Ripple
De Ripple (XRP) is in tegenstelling tot de meeste cryptocurrencies, een gecentraliseerde munt. Dit maakt dat de meningen over deze munt verdeeld zijn, omdat cryptocurrencies aanvankelijk zijn bedacht om een gedecentraliseerd betaalsysteem mogelijk te maken. Dit zodat grote partijen geen invloed op de markt zouden hebben.
De munt voor financiële instellingen
Ripple is ontworpen met de focus op financiele instellingen. De makers van deze cryptocoin realiseerden zich dat de betaalsystemen van financiële instellingen, zoals banken, zeer achterhaald zijn. Het was volgens hen tijd om de infrastructuur van de betaalsystemen te verbeteren. Voor financiële instellingen zitten er verschillende grote voordelen aan het gebruik van de Ripple als betaalprotocol. Zowel nationale als internationale transacties kunnen met de XRP coin veel sneller verlopen, tegen veel lagere transactiekosten. En dit alles met behoud van de betrouwbaarheid.
De Ripple technologie
De XRP is onder de cryptocurrencies dus een vreemde eend in de bijt. Maar waar onderscheidt deze valuta zich precies in? Het grootste verschil zit in de blockchain-technologie die de Ripple biedt. Door deze universele technologie, wordt het voor banken mogelijk gemaakt om op een veilige manier zeer snel met elkaar te kunnen communiceren. Voor dat dit mogelijk is, dienen beide partijen de software van Ripple te gebruiken. Deze software heet “Ripple Connect Software”. Als bijvoorbeeld twee banken deze software gebruiken, kunnen zij met elkaar communiceren via het ILP: het “Interledger Protocol”.
Het Interledger Protocol.
Het Interledger Protocol is op de blockchain van Ripple ontworpen. Dit protocol is een cryptografisch beveiligd netwerk. Over dit netwerk worden gegevens tussen banken gecommuniceerd, zoals het uitvoeren en bevestigen van transacties. Hier zijn verschillende voordelen aan verbonden. Zo kunnen transacties zonder enige vertraging uitgevoerd en bevestigd worden. Ook hebben beide banken volledig inzicht in de voortgang van de transactie. Hiervoor is het niet nodig om gegevens van de verzender en de ontvanger prijs te geven. Deze technologie lijkt in de smaak te vallen bij de grote banken. Zo maken onder andere Bank of America, Santander en BBVA reeds gebruik van de Ripple technologie, en hier zal het niet bij blijven.
Het voordeel van Ripple
Als je via de traditionele manier geld wilt overmaken van een Nederlandse rekening naar een buitenlandse rekening, zoals Amerika, dan komt daar meer bij kijken dan een simpele overschrijving van Bank A naar Bank B. Een bedrag dat in euro’s wordt overgemaakt, moet door de verschillende valuta’s in dollars worden gestort. Voor dit probleem is een oplossing: de nostro en vostro rekeningen. Het idee hierachter, is dat de bank in Nederland een rekening in dollars heeft bij de Amerikaanse bank, en dat de Amerikaanse bank een rekening in euro’s heeft bij de Nederlandse bank. Dit maakt het mogelijk dat beide banken de transactie tegelijkertijd op een correcte manier kunnen wegboeken. Hierbij wordt er gebruikgemaakt van SWIFT. Dit is een financieel netwerk voor het doen van internationale betalingen.
Dergelijke internationale transacties brengen veel tijd en kosten met zich mee, omdat het veel werk kost om transacties op deze manier te verwerken. Door de Ripple technologie wordt dit proces veel makkelijker gemaakt. De Ripple Connect software bespaart financiële dienstverleners daarmee veel tijd en geld
Ripple kopen
Ripples zijn verschillende manieren te kopen. De meest gebruikte manier is om deze valuta via een exchange als Binance te kopen. Op Binance kun je direct beginnen met het handelen in de Ripple. Heb je reeds andere cryptocurrencies en wil je deze verhandelen voor de Ripple? Dan is dit ook geen probleem op Binance. Je kunt er ook voor kiezen om op Litebit.eu de XRP simpelweg via iDeal te kopen naar je wallet te versturen. Lees op deze pagina onze review over Binance.
Koop Bitcoin en andere cryptocurrencies met iDEAL bij Bitvavo! Betrouwbaar, veilig en met DNB registratie!Ripple wallet
Veel cryptovaluta hebben een eigen officiële wallet ontwikkeld. Voor de Ripple geldt dit niet. Wel bieden verschillende partijen voldoende wallets aan waarin je de Ripple kunt bewaren. Je kunt een keuze maken uit software wallets en hardware wallets. Een software wallet is bijvoorbeeld een app die je op een smartphone kunt downloaden. Een hardware wallet is een fysiek apparaatje waarop je Ripple coins kunt opslaan. Een software wallet kan makkelijker worden gehackt dan een hardware wallet. Heb je veel cryptovaluta, dan is het aan te raden om een hardware wallet aan te schaffen.
Ledger Nano S
De Ledger Nano S wordt gezien als de veiligste hardware wallet. In deze wallet is het mogelijk om Ripples op te slaan. De wallet werkt in combinatie met een gratis te downloaden App, welke je kunt downloaden in de App store (iOS) of Google Play Store (Android). Een nadeel van een hardware wallet zijn de kosten: in tegenstelling tot vrijwel alle software wallets, zijn hardware wallets niet gratis. De Ledger Nano S heeft echter een aantal grote voordelen. Je cryptovaluta zijn niet alleen goed beveiligd met een persoonlijke pincode, het is op deze wallet tevens mogelijk om verschillende soorten cryptovaluta in te bewaren. Wil je meer informatie over de Ledger Nano S of wil je deze of een andere wallet aanschaffen, ga dan naar onze wallets pagina.