Monero
De altcoin Monero (XMR) is een cryptovaluta met een sterke focus op privacy. Deze cryptomunt biedt 100% financiële privacy. Dit houdt in dat transacties volledig onherleidbaar in de blockchain worden opgenomen. Het feit dat deze transacties ontraceerbaar zijn, maakt de Monero een zeer veilige valuta. Dankzij speciale cryptografie, is het onmogelijk om de inhoud van transacties die op de blockchain staan, in te zien. Als je een transactie met Monero doet, ben jij dus ontraceerbaar en kan de transactie niet aan jouw identiteit worden gelinkt. Zo kan niemand achterhalen hoe jij je geld besteedt. Deze anonimiteit maakt de XMR steeds populairder, vooral nu men zich er steeds meer bewust van wordt dat de privacy in het dagelijks leven steeds meer wordt aangetast.
Mocht je denken dat elke cryptovaluta volledig anoniem is; dat is niet het geval. De Bitcoin bijvoorbeeld, is slechts “pseudo-anoniem”. Dit houdt in dat aflever- en ontvangstadressen weliswaar geanonimiseerd kunnen worden, maar de transacties die in de blockchain worden opgenomen, gewoon voor iedereen zichtbaar zijn.
Dynamische schaalbaarheid
Wanneer een cryptovaluta aan populariteit wint, en er steeds meer transacties worden uitgevoerd, speelt het probleem van schaalbaarheid op. Dit is onder andere het geval bij de Bitcoin en de Ethereum. Een oplossing hiervoor is om de blokken in de blockchain groter te maken, zodat er meer transacties in één block passen. Dit versnelt het goedkeuren van transacties en het verlaagt de fee. Er zijn verschillende manieren om de blocks groter te maken, zoals door middel van Segregated Witness (SegWit), maar deze aanpassingen worden niet altijd ten harte genomen door de gebruikers van de betreffende valuta. Maar hier zal de cryptovaluta Monero geen last van krijgen. De blocks van de Monero Blockchain hebben namelijk geen vooraf bepaalde blockgrootte. De blocks zijn dynamisch schaalbaar. Doordat het formaat van de blokken dynamisch wordt aangepast, kan het blockchainnetwerk van Monero niet overbelast raken.
Monero minen
Om het voor miners aantrekkelijk te houden om transacties goed te keuren en in de blocks te plaatsen, is de minimale block reward vastgesteld op 0,3 XMR. En om ervoor te zorgen dat miners de blocks niet te groot maken, wordt er met een zogeheten ‘block reward penalty’ gewerkt. Dit werkt als volgt. Van de laatste 100 blocks in de Monero blockchain, wordt steeds een gemiddelde genomen. Dit gemiddelde wordt de M100 genoemd. Als er een nieuw block wordt gemined, wordt dit de New Block Size (NBS) genoemd. Zodra er in dit nieuwe block meer transacties worden geplaatst dan het gemiddelde van de laatste 100 blocks, wordt de block reward verlaagd. Dit maakt het voor miners onaantrekkelijk om blocks te groot te maken. Zou deze block geward penalty niet bestaan, dan zouden miners de blocks eindeloos groot maken, aangezien zij hier meer mee verdienen.
Meerdere keys
Een ander opvallend kenmerk van de Monero, gaat over de keys. De meeste cryptocurrencies werken met twee keys: één public key en één private key. De Monero echter, werkt met vier keys: een public en een private view key en een public en een private spend key. De public en de private view keys focussen op de ontvanger van de transactie. De public en de private spend keys zijn gericht op de verzender van de transactie. Het adres van een Monero wallet bestaat dan ook uit twee delen, namelijk de twee ‘public’ delen. De public view key is het eerste deel van het adres en de public spend key is het tweede deel van het Monero-adres. Het adres bestaat in totaal uit 95 karakters.
I2P-netwerk
Monero werkt aan een manier om het internetgedrag van de gebruikers extra te beschermen. Dit willen zij bereiken door het I2P-netwerk te implementeren en te integreren met Monero. I2P staat voor ‘Invisible Internet Project’. Dit is een gedecentraliseerd en anoniem communicatienetwerk. Het werkt bovenop het normale internet. Deze extra laag maakt het mogelijk om anoniem te internetten, bestanden te delen en te communiceren. Hiermee zullen niet alleen de Monero transacties anoniem zijn, maar zal het volledige gebruik van de Monero voor de buitenwereld verborgen zijn. Bekijk je bijvoorbeeld het Monero platform, dan zal niemand dit kunnen achterhalen.
Monero kopen
LiteBit is een populaire Nederlandse exchange, waarop zo’n 50 verschillende cryptovaluta te koop zijn. Eén van deze cryptovaluta is de Monero. Op deze exchange kun je gemakkelijk XMR kopen. Allereerst dien je een account aan te maken bij LiteBit. Vervolgens zoek je op de afkorting van Monero: XMR, waarna je kunt kiezen hoeveel XMR je wilt kopen. Er wordt direct weergegeven hoeveel euro dit kost. Als je tevreden bent met het bedrag, kies je de wallet waarop je de coins wilt ontvangen. De meest voor de hand liggende wallet om je coins naartoe te versturen, is wellicht je LiteBit wallet, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Lees onder het kopje ‘Monero wallet’ meer over deze opties. Vervolgens is het bedrag eenvoudig met iDeal te voldoen. Lees op deze pagina onze review over LiteBit.
Het is ook mogelijk om XMR op de exchange Binance aan te schaffen. Dit is een zeer grote internationale exchange, welke complexer is dan LiteBit. Wel biedt Binance meer exchanges opties aan. Op Binance is het (nog) niet mogelijk met euro’s te betalen middels iDeal. Een oplossing hiervoor is om eerst XMR te kopen op LiteBit, om deze vervolgens naar je Binance exchange wallet te versturen. Lees op onze review pagina meer over Binance.
Koop Bitcoin en andere cryptocurrencies met iDEAL bij Bitvavo! Betrouwbaar, veilig en met DNB registratie!Monero wallet
Op dit moment zijn er voor de Monero coin geen hardware wallets op de markt. Wel zijn er een aantal software wallets beschikbaar. Een prima optie is Coinpayments. Dit is een relatief veilige online cryptocurrency wallet. Op deze gratis wallet kunnen zo’n 50 verschillende cryptovaluta worden opgeslagen. Deze wallet is zowel op de computer beschikbaar als via een app op de smartphone. Let wel dat software wallets minder veilig zijn dan hardware wallets en makkelijker gehackt kunnen worden. Daarom is het verstandig om je digitale portemonnee in ieder geval te beschermen middels een 2 Factor Authenticatie.