunnen ze met een totaal nieuwe technologie komen. Het bouwen van een volledig nieuw blockchainplatform is groot verschil met hoe de meeste blockchainprojecten tot stand komen. Blockchainplatformen worden namelijk vaak gebouwd op basis van een reeds bestaande blockchain (zoals Ethereum) en maken hier een variant of alternatief op.

Beter schaalbaar dat Ethereum

Dat Zilliqa het bouwen van een nieuw blockchainplatform goed aanpakt, blijkt wel uit het feit dat het veel beter schaalbaar is dan Ethereum, terwijl Ethereum toch zeker niet de minste is. Zilliqa zou van alle bestaande decentrale blockchains zelfs de hoogste doorvoer van data aankunnen. Dit betekent dat het blockchainnetwerk onder alle omstandigheden snel, betrouwbaar én goedkoop zal blijven. Of er nou 1 of 1000 transacties tegelijkertijd worden gedaan, de transactiesnelheid zal zeer hoog blijven. Deze enorme schaalbaarheid lost een groot probleem op waar traditionele blockchains als Bitcoin en Ethereum tegenaan lopen. Zo zorgde de populairtiet van Bitcoin voor zeer trage transactiesnelheden én enorm hoge transactiekosten. Ter vergelijking: Bitcoin kan 2 tot 7 transacties per seconde aan en Ethereum 10 tot 15 transacties, terwijl uit test van Zilliqa blijkt dat zij op dit moment wel 2488 transacties per seconde aankunnen. Zilliqa heeft momenteel 3600 nodes in hun netwerk en dit aantal zal nog verder toenemen tot 10.000 nodes, wat betekent dat er in de toekomst tot wel 8.000 transacties per seconde mogelijk zullen zijn. In de praktijk betekent dit dat Zilliqa een transactiegoedkeuring-snelheid mogelijk zal maken die overeenkomt met MasterCard en VISA, maar dan tegen veel lagere tarieven. Wil je meer weten over blockchain en nodes, ga dan naar deze pagina.

Sharding Proces

De blockchain van Zilliqa is op een heel andere manier benaderd dan de traditionele blockchains. Deze publieke blockchain is namelijk zo ontworpen om “Sharding” te implementeren. Sharding zorgt ervoor dat, naarmate de blockchain groter wordt en het gebruik toeneemt, de blockchain op een andere wijze geschaald kan worden. Sharding werkt als het ware andersom dan bij we gewend zijn. Bij Zilliqa geldt dat hoe meer gebruikers erbij komen, hoe meer en hoe sneller transacties kunnen worden verwerkt. Sharding kun je ook wel zien als “database partitionering”. Dit houdt in dat nodes (ook wel “knooppunten genoemd” in kleinere en snellere “shards” (stukjes) worden verdeeld, welke een stuk makkelijker te onderhouden zijn. Zo wordt het controleren van transacties over groepen van 600 shards verdeeld. Wanneer er bijvoorbeeld 2400 nodes acties zijn op het blockchainnetwerk, verwerkt elke shard 25% van de transacties. Deze verwerkte transacties worden vervolgens tot een microblok verpakt. Tijdens een proces genaamd “DS epoch”, worden deze microblocks samengevoegd tot één groot blok, welke vervolgens aan de blockchain wordt toegevoegd. Zodra het aantal nodes toeneemt, neemt het aantal shards evenredig toe. Op deze manier is er in het systeem altijd voldoende plaats voor nieuwe nodes. Dit zorgt ervoor dat het netwerkverkeer altijd vrij blijft van ophoping en vertraging. Dit voorkomt op zijn beurt weer onnodige verspilling van elektriciteit en uitgaven.

Veilig

Het is heel knap en bijzonder dat het Zilliqa-team erin geslaagd is om het Sharding Proces te implementeren. Dit concept van het werk verdelen en daarna weer samenvoegen is namelijk zeer complex om op een veilige manier met blockchaintechnologie te implementeren. Bij deze manier van horizontaal partitioneren van gegevens, worden fragmenten van één transactie op meerdere locaties (shards) opgeslagen. In het geval van hacken, garandeert dit de veiligheid, omdat het op deze manier zo goed als onmogelijk is om belangrijke gegevens of valuta te stelen. Ethereum had eerder al geexperimenteerd met shards, maar dat leidde tot communicatieproblemen tussen de shards onderling. Zilliqa heeft dit opgelost door de shards simultaan te laten werken, waardoor van elke shard een kopie van de huidige staat opgehaald kan worden. 

Consensus algoritme

De meest gebruikte consensus algortimes die door blockchains worden gebruikt, zijn Proof-of-Work (PoW) en Proof-of-Stake (PoS). Zilliqa heeft er echter voor gekozen om het consensus protocol Particial Byzantine Fault Tolerance te gebruiken. Dit protocol draagt eraan bij dat transacties direct worden verwerkt en het zorgt voor een hoge transactiesnelheid. Ook brengt het geen kosten met zich mee om deel te nemen aan dit protocol. Deze eigenschappen maken dat dit protocol beter bij de visie van Zilliqa past.

Het indrukwekkende team van Zilliqa

Het succes van Zilliqa is voor een groot deel te danken aan het zeer indrukwekkende team dat schuilgaat achter de blockchain. Het team bestaat uit 13 slimme koppen die zeer goede academische en kwaliteiten bezitten. Zo hebben in ieder geval 5 leden van het team een PhD van een toonaangevende universiteit. Hiermee beschikt Zilliqa over één van de meest efficiënte ontwikkelteams die de cryptowereld rijk is. De CEO van Zilliqa, genaamd Xinshu Dong, is daarbij een computer science expert. Met de kennis die hij in huis heeft, weet hij precies wat er allemaal voor nodig is om een succesvol blockchainalternatief te creëren. 

ZIL: Token van Zilliqa

Zilliqa heeft een token, genaamd ZIL. De functies die deze token bezit, kun je vergelijken met de functies die Ether heeft voor Ethereum. Om het Zilliqa platform te kunnen gebruiken, zijn ZIL-tokens essentieel. Zo heb je de tokens nodig om te kunnen betalen voor de transactiekosten, maar ook om slimme contracten op het blockchainnetwerk te kunnen runnen. In totaal zullen er maximaal 21 miljard ZIL-tokens bestaan, waarvan 30% in handen is van het team en aangesloten bedrijven. Nog eens 30% is in handen van “early adopters” en 40% van de ZIL-tokens komt nog in omloop door middel van minen.

Zilliqa kopen

De Zilliqa coin wordt op verschillende exchanges te koop aangeboden. Eén van deze exchanges is Binance. Deze internationale exchange is de grootste ter wereld en is zeer professioneel. Hier kun je zo’n 50 verschillende kopen en verkopen, waaronder dus ZIL. Helaas is het nog niet mogelijk om ZIL coins te kopen met euro’s middels iDeal. Hier is gelukkig een oplossing voor.

Maak allereerst een account aan op Binance. Ga vervolgens naar de Nederlandse exchange LiteBit. Deze exchange biedt namelijk wel de optie aan om cryptovaluta met euro’s middels iDeal aan te schaffen. Door Bitcoins (BTC) op LiteBit te kopen, en deze naar het adres van je Binance exchange wallet te laten versturen, is het probleem opgelost. Zodra de BTC in je wallet staan, dit is op werkdagen meestal al binnen een half uur, kun je jouw Bitcoins omwisselen voor ZIL coins. Lees op deze pagina onze review over Binance.

Koop Bitcoin en andere cryptocurrencies met iDEAL bij Bitvavo! Betrouwbaar, veilig en met DNB registratie!

Zilliqa wallet

Natuurlijk kun je jouw ZIL coins bewaren in je Binance exchange wallet. Dit is echter niet de meest veilige optie. Exchanges kunnen worden gehackt, waarna jij mogelijk al jouw coins kwijt bent. Mocht je je coins op een exchange wallet bewaren, dan is het in ieder geval sterk aan te raden om de Two Factor Authentication in te schakelen.

Ben je op zoek naar de meest veilige keuze, bewaar dan jouw ZIL coins in een hardware wallet. In tegenstelling tot een exchange wallet is een hardware wallet niet gratis, maar je coins staan wel zeer veilig opgeslagen. Wil je meer informatie over de Ledger Nano S of wil je deze of een andere wallet aanschaffen, ga dan naar onze wallets pagina.

Mocht je jouw ZIL coins toch online willen bewaren, kies dan bij voorkeur voor de officiële Zilliqa software wallet. Deze wallet kun je gratis downloaden op de website van Zilliqa.

Koers Zilliqa

Copyright © 2024. All Rights Reserved. FinancialTrading.nl
Secured By miniOrange